Sistemul de incalzire, climatizare si preparare a apei calde de consum menajer se alege in functie de mai multi factori cum ar fi: marimea cladirii, gradul de confort cerut, distanta fata de sursa de energie (gaz natural, gaz de sonda, lemne etc.), gradul de izolare a cladirii, facilitatile acordate de stat pentru folosirea unei anumite energii (programul guvernamental „Casa Verde„), eventuale restrictii impuse.

Criterii de alegere:

Marimea cladirii si dotarile (garaj, piscine etc.) determina consumul orar si anual de energie care trebuie furnizat de firma distribuitoare. In cazul in care reteaua existenta din zona (ex. la gaz metan) este foarte incarcata, cheltuielile cu extinderea retelei pot fi prohibitive.

Gradul de confort cerut poate fi realizat folosind metode moderne de incalzire si climatizare, cum este de exemplu incalzirea prin pardoseala care da o satisfactie pentru beneficiar, mai ales acolo unde sunt copii sau batrani care stau mult timp in spatiul locuit.

Tipul de combustibil care se alege este dat de costurile acestora, distanta de la care trebuie transportat, cat si tendintele pe plan mondial. O tara bogata in combustibili clasici (petrol sau gaze naturale) cum e Romania, ar trebui sa vanda pentru nevoile casnice al populatiei combustibili la preturi reduse asa cum face Franta cu costurile energiei electrice produsa cu combustibili nucleari. In zonele de munte, sistemul de incalzire cu lemne este cel mai bun daca nu este racord de gaze naturale.

22973-157075-solutie7.jpg

Programul „Casa Verde”

Este de remarcat ca, la preturile actuale ale energiei si echipamentelor, termenele reale de recuperare a investitiei pentru folosirea energiilor neconventionale in cladiri este foarte mare. In Romania, este in derulare programul „Casa Verde” prin care se acorda subventii de 3.000 lei pentru cei care achizitioneaza o centrala termica pe lemne, carbuni sau peleti, 6.000 lei pentru solutia cu panouri soalare si 8.000 lei pentru cei care se decid pentru o pompa termica.

Related posts

Ce optiuni avem pentru deszapezirea aleilor eficient si usor?

Adina Meyers

Proiect de casă cu accente contemporane – potrivit pentru un teren de 250 de mp

Adina Meyers

Proiect de casă la parter: suprafața utilă 94.41 mp

Adina Meyers