Sistemul de canalizare este o nevoie constantă a prezentului, deoarece cu ajutorul acestuia este acoperită cerința evacuării apelor uzate de la nivelul gospodăriei. Pentru realizarea unei rețele de canalizare este nevoie de o echipă de lucru, care să monteze elementele necesare, dar și de cateva materiale și accesorii. Iată care sunt etapele de construire ale unei rețele de canalizare pe care specialiștii în domeniul ne recomandă să le avem în vedere. 

Realizarea proiectului 

Înainte de începerea oricărei lucrări este necesară realizarea unui proiect tehnic, ce presupune calcularea traseului și dimensionarea corectă a acestuia. În plus, este util ca în această etapă să se facă și necesarul materialelor folosite pentru realizarea sistemului de canalizare, cum ar fi necesarul de țeavă PVC de canalizare portocalie, țevi, racorduri, nisip și materiale izolante.

În cadrul proiectului trebuie avute în vedere detalii care țin de numărul de utilizatori și de dimensiunea casei. În funcție de acest lucru trebuie aleasă modalitatea de colectare a apei menajere, fie la nivel de fosă septică, fie prin conectare la sistemul de canalizare. 

Fosele septice sunt unități etanșe de colectare a apelor pluviale, care se montează la nivelul solului, constituind astfel o soluție foarte eficientă în cazul caselor rurale sau în zonele în care sistemul de canalizare nu este pe deplin funcțional.

Din proiect se determină și traseul săpăturilor care necesită a fi realizate la nivelul terenului și cantitatea de țeavă necesară pentru realizarea acestui traseu. Adâncimea săpăturii și dimensiunea acesteia sunt alte caracteristici definitivate la nivel de proiect. 

Depunerea solicitării de autorizare și obținerea autorizațiilor

În această etapă proiectul tehnic, așa cum este el realizat, este prezentat autorităților în vederea obținerii autorizațiilor. Va fi nevoie, pentru a merge mai departe, de autorizația de construire și de un certificat de urbanism.

Cumpărarea materialelor

O lucrare de realizare a canalizării implică destul de multe resurse, așa că proiectul tehnic te va ajuta pe deplin să alegi materialele, sculele și accesoriile. Primul pas este alegerea țevilor pentru canalizare, în funcție de diametrul specificat încadrul proiectului. 

Tevile pot fi de mai multe tipuri, așadar poate fi nevoie de un specialist care să ajute în vederea alegerii. Legăturile la nivelul instalației vor necesita racorduri, iar aceste vor trebui să fie calitative, pentru a putea lucra în contextul lucrărilor de evacuare a apelor pluviale.

Realizarea săpăturii

Următorul pas al lucrării va fi realizarea săpăturii la nivelul terenului. Vei avea nevoie de un utilaj special care să te ajute, eficientizând astfel timpul de lucru, care poate fi mai mare, dacă se alege realizarea manuală a lucrărilor.

În cazul în care se folosește o fosă septică, este necesară realizarea săpăturilor și la nivelul zonei de montare a acesteia, pentru ca mai apoi să se realizeze cofrarea și turnarea acestui spațiu. Chiar dacă fosa septică în sine este foarte rezistentă și nu permite evacuarea reziduurilor, ca o măsură de protecție a mediului, incinta în care se montează aceasta este protejată cu beton.

Montarea țevilor

După ce au fost realizate lucrările de săpare, este necesară punerea pe poziția țevilor. Acestea se instalează pe segmente, unul în continuarea celuilalt, bine etanșate, pentru a se asigura scurgerea în mod corect.

Izolarea țevilor

Pentru a fi siguri că nu există scurgeri de ape menajere la nivelul solului, țevile se izolează cu un material izolant. În același timp țevile sunt protejate astfel de îngheț.

Acestea sunt etapele de lucru în cazul realizării unui sistem de canalizare, însă pentru realizarea acestuia este recomandat să lucrezi alături de un specialist în domeniu, care să te poată sfătui cu privire la materialele alese și la detaliile pe care trebuie să le urmărești de-a lungul proiectului.

Related posts

Fațadele ventilate – materiale și tehnologii inovatoare pentru izolarea pereților exteriori

Adina Meyers

Cos fum ceramic: avantajele oferite pentru semineul casei tale

Adina Meyers

Proiect de casă cu etaj și piscină: suprafața utilă 264.97 mp

Adina Meyers