Cu toții căutăm să ne simțim cât mai confortabil și în siguranță în căminul nostru.

Fie că aprindem lumina, dezarmăm sistemul de alarmă, dăm drumul la televizor, sau folosim frigiderul, mașina de spălat sau orice alt aparat electric, toate acestea au nevoie de curent electric.

Curentul electric este asigurat de către rețele construite după standarde care reglementează modul de funcționare, nivelul de calitate și principiile de construire, indiferent dacă este vorba de o uzină de producere la scară industrială sau de instalația proprie, solară sau eoliană.

Curentul electric, o utilitate indispensabilă pentru majoritatea dintre noi

Curentul electric este foarte util, fără el nu putem concepe o viață modernă,  dar poate fi și foarte periculos dacă desconsiderăm principiile de realizare și utilizare a instalațiilor electrice.

Instalațiile electrice la care funcționează majoritatea aparatelor pe care le folosim, se încadrează în categoria de joasă tensiune. Ele sunt dimensionate pentru tensiunea de 230 V, sau, în unele cazuri mai deosebite, 400 V.

Asigurarea energiei electrice, de la branșamentul de curent al clădirii sau a apartamentului, până la consumatorii finali, se realizează cu ajutorul circuitelor electrice.

Instalațiile electrice individuale

În ziua de azi, circuitele electrice ale clădirilor sunt instalațîi complexe care înglobează aparatură electrotehnică compusă din:

  • conductori, conectori, paturi de cabluri,
  • tuburi de izolare și ghidare a conductorilor, doze de ramificație, doze de aparat
  • aparatură diversă (intrerupatoare, prize de aparat)
  • tablouri electrice sau cofrete de distribuție cu tot ce conțîn acestea (șine de montaj, rigle de conexiuni, siguranțe,  siguranțe diferențiale, relee, întreruptoare diferențiale, intrerupatoare de curent rezidual, dispozitive de protecție la supratensiune, transformatoare  și altele, chiar și soneria de la intrare).
  • contoare de energie, etc

Aspecte de luat în considerație pentru instalațiile electrice

Dacă ne-am decis să renunțăm la  instalația electrică veche și să executăm o alta nouă, inseamnă că realizăm importanța unei astfel de instalații în casa noastră.

Nu mai vrem ca de fiecare dată să ne fie teamă să nu ia foc vreun fir, siguranțele să sară când facem treburile casnice, sau să ne curentăm când aprindem lumina sau dăm drumul la mașina de spălat.

Schema electrică o realizează un proiectant de specialitate după ce îi vom spune locul fiecărei prize de care avem nevoie, ce consumatori vrem să folosim și cât consumă fiecare, unde vrem să avem lumina, unde întrerupătoarele, poate vrem să ne încărcăm vehiculul electric, etc.

El va dimensiona circuitele pentru acești consumatori în funcție de preferințele noastre în poziționarea aparaturii și de consumul fiecărui aparat.

Nu trebuie să uităm să îi spunem că dorim să beneficiem de cele mai noi protecții împotriva riscului de electrocutare și de protejarea aparaturii împotriva variațiilor de tensiune.

Executarea instalațiilor electrice, care se face după proiect de către electricieni autorizați, este de preferat să conțină componente de cea mai bună calitate pentru ca munca și banii investiți să nu fie în zadar.

De unde achizitionăm componentele unei instalațîi electrice

Un producător, dezvoltator și distribuitor internațional de produse de calitate este Noark Electric  cu reprezentanțe de vânzări pe tot cuprinsul țării.

De acolo putem achiziționa toate componentele de calitate de care avem nevoie.

Produsele sunt însoțite de:

  • instrucțiuni de instalare
  • declarație de conformitate
  • date tehnice
  • catalog cu dispozitive de instalare

Related posts

10 lucruri de care trebuie sa tineti seama la alegerea tamplariei

Adina Meyers

5 beneficii ale incalzirii electrice in pardoseala

Adina Meyers

TOP 3 criterii sa faci o alegere excelenta cand vrei un boiler electric

Adina Meyers