Din fericire sau nefericire, avem o iarna grea. 
Cum faci sa indepartezi mai usor troienele de pe alee?

Pui mana pe lopata

Categoric, aceasta este cea mai romantica deszapezire cu putinta. Bei o cana cu vin fiert, aromat cu scortisoara, apoi te imbraci cumsecade, iesi in curte si te pui pe treaba, voiniceste. Intai te invrednicesti sa indepartezi nametii de pe aleea pietonala. Dupa aceea, pentru ca trebuie sa aduci copilul de la scoala cu masina, iti incerci fortele si cu aleea de acces spre garaj.

Te-ai prins deja! Ca sa poti face toate astea, trebuie sa ai pana-n 50 de ani, o buna conditie fizica, maini zdravene si spate sanatos. Si sa fii in concediu, sau macar sa ai o zi libera. Din proprie experienta, pot sa-ti spun ca folosind o lopata lata, o suprafata de vreo 50 mp, acoperita cu un strat de zapada gros de vreo 30 cm se deszapezeste in vreo trei ceasuri de munca fara zabava. Daca mai ai si ghinionul sa ninga in tot acest timp, o sa stai toata ziua prin curte, epuizandu-te ca mesterul Manole la o treaba care nu pare sa se mai termine. Sigur, mai e si varianta ca sotia, din proprie initiativa, sa-ti dea o mana de ajutor. Mai scapi, astfel, de vreo 3 mp, dar parca raman destui, nu? Parerea mea e sa deszapezesti la lopata cativa metri patrati, de placere (mai ales daca ai o lopata buna), dar pentru suprafete mai mari sa te gandesti la ceva mai modern.

Montezi cablu radiant


Omul gospodar face vara sanie si iarna car. Dar nimeni nu-l opreste sa monteze ceva cablu radiant in aleile de acces. Asa o sa scape de zapada de pe alei, trepte si rampe de acces fara nicio bataie de cap, doar prin rotirea unui buton. Dar ce este cablul radiant? Un conductor special, protejat la agresiunea mediului, care se incalzeste atunci cand este parcurs de curentul electric. De regula, se dimensioneaza la 15-30 W/ml. Actionarea lui este voluntara (cand vezi ca ninge rotesti comutatorul) sau, si mai bine, automata: un sistem de senzori anunta un mini-computer central cand temperatura a scazut sub cea de inghet, iar pe suprafata s-a strans umezeala (aceasta dubla analiza impiedica sistemul sa functioneze cand ploua, dar nu e atat de frig incat apa sa se transforme in polei, sau cand e frig afara, dar n-a nins si nici n-a plouat, deci nu apar nici troiene, nici ghetus). Cand cele doua conditii sunt indeplinite, cablul radiant intra in functiune si ramane asa pana cand umezeala dispare din zona analizata de senzori.

Cum se monteaza acest cablu? Relativ simplu. Intai se pune un material termoizolant (poate fi polistiren), pentru ca sa nu se piarda caldura in sol. Apoi se mon- teaza un suport, de pilda plasa de Buzau, pe care se va prinde cablul incalzitor. Se adauga un strat de nisip de 2-3 cm (cat sa acopere cablul), sau se poate turna direct aleea, din ciment sau asfalt (dar acest sistem se poate folosi si-n combinatie cu pavajul). Daca aveti deja aleea, nu va speriati, caci nu trebuie sa o indepartati: n-aveti decat sa intindeti cablul radiant, apoi sa mai turnati un strat de beton. Veti inalta aleea cu doar 2 cm, nu-i bai!

Te dai cu bicicleta

De cativa ani s-a inventat bicicleta deszapezitoare. De fapt, daca stau bine sa ma gandesc, nu e chiar bicicleta. Nu te sui pe ea (nici macar n-are sa) si nici nu dai la pedale (de altfel, lipsesc). Vasazica, e un soi de monociclu cu lopata si coarne. Lucrul cu ea e cam asa: impingi de coarne pana se umple lopata cu zapada, apoi te apesi tot pe coarne, iar roata transmite miscarea la lopata si-n felul asta arunci zapada. Un amic din America mi-a spus ca are asa ceva si ca, in primul rand, e haioasa (si nici macar prea scumpa pentru o distractie asa originala, in jur de 115 dolari). Se pare ca faci si ceva treaba cu ea, mai ales daca ai indemanare. Altminteri, daca nu reglezi bine parametrii aruncarii, risti sa-ti azvarli zapada in cap (lucru iarasi amuzant, dar nu pentru tine, ci pentru vecinul care te urmareste curios). Tocmai din acest motiv, eu ma gandesc sa cumpar una pentru soacra-mea.

Autor: Dan Mazilu

 

Related posts

5 greșeli de evitat atunci când îți renovezi locuința

Adina Meyers

Proiect de casă cu mansardă: suprafața utilă 174.29 mp

Adina Meyers

Mansarda transformata intr-un apartament spatios

Adina Meyers