Indiferent de model şi material, pavajul a devenit o necesitate pentru curţile şi amenajările exterioare actuale. Înainte de a opta pentru un anumit tip, este bine să reţineţi câteva aspecte importante, pe care le puteţi descoperi în acest articol.

 

Noroiul de pe aleile de acces nu doar că este inestetic, dar dă şi multe bătăi de cap. Dacă vă confruntaţi cu această problemă, soluţia cea mai la îndemână o reprezintă pavajul, ales astfel încât să se potrivească curţii şi grădinii. Nu de puţine ori, se întâmplă ca proprietarii să achiziţioneze pe fugă un pavaj frumos, iar ulterior să-şi dea seama că nu se armonizează cu stilul casei sau cu modul în care a fost amenajată grădina. Pentru a evita o astfel de situaţie, ar fi bine să ştiţi câte ceva despre fiecare tip de pavaj, despre avantajele şi dezavantajele pe care le are.

 

Avantajele pavării aleilor

Pavajul prezintă câteva avantaje pe care ar trebui să le luaţi în calcul dacă locuiţi la curte. În primul rând, este practic, în sensul că are un cost de întreţinere redus (se curăţă doar cu apă şi cu o perie) şi se montează relativ uşor şi repede. De asemenea, rezistă foarte bine la intemperii (chiar şi câţiva ani) şi, nu în ultimul rând, este foarte estetic. Acest finisaj reprezintă o alegere estetică şi atractivă pentru amenajarea spaţiului din jurul casei, pretându-se aproape oricărei suprafeţe exterioare (alei, terase, zona piscinei etc.).

 

Pavajul din piatră este de departe preferatul peisagiştilor, pentru că oferă curţii un aspect îngrijit şi modern, fapt care se reflectă însă în preţul ceva mai ridicat comparativ cu al altor materiale. Avantajele cele mai mari ale pavajului din piatră constau în diversitatea de nuanţe în care se găseşte pe piaţă, rezistenţa foarte bună la ciclurile îngheţ-dezgheţ şi în montajul uşor.

Pavajul din beton simplu se obţine destul de uşor, în sensul că nu trebuie decât să faceţi nişte cofraje şi să turnaţi betonul în ele, acolo unde doriţi. Costurile de realizare nu sunt foarte ridicate, însă nici rezistenţa lui nu este mare, existând riscul apariţiei fisurilor. În plus, nici la capitol estetic nu stă foarte bine. 

Pavajul din beton amprentat nu este tocmai ieftin, realizarea acestuia implicând un echipament special de amprentare. Deşi, din punct de vedere estetic, arată bine, nu este trainic: suprafaţa se deteriorează relativ repede, există riscul apariţiei fisurilor, iar reparaţiile pot lăsa asupra sa zone inestetice.

Pavajul din granit reprezintă o soluţie din ce în ce mai frecvent aleasă pentru pavarea curţilor, datorită avantajelor pe care le oferă această rocă: este rezistentă şi dură, prezintă un aspect plăcut şi are o viaţă îndelungată. Plăcile de granit se comportă excelent la intemperii şi la ciclurile îngheţ-dezgheţ, iar dacă sunt lustruite, pot deveni foarte atrăgătoare. În ceea ce priveşte montajul, acesta se face de regulă manual, motiv pentru care şi costurile sunt ceva mai ridicate.

Pavajul din plăci din gresie constituie o variantă accesibilă din punctul de vedere al costurilor. Chiar dacă gresia se regăseşte de cele mai multe ori în amenajarea interiorului, totuşi ea poate fi folosită cu succes şi la pavarea curţii, cu condiţia să alegeţi plăci speciale pentru exterior. Acestea rezistă bine în timp, se întreţin foarte uşor şi aduc şi un plus estetic, având în vedere că sunt disponibile în diverse culori şi mărimi.

Pavajul din pietriş sau piatră spartă este preferat pentru finisarea căilor de acces şi aleilor. Indiferent că optaţi pentru pietriş alb sau colorat, de dimensiuni mai mari sau mai mici, acest material imprimă curţii un aspect rustic, având un cost de realizare relativ mic – tot ce trebuie să faceţi este se împrăştiaţi pietrişul pe o folie permeabilă. Dacă alegeţi un astfel de pavaj, trebuie să ştiţi că are şi un dezavantaj: întreţinerea lui este greoaie, piatra împrăştiată trebuind să fie înlocuită şi nivelată des.

Pavajul din pavele vibropresate se remarcă prin rezistenţa foarte bună la ciclul îngheţ-dezgheţ. Totodată, nu permite formarea poleiului şi elimină riscul de alunecare, datorită procesului de fabricare – acesta constă în turnarea betonului semiuscat cu ajutorul unei vibroprese hidraulice, care comprimă betonul, eliminând apa în exces. Pavelele sunt disponibile într-o diversitate de forme şi culori, se montează rapid şi au un preţ accesibil. Cu toate acestea, nu „trăiesc” mult şi sunt sensibile la substanţele acide.

Pavajul „verde” este un produs relativ nou pe piaţă, ce îmbină gazonul în metoda de pavare. Practic, acest finisaj se realizează din pavele vibropresate de tip grilă, care permit creşterea ierbii în rosturi sau în spaţiile perforate. În timp, aceasta va ajunge să mascheze pavelele, creând o suprafaţă verde. De regulă, pentru un astfel de pavaj se foloseşte polietilena, pe care ulterior se aplică gazonul. Din punct de vedere estetic, oferă un mare plus, însă necesită o îngrijire mai atentă şi permanentă, în sensul asigurării umidităţii necesare gazonului şi al montării unor instalaţii pentru drenarea şi evacuarea apei în exces. 

Foto: Shutterstock

 

Related posts

Iluminatul casei de sarbatori

Adina Meyers

Apartament sau casa? Cum iti dai seama ce iti doresti cu adevarat?

Adina Meyers

Fatadele din caramida, garantate 100 de ani

Adina Meyers