Sistemul de climatizare este o componentă extrem de importantă a unei vieți confortabile și sănătoase. Ca atare, merită să investiți suficient de mulți bani într-un astfel de proiect, pentru a respira un aer de calitate. Text: Simona Popa

Un astfel de sistem are rolul de a menține parametrii mediului interior, prin procese de tratare precum ventilarea, filtrarea, încălzirea, răcirea, umidificarea și uscarea, contribuind astfel la îmbunătățirea mediului ambiant și a condițiilor de viață.

Pe piața de profil există o mulțime de aparate variate ca formă, design, principiu de funcționare și preț, așa că alegerea celui potrivit pentru casa voastră trebuie să se facă în cunoștință de cauză. Sistemele de climatizare se împart, în principiu, în următoarele tipuri: monobloc, split şi multisplit. Pentru a şti ce soluţie vi se potriveşte cel mai bine, trebuie făcute mai multe calcule, care să determine cu precizie tipul și puterea necesare unei climatizări perfecte, adaptată habitatului. 
Sistemul centralizat de climatizare reprezintă varianta ideală pentru climatizarea mai multor spații, fără a afecta aspectul estetic al acestora. Există trei mari tipuri de astfel de sisteme centralizate: multisplit (se compun dintr-o unitate frigorifică exterioară și mai mulți difuzori), reversibile (implică o rețea de tuburi prin care se realizează tranzitul de apă rece în timpul verii și de apă caldă în sezonul rece) şi planșee de încălzire/răcire (au loc pe baza schimbului de radiație).
Revenind la principalele tipuri de sisteme de climatizare, sistemul monobloc este cel care are capacitatea să reunească toate funcțiile specifice într-o singură unitate. Există trei categorii de sisteme monobloc: mobile, care nu necesită nicio instalare; fixe, care se fixează într-o încăpere; climatizator fereastră, care trebuie să comunice cu exteriorul. Aceste sisteme nu sunt foarte performante și nu pot asigura confortul termic decât în încăperi mici. Pentru a climatiza o cameră sau un apartament de dimensiuni reduse, spre exemplu, atunci când nicio altă opțiune de tip split nu este disponibilă, sistemul monobloc fix oferă o alternativă ce nu necesită mult efort.

Sistemele de climatizare split sunt cele mai populare în rândul consumatorilor clasici. Au două unități distincte, unite printr-o legătură numită de către profesioniști „agent frigorific”, care transportă freonul. Una dintre părți se montează la exterior, pentru a evacua căldura, iar cealaltă – în interior, pentru a distribui aerul rece. Unitatea cu compresor se instalează în afara clădirii și se leagă printr-un circuit închis al agentului frigorific la unitatea interioară, care asigură răcirea și uscarea aerului din încăpere. Se poate opta pentru un split cu condensare prin aer (ce necesită un contact direct cu aerul exterior) sau pentru un split cu condensare prin apă (variantă necesară atunci când nu există acces la exterior). Unităţile de climatizare ce utilizează apa ca mediu de răcire sau încălzire au o serie de avantaje. Apa este capabilă să transporte mai multă energie decât aerul, motiv pentru care aceste aparate sunt mai eficiente şi necesită mai puţin spaţiu. În afară de costurile de instalare şi exploatare substanţial mai reduse, din punctul de vedere al mediului, apa reprezintă o alternativă mult mai bună decât refrigerenţii echivalenţi. Un astfel de sistem nu are nevoie de drenaj, ventilatoare şi motoare. În plus, unităţile de climatizare cu apă se întreţin uşor, produc un zgomot redus şi au capacitatea de a furniza aer fără apariţia curenţilor nedoriţi. Ele sunt concepute astfel încât să nu fie nici auzite, nici observate, nici simţite. Astfel de aparate se pot integra în tavane false, se pot monta paralel cu plafonul sau se pot poziționa sub forma unor corpuri suspendate.

 

INFO

Un aparat de aer condiţionat este performant și complet dacă include toate cele patru funcții specifice, adică răcire, încălzire, dezumidificare și ventilare, și dacă are filtre speciale de purificare și ionizare.

 

3 criterii de bază pentru alegerea aparatului de aer condiționat

Există o mulţime de date practice referitoare la mărimea acestor aparate. Este bine să luaţi în considerare două elemente esenţiale: necesarul de frig al încăperii (recomandarea este să îl calculaţi apelând la un profesionist, iar, la nevoie, să folosiţi un indice, mai rudimentar, al necesarului de frig de minimum 150 W/mp) şi puterea frigorifică a aparatului (exprimată în limbaj comercial în BTU/h).

1. Clasa energetică în care se încadrează. Este indicat să alegeţi un aparat din clasa A+. Chiar dacă veţi scoate mai mulţi bani din buzunar, diferența de valoare se va amortiza într-un timp relativ scurt, grație economiilor pe care le veți face la factura de energie electrică.
2. Perioada de garanție. Aceasta ar trebui să fie de cel puțin trei ani pentru aparat și de cinci ani pentru compresor. De asemenea, este important și certificatul de conformitate (CE), care să arate că aparatul corespunde normelor europene.
3. Puterea aparatului, care trebuie să fie corelată cu suprafața locuinței pe care urmează să o deservească. BTU (British Thermal Unit), unitatea de măsură pentru căldură, este egală cu cantitatea de căldură necesară pentru a crește temperatura unei cantități de 1 livră de apă (circa 0,45 kg) cu 1° Fahrenheit (circa 0,55 ° Celsius). În standardele europene, puterea se exprimă în W sau KW, și nu în BTU/h (conversie: 1000 BTU/h = 293 W). De exemplu, pentru o suprafață locuită de 20 de metri pătraţi, este recomandat un aparat de aer condiționat de 9000 BTU/h, în timp ce pentru 90 de metri pătraţi, 24000 BTU/h. În cazul unei izolări deficitare a încăperii, se mai adaugă 1000-2000 BTU/h, iar dacă în acest spaţiu stau de obicei mai mult de două persoane, se suplimentează cu încă 600 BTU/h pentru fiecare persoană care este în plus.

BINE DE ȘTIUT
Aparatele subdimensionate, care funcţionează la turaţie maximă un timp îndelungat, produc în mod sigur curenţi de aer neplăcuţi, zgomot şi se uzează repede. În plus, alegând aparatul cu o mică rezervă de putere, îi veţi prelungi viaţa.

 

Varianta ecologică – încălzire și răcire geotermică reversibilă

Sistemele geotermice reversibile (de încălzire iarna și de răcire vara) funcționează cu ajutorul unei pompe de căldură (PAC) al cărei principiu tehnic constă în a „pompa” energia prezentă, în mod natural, în apă, aer sau pământ. Energia captată cu ajutorul unor colectori împământați sau al unor sonde geotermice este utilizată pentru încălzirea sau răcirea unei încăperi/clădiri. Datorită evoluției tehnologiei, în prezent, 180 de metri pătraţi de pământ sunt suficienți pentru a încălzi 150 de metri pătraţi de locuință. Mai mult, există captatori verticali care pot obține energia aflată la o adâncime de 70 de metri și 100 de metri (în general, captatorii sunt îngropați la o adâncime de 50-60 de metri). 

Foto: Sutterstock

Related posts

Aspecte generale ale unei instalații electrice

Adina Meyers

Cum se construieste pe teren ingust?

Adina Meyers

Soba, un element de decor modern

Adina Meyers