Amenajari Exterioare

Tratamentele fito-sanitare, arma gradinarului in razboiul cu insectele daunatoare

In anotimpul primaverii, cand toate plantele infloresc, cand pomii fructiferi rodesc, iar arbustii si arborii medicinali ne ofera comorile lor, toate simturile noastre sunt trezite si rasfatate pentru a ne bucura de acest spectacol minunat al naturii. Insa odata cu noi, insectele sunt si ele invitate sa atace, si de multe ori sa strice, sau sa consume toate aceste minunate ofrande. Ne vedem astfel pusi in fata unui razboi, care dureaza cateva luni in fiecare an. Principale noastre arme sunt tratamentele fito-sanitare impotriva bolilor si daunatorilor.

Dintre daunatorii cu care ne confruntam cel mai des in aceasta perioada amintim: lymaxul, paduchele lanos, paduchele testos, viespea trandafirului, musculita alba, paduchele de trandafir, afidele, paianjenul rosu, si diverse specii de viermi sau omizi. La acestea se adauga gandacii, tantarii sau furnicile care pot fi si ele destul de suparatoare.

Plantele afectate sunt mai ales trandafirii, pomii fructiferi si legumele. Insa, si o larga varietate de plante si arbori decorativi sunt afectati de actiunea insectelor. Acestea dauneaza infloririi, dar si frunzelor si dezvoltarii normale a plantelor.

Majoritatea insectelor pot fi indepartate cu Reldan si Mospilan – insecticide de foarte buna calitate. Furnicile si omizile raspund bine la Actelic. Acarienii si arahnidele (paianjeni) sunt indepartati cu Milbecknock. Pentru lymacsi si melci (daca sunt in exces si acestia sunt daunatori) puteti presara pe sol Optimol sau Mesurol. Sunt bobite care ajunse in contact cu aceste gastropode, provoaca deshidratarea excesiva, si moartea acestora. Pentru gandaci si tantari va recomandam Fendona, substanta cu care se poate stropi si tencuiala exterioara a caselor, fara sa pateze.

Toate aceste substante se aplica cand nu ploua. Ele au nevoie cam de 6-8 ore pentru a actiona. De regula, sunt necesare doua stropiri la interval de 7 zile. Daca insa infestatia este mare, sau daca aveti de-a face cu musculita alba – mai greu de combatut – sunt necesare mai multe stropiri. Pentru o actiune mai eficienta, puteti adauga in solutie Dithane. Aceasta este o substanta care actioneaza ca un lipici, asigurand persistenta solutiei pe frunze, tulpini sau boboci.

In ceea ce priveste concentratiile, respectati indicatiile de pe ambalaje.

Daca insectele sunt usor de combatut, bolile plantelor sunt mai dificile, si de multe ori necesita tratament sustinut pe o perioada mai indelungata. In unele cazuri chiar cativa ani.

Mana, patarea la trandafiri, si pomi fructiferi, virozele, sau chiar cancerele, focul microbian sunt probleme care preocupa orice gradinar amator sau profesionist.

In afara de bine cunoscuta zeama bordeleza (cupru) – Copernico sau Cuprice, Antracolul este un foarte bun fungicid pentru combaterea acestor boli. Un alt fungicid cu actiune sistemica este Topsinul. Ca si in cazul insecticidelor, acestea se aplica cand nu ploua.

Indiferent de solutia aplicata, la preparare si stropire, folositi echipament de protectie: manusi, ochelari si masca faciala; sunt substante chimice si pot produce neplaceri persoanelor sensibile. De asemenea, nu indreptati capul de stropire catre oameni sau animale.

Mai multe informatii gasiti accesand site-ul: www.amenajarigradinibucuresti.ro 

Related posts

Sfaturi pentru amenajarea unei băi

Adina Meyers

Gradinaritul in august

Adina Meyers

De ce rămâne țigla metalică o variantă modernă și durabilă pentru acoperișul tău?

Adina Meyers