În Georgia, totul este legat de mâncare și sărbătoare. Să te întorci acasă după o vacanță aici fără a lua câteva kilograme în plus este o mare provocare.
Una dintre cele mai populare bucate georgiene este “khachapuri” – plăcintă georgiană cu brânză și ouă. Se spune că cel mai delicios khachapuri este în Ajaria.
Iată rețeta!
INGREDIENTE (PENTRU 2 BUCĂȚI):
Pentru aluat:
-100 ml de lapte;
-100 ml de apă;
-5 g de drojdie uscată (sau 15 g de drojdie proaspătă);
-o linguriță de zahăr;
-½ linguriță de sare;
-300 g de făină;
-30 ml de ulei rafinat de floarea-soarelui.
Pentru umplutură:
-150 g de mozzarella (sau alt cașcaval, care se topește bine);
-150 g de telemea;
-50 ml de lapte;
-unt — după gust;
-2 ouă;
-sare — după gust.
Altele: un ou (pentru ungerea plăcintelor înainte de coacere).
MOD DE PREPARARE:
1.Pregătiți aluatul: amestecați apa și laptele. Încălziți-le puțin, până la aproximativ 37°C. Turnați-le într-un bol adânc.
2.Adăugați zahărul și drojdia. Amestecați foarte bine.
3.Adăugați 2 linguri cu vârf de făină cernută. Amestecați cu telul până la omogenizare.
4.Acoperiți plămădeala cu folie alimentară și lăsați-o să se odihnească timp de 15 minute, într-un loc cald. Ea trebuie să-și mărească puțin volumul și să devină spumoasă.
5.Apoi adăugați sarea și făina rămasă, încorporându-o treptat. Inițial amestecați aluatul cu lingura, după care transferați-l pe suprafața de lucru și frământați-l cu mâinile: pe parcursul a aproximativ 5 minute, până va deveni omogen. El trebuie să fie moale, elastic și nelipicios.
6.Puneți aluatul într-un bol curat. Acoperiți-l cu folie alimentară și lăsați-l să se odihnească timp de 15 minute, într-un loc cald.
7.După aceasta încorporați uleiul în aluat și frământați-l pe parcursul a încă 5 minute, fără să mai adăugați făină. Inițial el va fi foarte lipicios, dar treptat va deveni maleabil și plăcut la atingere.
8.Puneți aluatul într-un bol curat. Acoperiți-l cu folia alimentară și lăsați-l să dospească timp de 40 minute, într-un loc cald.
9.Frământați puțin aluatul dospit și divizați-l în 2 bucăți egale (în cazul nostru, cu greutatea de 255 g).
10.Modelați-le sub formă de biluțe. Acoperiți-le cu folie alimentară și lăsați-le să se odihnească timp de 10 minute, într-un loc cald.
11.Între timp pregătiți umplutura: dați mozzarella și telemeaua prin răzătoarea mare. Adăugați laptele și amestecați foarte bine.
12.Lucrând pe masa presărată cu făină, întindeți cu mâinile fiecare biluță de aluat sub formă de turtiță rotundă, cu grosimea de 5 mm.
13.Puneți puțină umplutură pe marginile ei.
14.Rulați marginile turtiței spre centru, acoperind umplutura și oferindu-i forma de bărcuță. Lipiți foarte bine vârfurile „bărcuței”.
15.Procedați similar cu cealaltă bucățică de aluat.
16.Transferați „bărcuțele” pe o bucată de hârtie de copt.
17.Cât timp modelați khachapuri, preîncălziți cuptorul până la 220°C și puneți tava, pe care le veți coace în el, ca să se încingă.
18.Umpleți „bărcuțele” cu umplutura rămasă.
19.Ungeți marginile „bărcuțelor” cu ou bătut, după care transferați-le pe tava încinsă.
20.Coaceți-le timp de aproximativ 10-15 minute. Orientați-vă după cuptorul dumneavoastră.
21.Apoi scoateți-le din cuptor. Realizați câte o mică adâncitură în mijlocul fiecărei plăcinte și adăugați câte un ou în ele, îndepărtând în prealabil o parte din albușul lor.
22.Coaceți khachapuri timp de încă 1-2 minute, ca să se prepare oul: albușul trebuie să se închege, iar gălbenușul — să rămână lichid.
23.Transferați khachapuri fierbinți pe un platou. Așezați câte 2 bucățele de unt în mijlocul lor. De asemenea, ungeți-le marginile cu unt.
Poftă bună!
Știai că?
- Khachapuri este atât de popular în Georgia, încât pentru calculul inflației se folosește ca unitate de măsură costul producerii unui Khachapuri.
- Khachapuri este atât de consumat în statele post-sovietice, încât este preferat în detrimentul unei porții de pizza.