In mansardele izolate incorect exista pericolul acumularii umiditatii in elementele din lemn, ceea ce conduce la dezvoltarea mucegaiului si a microorganismelor. Ca urmare, in timp, lemnul se poate deteriora iremediabil, iar spatiul de locuit va fi afectat si el, devenind nociv pentru locatari.

In aceasta situatie, este obligatoriu sa alegem o solutie de termoizolare care sa asigure o mentinere a lemnului din mansarda in stare perfect uscata. Instalarea unei folii obisnuite de vapori este nerecomandata si insuficienta, deoarece aceasta asigura protectia strict pe timpul iernii. In aceasta perioada a anului, ea blocheaza accesul vaporilor de apa degajati in interiorul casei de catre locatari prin respiratie, activitati etc. catre mediul exterior si elimina pericolul ca acestia sa condenseze pe elementele din lemn. Pe timpul verii insa, membrana ramane la fel de etansa, impermeabila si nu lasa vaporii de apa proveniti din uscarea lemnului (care absoarbe umiditatea din atmosfera) sa iasa, iar umiditatea nu va putea fi evacuata si va produce ulterior inconvenientele despre care va povesteam la inceput.

Ca solutie, specialistii ISOVER propun membrana climatica inteligenta Vario KM Duplex. Materialul membranei are permeabilitate variabila la vapori in functie de umiditatea relativa, respectiv de anotimp.

Cum functioneaza?

Iarna, membrana este etansa si blocheaza trecerea aerului umed de la interior spre exterior in structura acoperisului, evitand condensarea umiditatii pe elementele reci (capriori, astereala) si deteriorarea lor. Astfel lemnul este protejat.

Vara, structura microscopica a membranei se modifica si devine permeabila. Vaporii de apa rezultati din uscarea lemnului pot iesi catre exterior si nu mai exista pericolul ca umiditatea sa se acumuleze in structura acoperisului. Lemnul este din nou protejat.

Izolarea capriorilor

Pentru izolarea mansardei intre si sub caroiori, ISOVER recomanda rolele din vata minerala de sticla semirigida Uniroll Plus.

Produsul este disponibil la grosimi cuprinse intre 5 si 20 cm si are un coeficient de rezistivitate la trecerea aerului AFr > 5 kPa s/m2, ceea ce confera acoperisului izolat o performanta optima de izolare fonica fata de zgomotele din exterior.

Uniroll Plus are si o greutate redusa, fiind cu 60% mai usor decat produsele din vata minerala bazaltica cu aceeasi performanta termoizolanta (valoare a coeficientului ʎD).

Produsele din vata minerala de sticla sunt elastice si compresibile si permit umplerea completa a spatiilor cu forme neregulate – conditie indispensabila pentru o termoizolare eficienta.

Recomandarea ISOVER este instalarea a doua straturi, cu grosime totala de 25 cm, de produs semirigid din vata minerala de sticla Uniroll Plus. Primul strat se va instala intre capriori, iar cel de-al doilea sub capriori. In plus, elementele din lemn ale structurii mansardei trebuie protejate impotriva degradarilor produse de umiditate, iar ceasta protectie va fi asigurata pe tot timpul anului de membrana Vario KM Duplex.

Reduci cheltuielile pentru incalzire cu 2500 lei/an

Instalarea in acoperis a 25 cm de Uniroll Plus reduce cheltuielile pentru incalzire cu 2500 lei/an. Calculul a fost realizat pentru o mansarda de 100 m2 utili, situata in Bucuresti.

AVANTAJE

• Izolatie termica superioara

• Izolatie fonica imbunatatita

• Material incombustibil Euroclasa A1

 

Related posts

Pericole și neconformități la aparatele de ventilație cu recuperare de căldură. Ce trebuie să știm pentru a evita o „păcăleală”?

Adina Meyers

Ofera casei tale un plus de eleganta si confort cu rulourile exterioare

Adina Meyers

Daikin lansează seria VRV IV C+ pentru încălzire eficientă în condițiile unor temperaturi scăzute extreme

Adina Meyers