Pentru o mare varietate de ocupații, o drujbă este o piesă esențială de echipament. Fie că sunteți un chirurg de copaci, un grădinar peisagist sau chiar și un simplu amator pasionat, întotdeauna va exista o lucrare care așteaptă să fie abordată de drujba dumneavoastră la îndemână. 

Dar când este momentul să înlocuiți lanțul de drujbă? Din păcate, nu toate drujbele sunt la fel. Dacă analizați diferite drujbe, atunci veți vedea rapid că există opțiuni care variază pe tot spectrul de prețuri. De la cele foarte ieftine la cele extrem de scumpe, există diferite beneficii, specificații și gânduri pe care trebuie să le luați în considerare atunci când achiziționați o drujbă – iar dificultățile nu se termină aici. 

Problemele legate de întreținerea drujbei

În cea mai mare parte, drujba dumneavoastră va funcționa probabil așa cum vă așteptați, gata să intre în acțiune oricând aveți nevoie de ajutorul său. Cu toate acestea, acest lucru se va întâmpla doar dacă vă faceți timp să asigurați o întreținere corespunzătoare. 

Unul dintre cele mai importante aspecte ale întreținerii drujbei este ascuțirea. Ascuțirea unui lanț de drujbă este cea care vă menține tăietura clară, protejează mașina pentru o utilizare pe termen lung și vă asigură că obțineți rezultatele corecte de fiecare dată. 

Dacă drujba dvs. nu mai funcționează la fel de bine ca atunci când era nouă, atunci un ascuțitor este o opțiune. Sunt disponibile atât ascuțitoare manuale pentru drujbe, cât și ascuțitoare electrice, ambele putând asigura că drujba dumneavoastră funcționează așa cum v-ați aștepta. 

Cu toate acestea, există un punct în care o buclă de lanț de drujbă pur și simplu nu mai poate fi ascuțită, sau eforturile dvs. de ascuțire nu aduc îmbunătățirile pe care le așteptați. În acest moment, s-ar putea să vi se pară mai rentabil și mai simplu să comandați un lanț de drujbă nou.

Cât rezistă un lanț de drujbă?

Speranța de viață a lanțului de drujbă variază de la utilizator la utilizator, deoarece aceasta depinde de o serie de factori, cum ar fi:

Tipul de lemn pe care îl tăiați. De exemplu, lemnul de esență tare va uza lanțul mai repede decât lemnul de esență moale.

Tipul de lanț pe care îl utilizați. De exemplu, un lanț cu daltă completă este mai agresiv, în timp ce un lanț cu semidecupă durează mai mult.

Durata tăierii. Sarcinile de tăiere ușoară, cum ar fi tăierea arborilor mici, vor cauza o uzură mai mică.

Cât de bine îngrijiți lanțul, de exemplu prin utilizarea lubrifierii adecvate.

Semnele care indică faptul că este timpul pentru înlocuirea lanțului de drujbă

Există câteva indicii pe care trebuie să le cunoașteți atunci când vine vorba de drujba dvs. Mai jos aveți o prezentare generală a semnelor premergătoare care vă vor ajuta să identificați momentul în care trebuie să înlocuiți un lanț de drujbă.

Dificultăți de poziționare

Atunci când este așezată pe o bucată de lemn, o drujbă Husqvarna în stare bună ar trebui să rămână stabil. Cu toate acestea, dacă lanțul dvs. are nevoie de înlocuire, veți experimenta o senzație de săritură sau zornăit. Acest lucru sugerează că lanțul a trecut de perioada de funcționare și reprezintă, de asemenea, o problemă de siguranță, așa că veți dori să achiziționați un lanț de drujbă nou cât mai curând posibil.

Drujba nu se mai trage singură în lemn

Unul dintre beneficiile majore ale drujbelor este că sunt lucrători eficienți care necesită o mână fermă, mai degrabă decât una energică, pentru a le opera. Dacă vă treziți nevoit să comprimați manual drujba pentru a o menține stabilă, atunci acesta este un semn că lanțul și-a pierdut capacitatea de a se trage singur în lemn. Dacă acesta este cazul, vi se refuză unul dintre avantajele majore ale unei drujbe, și anume faptul că sunt relativ ușor de utilizat – așa că un lanț de drujba nou merită cu siguranță luat în considerare.

Fumul, chiar și atunci când lubrifierea este bună și tensiunea lanțului este corectă

Dacă drujba dvs. fumegă atunci când este folosită, iar cauzele obișnuite pentru această problemă pot fi excluse, cum ar fi lubrifierea, atunci suspectați sănătatea lanțului. Nu numai că este o prioritate de siguranță să schimbați lanțul cât mai curând posibil, dar este și una de precizie – nici măcar cel mai experimentat utilizator de drujbă nu poate produce cea mai bună lucrare cu vederea întunecată de fum. De asemenea, merită subliniat faptul că utilizarea unui lanț care fumegă este doar un simptom al unei întrețineri deficitare a drujbei și al unei nepăsări generale față de siguranță.

Related posts

Iazul și piscina naturale

Adina Meyers

Uneltele de grădinărit, la mare căutare în ultimele 6 luni

Adina Meyers

Gradinile romanesti

Adina Meyers