Amenajari Interioare

Cat de important este sa mentinem un nivel optim al umiditatii si cum facem acest lucru

E de preferat in locuinta noastra sa ne putem bucura de un mediu perfect pentru confortul nostru, precum si pentru binele sanatatii noastre. Desi multi nu ii acorda atentia cuvenita, este foarte important sa ne asiguram ca nivelul de umiditate este la un nivel optim, iar asta deoarece ambele extreme pot duce la aparitia problemelor de sanatate, precum si la afectarea interiorului casei noastre.

Potrivit medicilor, trebuie sa ne asiguram ca nivelul de umiditate din casa se situeaza undeva in jurul valorii de 45%, astfel incat noi sa avem parte de cele mai bune conditii de locuit (e usor sa masori nivelul de umiditate folosind un higrometru – preturile sunt unele mai mult decat accesibile, asadar nu presupune o investiei foarte mare).

De ce e atat de importanta mentinerea unei umiditati la valori normale? Atunci cand umiditatea este foarte ridicata, cresc foarte mult sansele de a se dezvolta mucegaiul, precum si igrasia, care ne pun in pericol sanatatea. In plus, un astfel de mediu favorizeaza dezvoltarea bacteriilor, care pot duce la aparitia sau agravarea unor afectiuni, respectiv alergii. Aerul devine greu de respirat, iar usile, parchetul si obiectele de mobilier (practic tot ceea ce contine lemn) pot suferi deformari. Excesul de umiditate apare in special in perioada sezonului rece.

De cealalta parte, o umiditate scazuta de asemenea cauzeaza probleme, iar asta pentru ca duce la aparitia senzatiei de nas si gat uscat, sistemul imunitar incepe sa slabeasca, iar pielea noastra devine mai uscata. Iata asadar cat de mult poate afecta nivelul de umiditate confortul pe care noi il resimtim in locuinta noastra. E bine deci, si chiar recomandat, sa incercam pe cat posibil sa il mentinem la un nivel recomandat (care este de obicei cuprins intre 45-60%). Cum facem acest lucru? Haide sa vedem impreuna in randurile urmatoare.

Un rol important in mentinerea unui nivel recomandat al umiditatii il joaca aerisirea regulata a incaperilor, atat dimineata, cat si seara, iar pentru cele in care se formeaza des aburi (aici putem da ca exemplu bucataria si baia) e bine sa avem asigurata o aerisire care sa faca fata. Mai putem apela de asemenea la tabletele dezumidificatoare, care se pot dovedi a fi foarte eficiente. O solutie care de asemenea poate ajuta mult este reprezentata de amplasarea unui vas cu apa in incaperea in care umiditatea este foarte scazuta. E preferat ca aceste vase sa fie puse langa un calorifer sau geam, astfel incat caldura, respectiv razele soarelui sa duca la evaporarea apei si ajungerea acesteia in aer.

Noi insa recomandam ca, atunci cand intr-adevar exista o problema cu mentinerea unui nivel al umiditatii optim, sa se apeleze la un dezumidificator, respectiv un umidificator, in functie de necesitati. Ele sunt cele care sunt cu adevarat capabile sa ne scape de astfel de probleme. Preturile nu sunt deloc unele ridicate, insa rezultatele cu siguranta nu se vor lasa asteptate. O astfel de achizitie devine imperativa in momentul in care avem un copil mic, iar asta pentru ca el are cea mai mare nevoie de un mediu optim, in care sa creasca in mod sanatos.

Indiferent de metoda pentru care vei opta, ai in vedere monitorizarea regulata a nivelului de umiditate din casa, pentru a sti exact daca e nevoie sa il cresti sau sa il scazi.

Related posts

Renovare spectaculoasă in stil industrial

Adina Meyers

Casa luminoasa si eco

Adina Meyers

Cat costa un penthouse in Bucuresti?

Adina Meyers