Toti visam la zilele insorite in care ne petrecem majoritatea timpului liber afara. Chiar daca o gradina de mari dimensiuni plina de plante si flori parfumate este un vis imposibil de realizat din cauza faptului ca terenul pe care este pozitionata casa este mult prea mic, nu ai de ce sa renunti la placerea pe care o ofera o zona de relaxare in aer liber. In aceste conditii, curtea interioara este cea mai inspirata alegere.

In cazul in care casa ta se afla abia in stadiul de proiect, va fi extrem de simplu sa gandesti o curte interiora. Iar daca nu ai prevazut acest spatiu macar din perioada santierului, va fi un pic mai complicat, dar… nu imposibil.

Tot ce trebuie sa faci este sa identifici un sopron, o terasa acoperita, un hol de tranzit sau, de ce nu, chiar un garaj, unde sa poti face schimbari majore in vederea amenajarii unui spatiu de relaxare in aer liber.

Prin definitie, o curte interioara este un spatiu inconjurat de ziduri – in interiorul unei cladiri sau in lateralul casei, intr-un intrand protejat doar de trei ziduri.

Curtea interioara poate fi gandita si in cazul unei case inconjurate de un teren generos, pentru ca, spre deosebire de o gradina clasica, un astfel de spatiu prezinta mai multe avantaje.

Curtea interioara poate fi comparata – fara a gresi – cu un living in aer liber, unde te bucuri deopotriva de natura, aer curat, confort si de intimitatea pe care gradina exterioara nu ti-o poate oferi.

In ultimii ani, curtea interioara s-a transformat intr-un element extrem de indragit de tot mai multi arhitecti, dar si de proprietarii care au visat la o casa intima, prietenoasa si confortabila.

Asa se face ca, in prezent, mai multi designeri au desenat proiecte avangardiste pentru curtile interioare in stiluri de amenajare dintre cele mai diferite, pentru cele mai exigente gusturi.

In aceste conditii, curtea interioara a devenit o prelungire a spatiului interior, intre cele doua existand o unitate a stilului.

O astfel de oaza foloseste si la delimitarea frumoasa si totodata functionala a zonelor locuintei, dincolo de atmosfera de pace si liniste pe care o creeaza.

Per ansamblu, am putea spune ca o pardoseala din piatra, caramida sau deck, cateva trepte, un arbore, niste straturi de flori si un mobilier confortabil impodobit cu multe pernute ar fi suficiente pentru amenajarea unei curti interioare confortabile.

In realitate, proiectul de amenajare poate cuprinde mult mai multe detalii menite sa reflecte cat mai fidel personalitatea proprietarilor.

Mai nou, curtea interioara se regaseste si in cadrul constructiilor moderne, minimaliste, dar era des intalnita in vechile palate si conace boieresti.

In aceste conditii, poti fi sigur ca se potriveste ca o manusa oricarui stil arhitectural pe care il vei alege pentru casa ta, cu o singura conditie: sa se regaseasca in stilul de amenajare al oazei de relaxare.  

 

Articol preluat din Revista Casa Mea

Text: Simona Popa

Related posts

Gardena pentru gradini verzi si frumoase. Testeaza pe www.hailacasa.ro

Adina Meyers

In cadrul celei de-a saptea editii Black Friday la PIATRAONLINE, punem pe piata timp de 2 zile peste 70 de produse ce insumeaza peste 20.000 mp de piatra naturala in stoc, special pregatita pentru aceasta campanie.

Adina Meyers

Sfaturi utile pentru amenajarea unei bai

Adina Meyers