Alegerea acoperisului pentru casa ta este o parte importanta din constructia sau renovarea locuintei. De calitatea acoperisului depinde confortul termic al casei tale, iar rezistenta acestuia iti poate garanta ca nu va fi nevoie sa il mai inlocuiesti in viitorul apropiat.
Pe piata exista numeroase optiuni pentru acoperisul locuintelor, dar calitatea si pretul acestora variaza mult. In plus, nu toate variantele de acoperisuri se potrivesc oricarui tip de casa. De aceea, inainte de a te decide asupra acoperisului pentru locuinta ta, iata cateva aspecte de care ar trebui sa tii cont:
Bugetul, primul factor de luat in calcul
In primul rand, costul unui acoperis este influentat de mai multi factori: dimensiunile casei tale, precum si materialul ales. Insa ar trebui sa mai tii cont de un lucru: un acoperis ieftin poate fi mai putin rezistent in timp si iti poate cauza probleme pentru reparatia carora va trebui sa platesti mult mai mult apoi. De aceea, te sfatuim sa nu alegi niciodata cel mai ieftin material, ci sa te orientezi in functie de un raport excelent intre calitate si pret. De exemplu, acoperisurile din tabla cutata sunt recunoscute pentru rezistenta lor, dar si pentru faptul ca sunt o alegere economica. Aceste acoperisuri au fost create pentru constructiile de mai mari dimensiuni, asa ca, daca iti construiesti o casa cu etaj, acest model se poate plia perfect pe nevoile tale. Dupa cum vezi, exista mai multe tipuri de acoperisuri din tabla cutata, la preturi avantajoase, astfel incat sa poti face cea mai buna alegere.
Materialul – de el depinde rezistenta in timp a acoperisului
Exista mai multe materiale dintre care poti alege un acoperis bun pentru locuinta ta. Multe acoperisuri de case sunt facute din tigla ceramica, un material popular la noi in tara pentru faptul ca mentine cladura si este rezistent la intemperii, durata sa de viata ajungand chiar si pana la 100 de ani.
Pe de alta parte, tabla cutata este mai ieftina, dar rezistenta si are un aspect mai modern, fiind potrivita pentru cladirile noi. Aceasta este folosita inclusiv in acoperirea gradinilor, iar aspectul sau elegant o face potrivita pentru cei carora le pasa de aspectul final al casei lor. In plus, un acoperis din tigla metalica va avea o greutate de aproximativ 10 ori mai mica decat unul din tigla ceramica.
Sindrila bituminoasa nu are o durata de viata la fel de mare (rezista pana la aproximativ 40 de ani), insa este o alegere populara datorita pretului mai mic si usurintei de montare. Cu toate acestea, sindrila bituminoasa poate fi o optiune doar daca acoperisul casei tale nu are o panta mai inclinata de 15 grade. In caz contrar, va trebui sa te orientezi spre un alt material.
Hidroizolatia si izolarea termica – doua detalii importante
Odata ce ai ales materialele pentru acoperisul tau, va trebui sa vezi in ce masura il poti izola si proteja impotriva intemperiilor si infiltratiilor de apa. Acestea din urma pot provoca daune majore nu numai acoperisului, dar si structurii casei tale. Pentru ca apa sa nu se infiltreze prin acoperis, trebuie sa te asiguri ca acesta a fost montat corect, etansat, si ca nu exista zone in care sa se acumuleze apa. Izolarea termica este un pas pe care nu ar trebui sa il sari, mai ales daca intentionezi sa transformi zona de la etaj intr-o mansarda amenajata precum o incapere de zi.
Acoperisul este o parte extrem de importanta din arhitectura casei tale, asa ca nu ar trebui sa neglijezi importanta alegerii unor materiale bune, a unor izolatii de calitate, precum si accesorii care sa favorizeze scurgerea apei. De asemenea, ai grija ca echipa de muncitori care iti va monta acoperisul sa fie una profesionista, astfel incat sa ai garantia ca acesta va fi corect asamblat si ca nu vor exista probleme pe viitor.