Home

Cum să alegi plăcile ceramice. 6 paşi importanţi

Plăcile ceramice (faianţa, gresia, mozaicul) sunt apreciate mai mult pentru calităţile lor antiseptice, uitând că, de fapt, au fost create pentru înfrumuseţare.

Indiferent de motivele pentru care alegeţi plăci ceramice, există câţiva paşi pe care trebuie să îi urmaţi:

Pasul 1. Cum le folosiţi?

În general, plăcile ceramice sunt utilizate în spaţii umede sau greu de curăţat: bucătărie (în special în dreptul blatului de lucru), baie, balcon şi câteodată în exteriorul clădirilor. Faianţa şi gresia de interior se folosesc la interior, nu la exterior, atât din motive tehnice, cât şi estetice.

Pasul 2. Cum alegeţi faianţa şi gresia?

Mai întâi trebuie să decideţi unde o veţi pune. În baie, puteţi acoperi doar zonele sensibile, precum cele din apropierea căzii, chiuvetei şi duşului. Nu e necesar să o aplicaţi până în tavan, ci e suficient până la înălţimea uşii de la intrarea în baie. Foarte important: mai întâi montaţi cada şi cada de duş, iar apoi porniţi de deasupra lor cu plăcile. Sunt trei motive pentru care vă recomandăm să faceţi asta: unul tehnic, celelalte bonus. Să le luăm pe rând. Cel tehnic: apa care se va scurge de pe pereţi nu se va opri între cadă şi peretele placat integral, ci se va prelinge de pe placa de faianţă pe marginea căzii. Bonusurile: primul rând de plăci de faianţă va pleca întreg de pe marginea căzii; nu va trebui să cumpăraţi aproximatv 2 metri pătraţi de faianţă, care va fi acoperită oricum de cadă. În bucătărie, puteţi placa doar zona blatului, de la 10 cm sub nivelul acestuia până la 10 cm în spatele corpurilor de sus. Dacă nu aveţi corpuri suspendate, puteţi alege ca reper înălţimea uşii de la intrare.

Pasul 3. Ce faianţă/gresie cumpăraţi?

Pe cea care vi se potriveşte. De unde ştiţi ce vi se potriveşte? Simplu! Uitaţi-vă în casă şi vedeţi ce culori aveţi. Luaţi o pernă multicoloră, o ţesătură, o jucărie cu multe culori sau deschideţi şifonierul. Care sunt culorile care vă plac? Încercaţi să găsiţi nuanţele pe care doriţi să le folosiţi în noua amenajare în acelaşi loc, pentru că ele au fost puse acolo de către oameni care au ştiut în ce măsură se potrivesc (faţa de pernă multicoloră şi puloverul sunt perfecte). Folosiţi una, două dintre ele pentru faianţă/gresie, apoi restul ca accente.

Pasul 4. Ce distanţă trebuie să lăsaţi între plăci?

Rostul poate varia în funcţie de plăci, culoare şi finisaj. În schimb, culoarea acestuia nu variază. Folosiţi un chit mai deschis la culoare decât placa – de pildă, ivoarul vă scapă de multe încurcături. Rostul respectiv face plăcile mai vizibile.

Pasul 5. La ce trebuie să fiţi atenţi când cumpăraţi?

Faianţa sau gresia poate fi ieftină sau scumpă, evident. Când o alegeţi, cumpăraţi-o pentru ceea ce este, nu pentru ce vrea să fie (exclus gresia-ca-parchetul, gresia-ca-pietre-lipite-între-ele, faianţa-ca-lambriul). Astfel, mai bine cumpăraţi o faianţă simplă, dar care are marginile şi bizotul perfecte (partea uşor curbată dinspre faţa plăcii).

Pasul 6. Cât de important este montajul?

Mai important decât faianţa sau gresia! Trebuie să fie impecabil. Niciodată nu încercaţi să faceţi economii la montaj, pentru că degeaba vă cumpăraţi o gresie sau faianţă de 1000 de euro metrul pătrat dacă o puneţi cu 10 euro manopera. Chiar şi dacă daţi 50 de euro/metru pătrat, manopera trebuie să fie perfectă, executată de un meseriaş extrem de capabil. Altfel, placarea va suna a gol (întotdeauna se aplică adezivul cu pieptăn, nu mămăligi puse pe centru şi la colţuri), gresia din baie sau balcon nu va avea pantă de scurgere, faianţa nu va fi tăiată drept sau va avea zgârieturi etc.

PONT
Există firme la care vă puteţi duce cu plăcile ceramice cumpărate de oriunde şi care vă printează direct pe ele orice desen doriţi, la preţuri acceptabile.

Text: Gabriel Ciobanu

tel.: 0722.355.930,
e-mail: gabriel.ciobanu@pianoterra.ro,
web: www.pianoterra.ro

Related posts

Solutii deosebite pentru amenajarea unei biblioteci

Adina Meyers

Don’t let a picnic hamper your style

Adina Meyers

Micile reparatii de toamna ale acoperisului se fac cu Sika BlackSeal-1

Adina Meyers