Home

6 pasi pentru ridicarea unui perete despartitor

Un mare atu al peretilor despartitori este inglobarea fara probleme a instalatiilor electrice si sanitare in spatiul gol rezultat din constructie, fara a afecta protectia impotriva incendiilor si izolarea fonica.

Utilizarea peretilor si placarilor din gips-carton este una universala, putandu-se utiliza in toate zonele locuintelor, de la bai si bucatarii, la camere sau mansarde.

In acest fel, poate fi realizat un spatiu adaptat nevoilor fiecaruia, intr-un timp foarte scurt. Insa pentru a avea garantia unei lucrari realizate corespunzator, este foarte important ca aceasta sa fie facuta conform specificatiilor tehnice ale producatorului si de o echipa specializata.

Cu ajutorul peretilor despartitori din gipscarton Rigips este posibila compartimentarea cu usurinta a spatiului in incaperi individuale. Peretele despartitor se ridica uscat, fara caramizi, mortar si alte operatiuni speciale. Cavitatea peretelui poate fi folosita pentru introducerea instalatiilor (electrice, sanitare, etc.), astfel incat nu mai este necesara decuparea santurilor in zidarie.

Dupa terminarea construirii peretelui, se poate realiza imediat finisarea suprafetei, cum ar fi aplicarea zugravelii, a tapetului sau a placajului ceramic. Vom exemplifica aplicarea peretilor despartitori in cazul amenajarii podului unei case vechi (compartimentare si finisare), avand in prim plan constructii din gips-carton.

Etape de lucru:

1. Desenarea traseului peretelui. Dupa ce s-a stabilit pozitia peretelui, se masoara lungimea acestuia. Ulterior, cu o sfoara de trasare sau cu ajutorul profilului se marcheaza conturul. Nu trebuie sa uitati de eventualele deschideri pentru usi. Apoi, cu ajutorul nivelei si riglei se marcheaza liniile de contur ale peretelui despartitor pe podea si pe plafon.

2. Fixarea profilelor ghidaje. Profilele de ghidare UW se fixeaza de podea si de plafon. Profilele UW se fixeaza cu ajutorul diblurilor din plastic (in cazul podelei din beton), eventual cu alte mijloace de fixare adecvate, in functie de tipul suportului. Distanta dintre dibluri este maxim 80 cm. Distanta dintre dibluri si colturile peretilor va fi de maxim 20 cm. Profilele de fixare ale peretelui despartitor (profile orizontale UW si verticale CW) trebuie sa se asigure cu banda de etansare adeziva Rigips. 3. Fixarea profilelor montanti. Se introduc profilele CW (montanti) in profilele de ghidare UW. Capatul inferior al profilului CW se va sprijini de profilul inferior UW. Se alege distanta dintre profile in functie de latimea placilor din gips-carton.

4. Placarea primei fete. La placarea cu placile din gips-carton Rigips cu latimea de 1.200 mm si grosimea de 12,5 mm, se va incepe placarea primei fete a peretelui cu placa pe intreaga latime a acesteia. Se aseaza placile din gips-carton pe inaltime si se fixeaza doar de profilele CW verticale cu ajutorul suruburilor autofiletante tip 212. Distanta dintre suruburi este 250 mm.

5. Instalatiile si stratul izolant. Dupa placarea primei fete se pozitioneaza eventuala tubulatura pentru instalatii – pentru instalatia electrica exista orificiile din profilele CW. Dupa aceea, se introduce izolatia termica din fibre minerale pe toata suprafata, fara a lasa spatii libere. Se alege izolatia termica in role ori in placi (vata minerala de sticla sau bazaltica).

6. Placarea celei de a doua fete. Se finalizeaza placarea peretelui despartitor cu fixarea placilor din cealalta parte. La montarea placilor cu latimea de 1.200 mm, se incepe la jumatatea latimii de 600 mm, astfel incat in dreptul rostului primei parti, in cealalta parte a peretelui, se va afla suprafata completa a placii.

Observatii:

In vederea imbunatatirii caracteristicilor peretilor despartitori se recomanda dubla placare. Astfel, se mareste inaltimea admisa a peretelui, precum si calitatile de izolare fonica sau rezistenta la foc.

De asemenea, se mareste capacitatea portanta a peretelui despartitor la suspendarea sarcinilor. La dubla placare se recomanda folosirea exclusiva a placilor cu latimea de 1.200 mm. Stratul de suport al placarii (primul strat de placa) se fixeaza cu o treime din suruburi. Rosturile stratului suport se chituiesc doar cu un singur strat de chit de rosturi fara aplicarea benzii de armare.

Atentie!

La placare se vor folosi pe cat posibil placi de gips-carton intregi. Utilizarea bucatilor mai mici este admisibila cu conditia ca inaltimea lor sa fie de minim 400 mm si sa nu fie folosite 2 sau si mai multe bucati mai mici invecinate, una deasupra celeilalte. Este necesar sa se asigure ca rosturile transversale (orizontale) ale placilor invecinate sunt alternate cel putin la 400 mm, evitand astfel formarea rosturilor incrucisate. La podea este recomandat sa se lase un rost cu latimea de cca 10 mm, care ulterior va fi umplut cu chit de rosturi.

Related posts

Coronavirus: cum pot ajuta fondurile structurale europene

Adina Meyers

Cum alegi cea mai buna usa de garaj

Adina Meyers

Cum să îţi faci casa „ZEN” cu ajutorul plantelor

Adina Meyers