Alegerea chiuvetei de baie este o investiţie pe care o faci pentru utilitatea şi estetica locuinţei tale. Există atât de multe modele și atât de multe materiale sanitare, încât amenajarea sau renovarea poate părea un proiect descurajator. Cu toate acestea, dacă îţi doreşti o schimbare rapidă sau o remodelare integrală a băii tale, ai la dispoziţie o gamă diversă în colecţia Piatraonline.ro de chiuvete pentru baie din care te poţi inspira. Ce trebuie să faci și la ce trebuie să fii atent? Află din rândurile de mai jos.
Alege un stil
Dacă ai gândit locuinţa cu o arhitectură sau un design aparte, poţi respecta liniile şi în camera de baie. În schimb, dacă doreşti ca spaţiul de relaxare să devină unic şi să-ţi reflecte o altă latură a personalităţii decât restul casei, îţi poţi pune amprenta cu un stil nou în baie. Dintre elementele sanitare, chiuveta poate fi nu doar utilă ci şi obiect de decor. Trebuie doar să alegi materialul, forma şi culoarea potrivită.
Sistemul de prindere
Lavoarul poate fi ancorat în peretele vertical, montat pe blat, încastrat în blat sau pe mobilierul de baie. În funcţie de configuraţia instalaţiei sanitare, alegi formula de prindere. O chiuvetă aşezată pe blat sau pe mobilier, cu partea exterioară ieşită mult în relief, confecţionată din ceramică, sticlă, piatră, metal sau chiar lemn, va domina vizual întreaga încăpere. Un lavoar încastrat în blat sau în mobilier asigură o linie perfectă a camerei şi este uşor de întreţinut. Pentru scurgerile amplasate în pardoseală, e nevoie de un model de chiuvetă cu piedestal. Acesta poate varia de la tradiţionalul picior ceramic până la modele sofisticate, cu diferite finisaje şi culori. În ceea ce priveşte bateria, aceasta poate fi instalată alături de lavoar, pe blat sau încastrată în perete, cu robinete pe post de bijuterii.
Materialul
Până nu demult, fonta şi porţelanul erau materiale standard pentru chiuvetele de baie. Între timp, piatra naturală a cunoscut o popularitate remarcabilă. Marmura şi granitul, cu variantele travertin și onix, sunt potrivite pentru majoritatea tipurilor de design. De asemenea, modelată în formă de lavoar, sticla va crea un efect vizual deosebit în timpul curgerii apei. Este mai sensibilă la întreţinere, însă, merită toată îngrijirea pentru aspectul deosebit. În ultima perioadă, stilurile rustic, tradiţional şi scandinav au introdus lavoarele din lemn natural, o idee împărtăşită de tot mai mulţi adepţi.
Condiţia spaţiului
Suprafaţa în care va fi instalată este un aspect deosebit de important de care trebuie să ţii cont, atunci când alegi chiuveta de baie. De asemenea, produsul potrivit trebuie ales și în funcţie de forma şi dimensiunile camerei. În cel mai fericit caz, al unei băi generoase, poţi instala nu una, ci două chiuvete alăturate, unite pe acelaşi blat sau mobilier, cu oglindă comună. Câştigi, astfel, timp preţios dimineaţa, când bărbieritul şi machiajul se pot desfășura simultan. Pentru băile înguste, adâncimea lavoarului nu trebuie să creeze disconfort în timpul trecerii spre cadă sau cabina de duş. Într-o baie de serviciu cu adevărat mică, poţi valorifica spaţiul dintr-un colţ prin instalarea unei chiuvete speciale de această formă.
Alegerea chiuvetei potrivite nu trebuie să te descurajeze, indiferent de varietatea produselor existente în piaţă. Stabileşte-ţi câteva priorităţi, alege un stil anume şi inspiră-te din cât mai multe showroomuri sau modele online. În ceea ce priveşte montarea propriu-zisă, dacă nu eşti specialist în domeniu, alege serviciile unui profesionist. Siguranţa primează şi nu uita că orice defecţiune îţi va provoca stres, deranj şi pagube economice pentru remediere.