Zmeurul este un arbust mic, aparținând familiei Rosacea, genul Rubus. Arbust întâlnit frecvent în zonele de deal și de munte, unde crește spontan, zmeurul se adaptează cu ușurință condițiilor din gradină și poate fi la fel de bine cultivat în pepiniere, unde primește întreagă îngrijire de care are nevoie.

Se plantează de obicei toamna, în intervalul octombrie-noiembrie, și reprezintă o cultură profitabilă chiar și atunci când suprafețele cultivate sunt mici. Pe suprafețele mici, se recomandă plantarea unui singur soi, în timp ce suprafețele mari pot fi cultivate cu două-trei soiuri simultan, cu perioade de coacere diferite.

Sunt fructe perisabile, așa că trebuie culese, depozitate și transportate cu grijă, o bună metodă de păstrare pentru o perioada mai lungă fiind introducerea la congelator sau depozite frigorifice.

Zmeura, mai puternică decât căpșunile, roșiile și kiwi 

O adevărată minune pentru sănătate, fie că o consumi proaspătă sau congelată, sub formă de fruct sau suc, smoothie-uri sau salate. Cu cât consumi mai multă zmeură (ideal este de trei ori pe săptămână), cu atât scade riscul mai multor boli, printre care diabetul, obezitatea sau cancerul (datorită unui compus fenolic care inhibă creşterea celulelor canceroase şi care opreşte dezvoltarea anumitor forme de cancer).

Bogată în mangan, magneziu, calciu, zinc, potasiu, fosfor, vitaminele A, B1, B2, D si P, dar mai ales vitamina C, zmeura este un fruct ce poate menţine inima sănătoasă şi care poate întări sistemul imunitar.

Acest fruct cu miros plăcut şi gust acrişor, cu o aromă inconfundabilă conţine un procent foarte mare de antioxidanţi, de 50 de ori mai mult decât căpşunile, de trei ori mai mult decât kiwi şi de zece ori mai mult decât roşiile.

Motive ca să mănânci zmeură

  • datorită luteinei pe care o are în componenţă (antioxidant natural extrem de important), zmeura asigură o vedere sănătoasă
  • conţine substanţe flavonoide si fitochimicale, substanţe care contribuie la prevenirea apariţiei multor boli (preîntâmpină, spre exemplu, infecţiile urinare)
  • fibrele şi manganul ajută la încetinirea procesului digestiv şi la arderea grăsimilor
  • polifenolii pe care-i conţine (compuşi vegetali folosite de plante pentru a se proteja de bacterii sau de factorii ambientali) pot ameliora durerile cauzate de artrită
  • întăresc sistemul imunitar (zmeura, şi în general fructele de pădure, conţin cantităţi mari de vitamina C care întăresc organismul în lupta cu micro-organismele)
  • are proprietăţi antiinflamatoare (antioxidanţii din zeama de zmeură, spre exemplu, au proprietăţi antiinflmatoare asupra tractului gastro-intestinal)
  • vitamina C şi manganul din zmeură sporesc ferilitatea la femei şi bărbaţi
  • ajută la eliminarea kilogramelor în plus (încetineşte procesul de digestie şi menţine saţietatea pentru o perioadă mai lungă de timp)
  • coloranţii care dau culoarea zmeurei oferă strălucire tenului şi întârzie apariţia ridurilor

Moduri de utilizare a fructelor

Fructele sunt foarte mult solicitate pentru consum în stare proaspătă sau prin procesare industrială şi casnică în diferite forme alimentare, semipreparate sau finite, deosebit de gustoase şi hrănitoare (pastă, dulceaţă, gem, marmeladă, peltea, jeleu, şerbet, fructe congelate şi zaharisite, îngheţată, compoturi, siropuri, vin aromat, vermut, lichior (zmeurată), sucuri pasteurizate, concentrate şi alcoolizate).

Fructele proaspete se consumă ca desert, cu efect înviorător şi răcoritor sau ca medicament, înainte de fiecare masă, câte 200-300 g pe stomacul gol timp de 12 zile. După ce s-a consumat porţia de fructe nu se mănâncă nimic timp de 4 ore, deoarece fructele au efecte de încetinire a proceselor digestive şi de reducere considerabilă a foamei.

Prin prelucrare casnică sau industrială se prepară siropul, dulceaţa, jeleul, lichiorul, sucul, oţetul aromat şi spuma cu griş.

Related posts

Beautiful chalet with a spectacular view

Adina Meyers

Jocurile de noroc, multiple beneficii asupra psihicului

Adina Meyers

Cinci inovatii Saint-Gobain care au schimbat Romania

Adina Meyers