Amenajari Interioare

Barocul si traditionalul romanesc: cum se completeaza cele doua stiluri intr-un singur spatiu

Text: Genoveva Hossu

Am o fascinatie aparte pentru folclorul romanesc, care ma urmareste de ani de zile. De la piesele din garderoba – catrinte si ii, pana la interioarele pline de pasiune de inspiratie populara, rusticul si traditionalul au devenit parte din stilul meu.

Folosesc motivele traditionale atat in obiecte de decor, cat si in tesaturi ori de cate ori imi permite conceptul de design interior, miza fiind intotdeauna aceea de a insufla originalitate si personalitate spatiului decorat.

Imprimeurile folclorice le combin insa cu altele, mai moderne, ceea ce creeaza un decor neobisnuit, cu accente de traditional si un twist de urban chic. Alteori, recurg la combinatii de folcloric si baroc, rezultatul fiind unul si mai spectaculos: un spatiu cu aer boem si elegant.

In amenajarea livingului meu, am recurs la a doua varianta. Am folosit lemnul ca element central, ceea ce mi-a permis sa incadrez cu usurinta accesorii specifice folclorului romanesc: servete rustice, cuverturi traditionale, scaune tapitate cu lana tesuta manual – toate incarcate de simboluri si motive folclorice.

Geometria precisa, preluata din acelasi traditional romanesc, se regaseste in vasele din ceramica si lut, dar si in restul obiectelor, cu puternice influente de baroc: de la vesela si tacamuri, pana la candelabru, sfesnice si tablouri.

Opulenta si grandoarea celor din urma intregesc spatiul si-i confera un aer regal, transformand obiectele in adevarate opere de arta.

Tonurile de auriu, regasite in decoratiuni si textile, cereau o contrabalansare, iar nuantele vii ale tapiteriei scaunelor s-au dovedit a fi exact ce aveam nevoie pentru un decor desavarsit.

Pana la urma, doar o combinatie atenta intre cele doua stiluri mi se pare castigatoare. Proportia o alegi intotdeauna tu, dar cert este ca trebuie sa te reprezinte. Stilul inspirat din folclor inseamna curaj, spirit liber, intoarcere la origini, pe cand barocul – perfectiune, putere si impunere.

Ca sa-ti dau un singur exemplu, te invit sa citesti aici despre cum ma reprezinta pe mine acest living si de ce consider ca e atat de important ca spatiul in care locuiesti sa fie o extenise a personalitatii tale.

Related posts

Cum sa iti amenajezi casa in stil belgian

Adina Meyers

Arhitectura spectaculoasa pe un teren ingust

Adina Meyers

6 tendinte preferate de designerii de interior pentru 2020, dar si pentru anii urmatori

Adina Meyers