Pana de curand, nivelul de zgomot din blocurile de locuinte construite in perioada comunista era considerat un dat, o caracteristica pe care proprietarii erau nevoiti sa o ia ca atare, fara solutii de modificare. Materialele folosite in acea perioada – betonul armat, caramizile BCA etc. – nu excelau prin caracteristici fonoizolante de exceptie. Din acest motiv, stresul provocat de zgomotele din interiorul blocului, dar si de cele exterioare, devenise un factor important de disconfort al locuirii.

Cu materialele moderne aflate pe piata aceasta problema si-a gasit o rezolvare simpla, ieftina si eficienta.

Un cuplu de tineri din Bucuresti au decis sa-si renoveze radical apartamentul de patru camere inainte sa apara primul copil in familie. Deoarece blocul se afla pe un bulevard intens circulat, nivelul de zgomot din locuinta era foarte mare de dimineata devreme, pana tarziu in noapte.

Din acest motiv, proprietarii au cerut arhitectilor sa rezolve problema fonoizolatiei in toate cele trei dormitoare. Deoarece spatiul a fost reorganizat, dormitorul matrimonial a fost amenajat in fostul living, adica in cea mai expusa camera la zgomotul exterior.

Din acest motiv, toate suprafetele au fost placate cu gips-carton Rigips, intr-o structura fonoizolanta corect dimensionata. Aceasta absoarbe energia zgomotului prin preluarea vibratiilor de catre placile de gips-carton si asigurarea rezistentei la trecerea fluxului de aer prin umplerea cavitatilor cu vata minerala sau polistiren.

Rezultatul a fost o serie de constructii usoare, surprinzator de eficiente. Aceasta este solutia pe care o ofera sistemele Rigips. Planurile de reamenajare a dormitorului matrimonial au fost conforme cu ideea centrala care a ghidat reamenajarea apartamentului. Ne referim aici la materialele folosite pentru finisaje, la culorile zugravelilor si la diferitele volume cu rol estetic.

Arhitectii care s-au ocupat de proiectul reamenajarii apartamentului au regandit organizarea spatiului in asa fel incat functionalitatea a fost imbunatatita substantial.

In acest proces s-a stabilit ca dormitorul matrimonial poate sa fie amenajat in cea mai mare incapere a locuintei. Datorita acestui lucru, in dormitor a putut fi pusa in opera o solutie pe cat de practica, pe atat de originala. Este vorba de realizarea unui paravan care separa camera in doua zone.

In zona posterioara, cea care a ramas oarecum izolata, a fost montat un dressing de mari dimensiuni. Tot aici a fost amenajat un spatiu pentru doamna familiei.

Toti peretii camerei, impreuna cu plafonul, au fost izolati termic cu vata minerala de sticla si placi de gips-carton. Placile au fost montate pe o structura construita din profile metalice.

Deasupra patului nuptial a fost construit un volum decorativ in care au fost montate corpurile de iluminat. Conductele din polipropilena ale instalatiei de incalzire au fost directionate prin peretii falsi. Pe pardoseala a fost turnata sapa din ciment si nisip. In aceasta au fost montate cablurile instalatiei electrice. Dupa uscare, peste aceasta s-a turnat un strat de sapa autonivelanta iar la final, parchetul laminat.

Related posts

Mixul de culori ideal pentru iubitorii stilului rustic

Adina Meyers

O gradina rustica cu ajutorul pavelelor Rustic si Patrat P4 rustic

Adina Meyers

Casele din lemn

Adina Meyers