În casa noastră dormitorul joacă rolul unui sanctuar, adică acel loc sacru în care te duci dintr-un motiv special de evlavie, pentru a te reechilibra și recupera după fiecare zi în care activitățile curente te-au afectat. Dormitorul este încăperea unde ne reîncărcăm bateriile pentru a face față unei noi zile de lucru, în care pot apărea oricând situații stresante. Dormitorul este locul în care ne putem refugia și spațiul pe care îl putem numi al nostru. Punerea unei ștampile personale pe acest spațiu este esențială atunci când vine vorba de decorarea lui și ideile de tapet în dormitor oferă o modalitate genială de a aduce stil și personalitate, fie prin scheme de culori îndrăznețe, fie printr-un model remarcabil sau o combinație a celor două. Idea de tapet în dormitor oferă o gamă de opțiuni, care prin culoare, model și textură pot crea aspectul și atmosfera dorită.

Cum să tapetezi dormitorul pentru un efect wow

Fie că ideile de amenajare ale dormitorului tău sunt axate pe crearea unui sanctuar liniștit, a unei camere moderne, a unui efect tradițional elegant sau a unui refugiu confortabil, un tapet poate fi o parte fabuloasă a designului acestei camere.

Când vine vorba de a crea un impact, este vorba despre a pune patul în centrul scenei. O metodă mai simplă este crearea unui perete accent punând un tapet îndrăzneț, ce iese în evidență pe peretele din spatele patului. Ceilalți pereții fiind uni, într-o culoare complementară cu peretele de accent.

O altă variantă, pornind de la același perete accent, este cea cu un colt sau ambele colțuri ale peretelui din spatele patului tapetate, restul peretelui fiind uni ca și ceilalți pereți.

Într-o cameră de înălțime mică, dacă modelul tapetului nu este prea încărcat, peretele de accent poate fi prelungit pe tavan sau pe o parte a acestuia.

Dacă se tapetează doar un colț al peretelui de accent, se poate continua tapetarea unei porțiuni de tavan și în camerele cu înălțimi mai mari.

Un model de tapet cu desen mic, deci nu încărcat face ca dormitorul să pară mai mare, mai aerisit.

Un tapet cu desen mare și încărcat, cu culori dense are un efect benefic doar în spații largi.

Un tapet în dormitor pe peretele de accent, oferă posibilitatea de a fi montat doar pe porțiunea inferioară a peretelui, cam două treimi al acestuia. Termină zona tapetată adăugând o poliță îngustă pentru decorarea deasupra patului, unde poți afișa ornamentele preferate.

Mai rar folosit ca mod de a pune tapet în dormitor, dar super curajos, este pe peretele cu fereastra, în laterala patului. Se vor utiliza culori și modele continue pe pereți și jaluzelele potrivite pentru ferestre.

Ideal pentru o decorare ce nu necesită un buget mare, se poate pune un tapet în dormitor pe jumătatea superioară a peretelui de accent din spatele patului ca și cum ar fi o operă de artă. Se poate folosi la fel și în zona dintre două dulapuri.

Alege tapetul din dormitor care să te reprezinte

Designul potrivit al tapetului poate face minuni pentru a maximiza spațiul sau pentru a crea confortul și intimitatea mult dorită.

Imprimeurile tropicale sunt o tendință mare al tapetului în acest sezon, fiind o continuare de trend a designurilor biofile folosite în ultimii ani, dar cu o întorsătură tropicală. Inspirate de natură, frunzele de palmier și florile tropicale vor continua să împodobească pereții. Se va repeta aceeași temă de culoare în întregul dormitor pe așternuturi, perne și chiar tapițerii, pentru un aspect chic, coordonat.

Crează un efect de mozaic unic pe un singur perete, utilizând o combinație de imagini de fundal diferite cu modele simple, în culori pastel. Se pot folosi si colaje de tapet de la role rămase amestecate cu tapet uni pentru zonele de câmp, eventual mai multe culori diferite. Pentru un aspect cu adevărat atrăgător, cu adevărat îndrăzneț, încearcă să utilizezi culori mai luminoase și modele contradictorii.

De mare efect și îndrăzneț este un model floral supradimensionat pe toată lățimea peretelui de accent. Alege culoarea de fundal și doar una sau două culori secundare și lipește-te de acestea pentru un efect coordonat. Alege mobilierul și lenjeria de pat în culori complementare tapetului pentru un aspect coeziv chic.

Pentru o opțiune mai ușoară și mai puțin costisitoare pentru dormitor cu lambriuri de lemn, optează pentru un tapet în dormitor cu design de lambriuri. Perfecte pentru camerele lipsite de detalii arhitecturale, imaginile de fundal 3D pot da aspectul placării cu lemn și pot veni într-o gamă variată de culori. Patul cu tăblia tapițată în pluș va adăuga o notă mai confortabilă.

Crează un perete accent pe spațiul din spatele capului de pat printr-un desen nesimetric, care să lase o parte a peretelui nefolosită, pentru a da scena centrală patului. Această utilizare a imprimeului este o idee folosibilă într-un dormitor mic, pentru a face accentul foarte direcțional, deschizând restul camerei.

O modalitate foarte bună de a captiva și atrage atenția este folosirea unui tapet în dormitor cu finisaj metalic, de înaltă strălucire. Designul cu tapet în culori metalice reflectorizante ajută la răspândirea luminii în jurul camerei pentru a crea o atmosferă aerisită, ideală mai ales pentru dormitoarele mai mici. Asortează acest tapet cu accesorii ultra lucioase, cum ar fi mobilierul în oglindă și lămpile metalice de noptieră pentru a crea un decor strălucitor.

Tendința pentru plante în dormitor este una în creștere, iar adăugarea unui tapet ilustrat cu grijă, cu iederă sau altă plantă agățătoare ajută la crearea unei atmosfere de grădină, deschizând decorul pentru a încorpora atingeri suplimentare de frunziș și verdeață.

Alb-negru este o alegere atemporală pentru a face un tapet în dormitor. Un perete caracteristic cu un imprimeu monocrom funcționează perfect într-un cadru de dormitor unde poți aduce culoare prin alte elemente, cum ar fi așternuturile, pernele și chiar noptierele. Este o modalitate foarte bună de a încorpora un model, fără a copleși cu culoare.

Fie că stilul este shabby chic sau glam contemporan, alege un tapet care să fie pus pe toți pereții, într-un stil de boudoir francez, cu design Rococo, în două culori deschise, ce se coordonează perfect cu mobilierul.

Când vine vorba de tapet în dormitor, impactul poate fi la fel de important și prin alegerea unei palete de culori calmante, cum ar fi idea unui dormitor gri. Alege un design tapet care reușește să fie atât izbitor cât și interesant, dar palid și suficient de blând pentru a nu copleși spațiul. Se amestecă și se potrivesc texturi, nuanțe si modele, cu mobilierul.

Related posts

Terasa in stil balinez

Adina Meyers

Mic, dar chic – un apartament care sfidează dimensiunile

Adina Meyers

Un apartament chic, cu accente retro, in mijlocul Bucurestiului

Adina Meyers