Home

Parchetul, confort si rezistenta

Dintre elementele care genereaza si influeteaza o experienta estetica, pardoseala folosita intr-un spatiu interior ramane o suprafata cu miza in design, dar si in evaluarea gradului de confort.

De multe ori, alegerea pardoselii potrivite este o adevarata provocare, mai ales pentru faptul ca, in prezent, exista extrem de multe variante disponibile.

Merita sa ne oprim putin atentia asupra pardoselilor din lemn. Astfel, pardoselile de tip parchet ne duc cu gandul la confort, rezistenta si, in mod special, la toate senzatiile pe care le produce lemnul natural – de la luminozitate pana la miros. 

Datorita texturii sale lemnoase, parchetul confera interiorului o senzatie placuta de confort, dar si de eleganta. Oferta este foarte variata din perspectiva structurii: masiv, stratificat (de foarte multe tipuri), laminat.

Ce parchet se poartă în 2016?

Una dintre cele mai dificile sarcini cand vine vorba de amenajarea locuintei este alegerea modelului si nuantei de parchet. Pentru a va usura sarcina, trebuie sa stiti ca anul acesta culorile predominante sunt cele pamantii, gri sau maro deschis, iar albul ramane in continuare printre preferinte.

Montarea parchetului

Indiferent de parchetul pentru care optati, montarea lui trebuie facuta cu atentie. Parchetul ales trebuie sa aiba o umiditate intre 9% si 11% pentru a putea fi montat. De aceea este bine sa-l depozitati pentru cel putin 48 de ore intr-un spatiu ferit de intemperii si fara expunere la condens, de preferinta chiar in camera in care urmeaza sa-l montati.

Suprafata pe care se monteaza parchetul trebuie sa fie plana, uscata, curata si stabila. Denivelarile mai mari de 3 mm trebuie netezite sau prelucrate. Daca exista pericolul de infiltratii de umiditate, se va interpune intotdeauna o hidroizolatie intre substrat si noua sapa de egalizare.

Parchetul se monteaza intotdeauna ultimul, dupa ce v-ati asigurat ca toate lucrarile de zugravire, vopsire, montare instalatii s.a. au fost terminate, iar camera a fost aerisita si curatata.

Adezivul potrivit

Fie ca ati optat pentru un parchet masiv din lemn sau stratificat, aveti nevoie de un adeziv cu aderenta puternica, cu durabilitate mare în timp, pentru a va asigura ca placile de parchet nu se vor desprinde ulterior.

Recomandarea noastra este adezivul Ultrabond P913 2K de la Mapei. Produsul este foarte versatil, putand fi folosit la orice tip de parchet si pe mai multe tipuri de sape – clasice, de ciment sau ipsos. De asemenea, daca folositi Ultrabond P913 2K, puteti monta parchetul si pe pardoseli existente din lemn, placi ceramice sau mozaic.

Aplicarea se face usor, cu o spatula dintata pentru lemn. Lucrabilitatea adezivului si timpul de priza sunt influentate de temperatura mediului ambiant. De aceea se si recomanda ca la montarea parchetului temperatura din camera sa fie peste 10 grade Celsius.

La montaj, parchetul de preseaza si se asaza bine pe suport, petru a avea o aderenta buna la adeziv. Nu montati niciodata parchetul pana la pereti, lasati un rost perimetral de cca. 1 cm intre parchet si pereti sau intre parchet si eventualii stalpi ai camerei.

Cand se monteaza parchet prefinit/ lacuit, evitati ca adezivul sa iasa printre imbinari si sa se murdareasca suprafata parchetului. Nu lipiti niciodata intre ele, marginile lamelelor de parchet.

Dupa montajul parchetului, pardoseala rezultata este pietonabila dupa 24 de ore. Finisarea parchetului se poate face dupa minimum 3 zile, in functie de anotimp.

Spor la renovat!

Related posts

Cum sporim confortul în propria locuință în această perioadă?

Adina Meyers

Cel mai poluant joc video din toate timpurile. Emisii totale de 600 de milioane kg de CO2

Adina Meyers

Fii creativ! Și scările pot fi decorate

Adina Meyers