Apartamentele din Romania, in marea lor majoritate, pun la dispozitie un spatiu destul de mic de locuit, iar drept urmare tindem sa avem senzatia ca ne „sufocam” intre betoane. Problema care se pune acum nu tine de dimensiunile mici ale unui apartament, ci de modul in care stim noi sa ne folosim la maxim de el. O sa abordam acest subiect in continuarea articolului nostru de astazi.

Sunt mai multe solutii la care poti apela atunci cand vine vorba de marirea spatiului in care locuim, chiar daca va fi doar o marire vizuala, o iluzie. Atat timp cat stim sa ne jucam cu obiectele de mobilier si culorile, vom avea mereu un apartament aerisit, care sa ne lase impresia de spatiu mai mult decat ne pune in realitate la dispozitie.

Primul lucru pe care va trebui sa il faci este sa rezugravesti, de data aceasta urmand sa optezi pentru niste culori cat mai deschise, care sa dea impresia ca incaperea este mult mai mare decat in realitate. In mod normal albul este cel mai recomandat, dar trebuie avut in vedere faptul ca folosirea lui necesita respectarea unor reguli. Cel mai bine este sa alegi culori in nuante deschise si placute. Daca totusi iti surade ideea de a zugravi in alb peretii, incearca sa te limitezi doar la tavan, pentru ca astfel o sa creezi ideea de inaltime si spatiu, iar pentru pereti atentia ta se va indrepta catre tonurile neutre.

Alegerea cu atentie a obiectelor de mobilier reprezinta urmatorul pas pe care tu trebuie sa il faci. Aici e bine sa tii cont de faptul ca pastrarea proportiilor va reprezenta litera de lege. Este si logic: daca apartamentul este unul mic nu vei alege mobila de dimensiuni mari, care sa umple un perete intreg si sa te „sufoce”. Alege obiecte de mobilier mici si ai grija sa lasi suficient de mult spatiu intre acestea si perete. Patul e bine sa fie si el unul mic si cochet, asadar stai departe de cele mari care oricum nu iti aduc nici un beneficiu.

O alta greseala pe care romanii o fac frecvent tine de alegerea unor obiecte de mobilier care in anumite situatii ajung pana aproape de tavan, in loc sa lase sus cat mai mult spatiu. Un alt truc la care tu poti apela este reprezentat de alegerea unei mobili care sa aiba picioarele la vedere, lucru valabil si in ceea ce priveste patul.

Oglinzile sunt recunoscute pentru capacitatea lor de a „mari” spatiul in care sunt amplasate. Nu degeaba se gasest in toate lifturile, astfe incat persoanele care sufera de claustrofobie sa se simta mai in largul lor. Pentru camera noastra secretul sta in amplasarea oglinzii astfel incat ea sa reflecte fereastra. De ce? Pentru ca o sa ai si mai multa lumina, dar si impresia ca dimensiunile camerei sunt mai mari.

Pentru apartamentele cu camere foarte mici este o idee nu proasta, ci foarte proasta sa amplasezi fix in centru o masa. Evita cat poti de mult acest lucru, iar asta e valabil in cazul tuturor obiectelor de mobilier. In cazul apartamentul mici totul va fi amplasat cat mai aproape de margini, iar in mijloc vei lasa un fel de „carare”, astfel incat tu sa te poti misca usor.

Sursa foto: www.pinterest.com

 

 

Related posts

Sophisticated black & white

Adina Meyers

Arhitectura inspirata din vacante

Adina Meyers

7 articole care ți-ar transforma dormitorul într-un spațiu de vis

Adina Meyers