Atunci când cumpărați o bucătărie, indiferent de stil sau configurația mobilierului, blatul este un element central, care pe lângă aspectul estetic și design trebuie să fie: durabil, practic și funcțional.
În bucătărie, echilibrul dintre nevoile funcționale, sociale și stilistice este unul dintre obiectivele principale pe care trebuie să îl aveți în vedere.
Blaturile de bucătărie sunt situate exact la intersecția acestor nevoi diferite: suprafețe utilizate intens pentru prepararea alimentelor, dar adesea folosite și pentru a lua masa sau pur și simplu ca suport pentru cele mai variate tipuri de obiecte, fie ele cu scop decorativ sau mici electrocasnice. Blaturile de bucătărie, de fapt, sunt supuse unor solicitări continue și, prin urmare, trebuie să aibă caracteristici de rezistență, igienă, impermeabilitate și durabilitate excelente pentru a fi fiabile pe termen lung.
Prin urmare, alegerea celor mai bune materiale pentru blaturile de bucătărie face parte din cele mai importante decizii care trebuie luate în amenajarea bucătăriei și se află în centrul acestui articol, în care vom vedea cum cele mai avansate cercetări tehnologice și stilistice se intersectează în bucătărie.
În prezent, datorită progresului tehnologic, industria mobilierului de bucătărie a fost revoluționată prin introducerea de materiale elaborate, îmbunătățite din punct de vedere tehnologic, rezultând materiale noi precum rășina de ciment, piatră sinterizată (Lapitec) sau materiale regenerabile ca FENIX.
Oțelul inoxidabil
Este materialul preponderent ales în bucătăriile profesionale: igienic, rezistent la bacterii și durabil în timp. Datorită conținutului ridicat de crom nu ruginește. Finisajul neted este neporos și împiedică aderarea și supraviețuirea bacteriilor și a altor microorganisme. Prin contrast, materialul este foarte susceptibil la zgârieturi iar prețul este destul de ridicat. Se curăță cu o cârpă moale, înmuiată în apă cu săpun sau cu un produs special, dacă sunt prezente urmele de calcar. Evitați întotdeauna utilizarea produselor abrazive. Dacă suprafața este satinată, trebuie întotdeauna curățată în direcția finisajului satinat și nu în direcția transversală
Cimentul și rășina de tip malta sunt de fapt paste de diferite granulații pe bază de apă care în stare proaspătă/crudă fiind, cu ajutorul fierului de glet, pot fi aplicate pe suprafețe suport, fie ele uși de mobilier, blaturi sau placări de perete, oferind o textură „selenară” și catifelată la atingere. Datorită aplicării artizanale, fiecare element creat astfel este unic.
Calitățile estetice ale acestor materiale inovatoare cu aspect nefinisat răspund unor gusturi și stiluri specifice bucătăriilor contemporane, dar cele mai importante trăsături sunt caracterul practic, igiena și rezistența, cerințe de bază pentru o bucătărie durabilă.
Sfaturi pentru întreținere: este întotdeauna recomandată îndepărtarea imediată a murdăriei și impurităților la contactul cu suprafața, în special pentru: vin, cafea, oțet și lămâie.
Rezistența la abraziuni și impact este bună, însă vă recomandăm să acordați o atenție sporită marginilor și colțurilor.
Rezistența la pătare este excelentă pentru substanțele utilizate în mod obișnuit în bucătărie (atenție la cafea!), cu condiția ca petele să fie curățate în cât mai scurt timp.
Pentru întreținerea de rutină se va utiliza o lavetă umedă sau din microfibră, iar pentru o curățare mai profundă se va utiliza un detergent slab. Se vor evita produsele pe bază de solvenți și cele care conțin abrazivi.
Un nou material inovativ dezvoltat în Italia, FENIX NTM® are la bază nanotehnologia, principalele avantaje fiind aspectul supermat, nu se amprentează, este foarte plăcut și cald la atingere, igienic, recomandat pentru uzul cu alimente, rezistent la zgâriere și chiar regenerabil pentru zgârieturi superficiale prin intermediul căldurii.
Ca blat de lucru, FENIX-ul oferă caracter practic, durabilitate și nu în ultimul rând reprezintă o variantă economică de preț în comparație cu alte materiale tehnologice. Nu necesită întreținere specială: este suficient să folosiți o cârpă umedă cu apă caldă sau detergenți delicați. Aproape toți detergenții și dezinfectanții de uz casnic sunt bine tolerați. În cazul urmelor de murdărie rezistentă puteți utiliza solvenți neagresivi, cum ar fi acetona.
Atenție: nu utilizați produse de lustruit mobila și, în general, detergenți care conțin ceară, deoarece pe suprafața compactă a blatului de FENIX se formează un strat lipicios la care aderă murdăria.
Disponibil în culori opace sau lucioase (sticlă vopsită), blatul de sticlă reprezintă o alegere sofisticată. Un blat de bucătărie din sticlă va aduce luminozitate, este ideal chiar și în spațiile mici, se potrivește bine cu modelele cu uși din sticlă, dar și cu bucătării din lemn, metal sau MDF lăcuit, conferind ambientului un stil minimalist și întotdeauna rafinat.
În cele din urmă, sticla este un material natural, absolut ecologic și complet reciclabil, netoxic și inert, adică nu contaminează mediul. Prin urmare, reprezintă o alegere ecologică sustenabilă.
Blaturile din sticlă sunt securizate în conformitate cu normativele de siguranță și au grosimea de 12mm. Chiar dacă este rezistentă, sticla prezintă dezavantajul că se zgârie, iar prețul este destul de mare comparativ cu al altor materiale.
Pentru curățarea zilnică puteți folosi detergenții recomandați pentru sticlă. În timp însă, calcarul din apă tinde să mătuiască sticla, astfel încât pentru a-i reda strălucirea, puteți folosi un amestec în raport 2/3 apă și 1/3 oțet alb. Nu utilizați ustensile metalice sau bureți abrazivi, deoarece acestea pot zgâria blaturile din sticlă. Pentru a elimina depunerile de calcar utilizați apă și săpun neutru sau un amestec de apă și bicarbonat. După câteva minute spălați și clătiți blatul. Evitați produsele anticalcar și produsele abrazive multi-uz, deoarece pe termen lung vor deteriora sticla.
Dar nu numai tipul de material pentru blat este important, ci și înălțimea și adâncimea sa. Lucrând în poziție verticală în fața unui blat prea jos sau prea înalt ne forțează să ne asumăm poziții incorecte care, pe termen lung, pot avea consecințe grave pentru sănătatea noastră fizică. Având în vedere creșterea progresivă a înălțimii medii a omului, este adecvat ca și înălțimea blatului de bucătărie să varieze în funcție de nevoile utilizatorului. În felul acesta veți lucra mult mai confortabil.
Mykitchen propune aici diferite înălțimi ale blatului de lucru în funcție de înălțimea clienților noștri. Este important să se decidă de la bun început înălțimea blatului, deoarece acesta determină poziția corpurilor suspendate, a placărilor de perete, a prizelor sau a ieșirilor de alimentare (de ex.: gaura de hotă, gaura pentru aportul de aer).
Aşadar: ce material ar trebui să alegem pentru blatul de bucătărie: piatră naturală, suprafețe solide, laminate, plăci ceramice, lemn sau ciment? Există atât de multe opțiuni, încât vă așteptăm la showroom să le descoperiți.
Date de contact
Showroom: Bd. Ferdinand I, nr.70, sector 3, Bucureşti
Tel: 0749 032 522/ 0749 315 295
Email: info@mykitchen.ro