Amenajari Exterioare Home

Comoara unică din România. Se găseşte în biblioteca din Râmnicu Vâlcea – FOTO&VIDEO

Comoara este unică în Romania, iar ceea ce o face să se remarce şi în Europa este chiar suprafaţa.

Cupola Bibliotecii Județene “Antim Ivireanul”, din Râmnicu Vâlcea, a fost desemnată cea mai mare cupolă de vitralii din lume. Comoara arhitectonică ilustrează „Facerea Lumii”, precum și principalele tipuri de scriere cunoscute până acum. Recordul a fost înregistrat recent de Academia Recordului Mondial din Statele Unite ale Americii, după 15 ani de la finalizarea lucrărilor la acest edificiu.

Actualul sediul al Bibliotecii Judeţene ”Antim Ivireanul” a fost inaugurat la 21 iunie 2004, după un periplu de peste o jumătate de secol al instituţiei prin alte clădiri din municipiu: Parchetul, Palatul Culturii, magazinul ”Apicola” şi fosta Bancă Comercială Română.

Clădirea modernă se remarcă printr-o arhitectură unică şi o cupolă-vitraliu realizată de artistul vâlcean Gheorghe Dican. Vitraliul, numit ”Facerea Lumii”, este cel mai mare din România, fiind alcătuit din 86 de module aşezate pe o suprafaţă de 142 mp şi fiind construit la aproximativ 30 m înălţime de la baza edificiului. Sticla colorată este executată manual, cu armătură de plumb, în tehnica străveche a vitraliului.

Holurile bibliotecii găzduiesc Galeria de Artă „Alecu Ivan Ghilia”, cu 82 de tablouri personale, donate de pictor.

Biblioteca Județeană ”Antim Ivireanul” deţine peste 400.000 de volume de cărţi, periodice, documente grafice şi audio-vizuale. Acestea sunt organizate în Fondul de referinţă (Encyclopedia Universalis, The Encyclopedia Britannica, The Encyclopedia of Visual Art, The World Book Encyclopedia ş.a.), Colecţia de carte veche („Cazania” lui Varlaam – 1643, ”Ciaslov” – 1715, ”Marele dicţionar al limbii greceşti” – 1712 ş.a.), Colecţiile speciale (ex-libris-uri, fotografii, cărţi poştale, stampe ş.a.) şi Colecţia de periodice.

Related posts

Transformati-va balconul in terasa

Adina Meyers

Arcade pentru plantele cataratoare

Adina Meyers

KBE 88, solutia inteligenta pentru o izolare termica optima

Adina Meyers