Din ce material este realizată mobila ta de baie? În mod ideal, dulapurile ar trebui să fie confecționate din materiale rezistente la apă, antimucegai, durabile și concepute astfel încât să-ți ofere suficient spațiu de depozitare. 

În funcție de dimensiunea băii tale, dacă ai ventilatoare pentru baie și de nivelul de umiditate aflat în casa în care locuiești, umiditatea poate fi o problemă pentru dulapurile din lemn sau alte materiale sensibile. 

Mobila din lemn poate dezvolta mucegai sau se poate umfla dacă nu este impermeabilă. Hidroizolarea dulapurilor din lemn poate preveni deteriorarea cauzată de stropii de apă care se scurg pe ea sau aburii care rămân după duș și pe care îi vezi cel mai bine pe oglinda de baie.

Din ce materiale este confecționată de obicei mobila de baie

Majoritatea dulapurilor de baie au un finisaj laminat care este rezistent la apă și foarte durabil. Suprafața este neporoasă și umezeala se șterge imediat. Lemnul, însă, este mai poros și poate absorbi umezeala dacă nu a fost tratat. În timp, nivelurile ridicate de umiditate din aer și apă pot face ca lemnul să se umfle și chiar să putrezească sau să dezvolte un strat de mucegai.

Umiditate, mucegai și apă în exces

Suprafețele umede ale băii sunt un teren propice pentru sporii de mucegai. Mucegaiul negru este cunoscut pentru faptul că este extrem de dificil de scăpat de el și reprezintă un risc pentru sănătate. De asemenea, rafturile de baie trebuie să fie rezistente la apă.

Dușurile și băile aburite se adaugă la nivelul de umiditate din aer într-o baie, ceea ce, din cauza spațiului mai mic, poate duce la condensarea apei pe suprafețe. Dacă te întrebi dacă dulapurile tale au deja daune cauzate de apă, verifică următoarele aspecte:

  • Se deschid ușor sertarele dulapului?
  • Se închid ușor ușile?

Înainte de a sigila și impermeabiliza dulapurile de baie din lemn, trebuie să verifici dacă acestea nu au fost deteriorate de apă. Dacă încă te afli la acest pas, determină dacă dulapurile actuale din baie îți oferă suficient spațiu de stocare. Dacă vrei să-ți schimbi mobila cu totul, atunci caută de la început piese de mobilier dintr-un material impremeabil.

Dacă, în schimb, alegi să îți conservi cât mai bine dulapurile pe care deja le ai, iată câteva sfaturi care te vor ajuta să faci o treabă impecabilă.

Trucuri pentru a-ți face mobila de baie rezistentă la apă

Ai o varietate de opțiuni diferite pentru a-ți proteja dulapurile și rafturile din lemn. Este important să creezi un fel de sigiliu, iar următoarele metode sunt cele mai potrivite pentru diferitele elemente de mobilier din baia ta:

Frecarea cu mâna unsă cu ulei de semințe de in sau tung;

Etanșare cu poliuretan sau lac;

Folosirea unor soluții speciale pentru etanșarea petelor.

Instrumente și materiale

Amintește-ți că băile tind să fie spații mai mici, iar orice vopsea, lac sau soluții de etanșare sau sigilare pe care le utilizezi vor elibera substanțe chimice în aer. Deschide ferestrele disponibile și citește cu atenție orice avertismente de precauție de pe produse. Poate este chiar necesar să părăsești complet încăperea și să lucrezi într-un spațiu mai mare și mai bine ventilat.

Unelte de care ai nevoie:

  • Ulei de in, poliuretan, spirt mineral (dacă vrei să-ți faci singur ulei);
  • Pensulă cu peri naturali;
  • Cârpe;
  • Etanșant poliuretanic, lac pentru lemn, vopsea pentru lemn;
  • Finisaj cu frecare cu ulei.

Amestecarea uleiurilor cu spirt mineral și poliuretan elimină lipiciozitatea, iar rezultatul se usucă mai repede. Această metodă tradițională de impermeabilizare a lemnului a fost folosită de secole. 

Dacă lemnul este mai deschis la culoare, cum ar fi pinul sau frasinul, nu utiliza uleiuri frecate manual, deoarece tind să se îngălbenească în timp. Poți cumpăra uleiuri pre-amestecate sau poți să le faci singur cu o parte din semințe de in/ ulei de tung, o parte spirt mineral și o parte poliuretan.

Atenție! Cârpele îmbibate de ulei se pot aprinde spontan!

Pe măsură ce uleiul se usucă pe o cârpă, generează căldură, ceea ce înseamnă că se poate aprinde chiar dacă materialul textil nu este aproape de o flacără. Urmează aceste sfaturi pentru a minimiza riscurile:

  • Ține o găleată cu apă la îndemână.
  • Când cârpă ta devine saturată cu ulei, arunc-o în găleată și folosește o cârpă nouă.
  • Agăță cârpele separat când se usucă.
  • Aruncă și nu refolosi cârpe vechi, îmbibate cu ulei.

Utilizarea de etanșanți

Sigilanții sunt relativ ușor de aplicat și au proprietăți excelente de impermeabilizare. Periază sau pulverizează poliuretan și lac pe lemn curat și șlefuit. După uscare, trebuie să reslefuiești ușor și să acoperi.

Care este diferența dintre etanșanții pentru mobila de baie?

Lacul creează o suprafață foarte dură, rezistentă la zgârieturi. Sigilanții poliuretanici conțin rășini acrilice și poliuretanice și diverși alți solvenți și poți alege de la o strălucire foarte lucioasă la o strălucire blândă și moale. 

Lacul este realizat din rășină, solvent și ulei de uscare; rezistă la zgarieturi și este impermeabil. Există diferite lacuri, dar lacul poliuretanic este cel de care ai nevoie pentru hidroizolație.

Related posts

Casă timișoreană în stilul conacelor de altădată

Adina Meyers

Vrei sa cumperi un blender?

Adina Meyers

Cum reconditionezi obiectele vechi

Adina Meyers