Solutii Constructive

Avantajele unei case din lemn

Cine nu ar vrea să locuiască într-o casă ecologică cât mai confortabilă şi primitoare? Casele din lemn – căci despre ele este vorba – le oferă proprietarilor un cămin natural, sănătos şi economic, creând o atmosferă caldă, familială şi relaxantă.

Locuinţele din lemn, atât de mult apreciate în perioada bunicilor noştri, au început să fie din nou la modă printre românii care înţeleg avantajele acestora şi care s-au săturat de România transformată într-un continuu şantier cu blocuri din beton şi zidărie.Construirea unei case din lemn implică anumite avantaje de care viitorii proprietari trebuie să ţină cont, precum şi o cercetare amănunţită, care le poate răspunde întrebărilor, pretenţiilor şi aşteptărilor lor.

● Durata de construire este mult mai mică în comparaţie cu cea a caselor din cărămidă, iar anotimpul în care sunt ridicate nu influenţează cu nimic calitatea, soliditatea şi rezistenţa lor.

● Luând în considerare faptul că materialele sunt mai ieftine şi pot fi prefabricate într-o mare măsură, se observă că se câştigă nu doar timp, ci şi un cost mai scăzut cu aproximativ 30%-40%.

● Având în vedere că lemnul este unul dintre cele mai bune izolatoare termice (de şase ori mai eficient decât cărămida şi de 15 ori comparativ cu betonul), construcţiile realizate din acest material asigură un confort termic excelent – sunt răcoroase vara şi călduroase iarna. Unde mai pui că, în sezonul rece, acestea se încălzesc mult mai repede decât cele din cărămidă, chiar dacă a trecut o perioadă mai îndelungată de când nu aţi pornit căldura.

● Locuinţele din lemn sunt flexibile şi uşoare, elastice şi durabile, iar în timp asigură o rezistenţă perfectă, chiar şi în cazul unui seism de peste 8 grade pe scara Richter. Reprezintă alegerea perfectă pentru familiile cu copii mici, datorită faptului că pereţii din lemn „respiră” şi nu există riscul de igrasie sau condens. Lemnul, materialele şi finisajele ignifuge asigură protecţia de care ai nevoie pentru căminul tău.

● Un alt avantaj al caselor construite din lemn este acela că se pot compartimenta şi modifica uşor, pentru că nu necesită mulţi stâlpi de susţinere. Accesorizarea cu module similare se poate realiza simplu, prin achiziţionarea acestora, pentru a spori gradul de confort.

● Alegerea terenului nu reprezintă o mare dificultate, casele din lemn putând fi ridicate inclusiv pe soluri nisipoase sau slabe. Dacă nu vă plac instalaţiile şi firele la vedere, o astfel de locuinţă este exact ce vă trebuie. Datorită faptului că pereţii sunt prefabricaţi, puteţi prevedea şi ascunde în pereţi traseul firelor de cablu sau al conductelor de utilităţi.

● Pentru a beneficia de un mediu plăcut la interior, sistemul de ventilaţie al locuinţei poate fi mascat în structura acesteia. Banala hotă din bucătărie poate îndeplini şi alt rol decât cel de absorbţie a aburilor şi a mirosului de mâncare care se răspândesc în toate încăperile de fiecare dată când gătiţi. Dacă face parte dintr-un sistem care este dotat cu schimbător de căldură, hota, în momentul în care absoarbe aburii rezultaţi din pregătirea mâncării, recuperează căldura din aburi şi o transmite direct în instalaţia de încălzire a interiorului.

● Fiecare locuinţă din lemn se bucură de o acustică unică, specială, datorită tipului de lemn din care este executată. În lume sunt peste 500 de specii de copaci, al căror lemn poate fi utilizat la construirea acestora, arbori cu structuri microscopice şi macroscopice diferite. Lemnul absoarbe foarte bine sunetele, motiv pentru care în casele din lemn nu există ecou.

● Un alt criteriu de care trebuie să ţineţi cont atunci când vreţi să vă ridicaţi o astfel de construcţie este acela că lemnul, în comparaţie cu fierul, nu rugineşte, ci îşi păstrează caracteristicile şi se conservă foarte bine. Dacă este tratat corespunzător şi periodic, acest material nu va fi afectat de fungi, termite, insecte şi alţi dăunători.

Privind casele din lemn de la exterior, nu putem să ne dăm seama de complexitatea lor, dar interiorul surprinde adesea într-un mod plăcut, inedit. Construiţi o casă din lemn şi veţi vedea că până şi timpul va deveni prietenul vostru. Lăsaţi-vă cuceriţi de simplitatea şi acurateţea lor!

Material realizat de consultant în design de interior Bianca Dănciulescu
Foto: Shutterstock

Related posts

Vrei sa cresti eficienta energetica a locuintei tale pentru un confort termic sporit? Iata pasii pe care trebuie sa ii urmezi

Adina Meyers

Casele cu structură din beton – avantaje şi dezavantaje

Adina Meyers

Caramida clincher, ideala pentru fatade

Adina Meyers