Amenajari Exterioare

Compost de calitate, obținut din frunzele căzute

Culorile toamnei au început să-și arate minunatele nuanțe de roșu și portocaliu, iar în fiecare zi, alte frunze își încep coborârea lină de pe ramurile copacilor până la sol. Este un semn pentru grădinari că a venit timpul să-și pregătească prețiosul compost ce va hrăni florile din gradină în anul următor. Acest îngrășământ, denumit și “aurul negru”, este dovada unui demers valoros și benefic plantelor, obținut prin forțe proprii și cu efort redus.

Pentru o bună îngrijire a minunaților trandafiri, Viaceslav Buhna, specialist în grădinărit și owner al business-ului FamousRoses.eu este de părere că, realizarea compostul din frunzele căzute reprezintă o modalitate extraordinară de a crea, prin reciclare, un îngrășămant de calitate, bogat în nutrienți.

"Beneficiile compostului din frunze sunt numeroase, atât pentru mărirea porozitătii solului cât și pentru creșterea fertilității lui. Tot ceea ce trebuie știut este dozarea corectă a carbonului și azotului din compoziția acestuia. Compostul din frunze reține umezeala și combate apariția buruienilor atunci când este folosit ca mulci. El poate fi realizat chiar și dintr-o grămadă de frunze, aerate la intervale de 2 săptămâni, pentru a permite microbilor să descompună materia organică. Temperatura de păstrare nu trebuie să coboare sub 15 grade, iar umiditatea sa trebuie menținută, fără a îngădui supra-saturarea. Prin adăugarea straturilor succesive de 20-30cm de frunze, fire de iarbă tăiate și pământ de grădină, se poate ajunge la o înălțime de pană la 1,5m de amestec care se lasă la macerat, într-o zonă special dedicată, departe de casă, până ce frunzele nu vor mai putea fi distinse de pământ. La final vei beneficia de un îngrășămant ecologic disponibil direct în propria grădină" este de părere Viaceslav Buhna.

Este bine, însă de știut că există și unele dezavantaje ale compostului ecologic. Este vorba despre riscul perpetuării anumitor boli și a diverșilor dăunători care se pot afla în frunzele căzute, ce rezistă și se pot înmulți chiar și după perioada iernii. "Este foarte important să verifici frunzele și să te asiguri că întreaga materie conținută în compost provine de la pomi sănătoși. De asemenea, trebuie evitată amestecarea buruienilor cu amestecul pentru îngrășământ, deoarece semințele lor pot deveni o sursă sigură de îmburuienire a solului" recomandă specialistul FamousRoses.eu. 

În tonul cromaticii autumnale și pentru că acum este un moment propice plantării trandafirilor cu rădăcini nude, aflați în repaus vegetativ, pe site-ul FamousRoses.eu poți găsi trandafirul Terracotta. El va aduce o adevărată inovație în grădina ta, având un colorit original de cărămidă Siena și un frunziș foarte dens, de un verde mediu semi-mat. Înflorirea abundentă menține parfumul discret al florilor, ce numără aproximativ 30 de petale. Tot în deplină armonie cu paleta coloristică a acestui anotimp, Orange Sensation este un nume bine meritat pentru o altă roză, de data aceasta în ciorchini, cu parfum ușor și culoare aprinsă de roșu-portocaliu. Orange Sensation este un trandafir robust și florifer a cărui înălțime la maturitate atinge chiar și 60-70 cm, menținându-și înflorirea până la perioada de îngheț.

Fie că alegi să folosești o hrană a solului obținută din resurse și prin eforturi proprii sau una cumpărată din comerț, grădina ta merită cea mai bună îngrijire! Este important de știut că și un buget mai puțin generos îți poate garanta minimul necesar întreținerii grădinii tale în anul ce urmează.

Related posts

Gradina cu pietre

Adina Meyers

Și holurile mici pot fi decorate cu farmec

Adina Meyers

Cum știți când este timpul să înlocuiți lanțul de drujbă

Adina Meyers