Atunci când alegeţi materialele ce compun o amenajare, respectaţi următoarea regulă de bază: înainte de a cumpăra tapetul, puneţi-l în lumina spațiului destinat amenajării, pentru a evita diferențele de nuanță în funcție de poziționarea sa în încăpere: fie în raport cu lumina existentă sau cu gradul de filtrare a luminii naturale, fie prin expunerea sa la lumina artificială din spațiul respectiv.

Dacă apelați la magazinele specializate, veți beneficia de consiliere în ceea ce priveşte coordonarea tapetului cu anumite țesături atât la nivel cromatic, cât şi al imprimeului. Astfel, veţi reuşi să obţineţi simetrie și uniformitate în ambient. Varietatea de opțiuni existente este remarcabilă, lăsând loc imaginației pentru a alege și potrivi după bunul plac.

Ca și în cazul materialelor textile, geometria simplă poate să contribuie la redimensionarea spațiului. Astfel, dungile verticale dau impresia că o încăpere este mai înaltă, iar cele orizontale o fac să pară mai lată. Dacă aveţi camere mici, alegeţi culori deschise și un model discret (repetitiv și mic), pentru a crea senzaţia de spaţii mai mari.

Optați pentru tapet în baie, dacă vă doriţi să înlocuiţi obișnuita faianță cu un finisaj jucăuș. Acesta este recomandat în special în grupurile sanitare fără cadă sau duș, unde umiditatea este mai scăzută. În plus, tapetul va fi mai ușor de curățat și întreținut.

Tapetul cu texturi textile, minerale sau chiar de piatră reprezintă o variantă demnă de luat în calcul dacă vreţi să obţineţi un aspect omogen și natural, care poate încălzi și sublinia o ambianță neutră, chiar minimalistă. Uniformitatea dată de textură permite folosirea acestui tapet pe suprafețe extinse, cu un efect discret.

Folosiţi în bucătărie tapetul protejat de sticlă clară securizată. Acesta joacă rolul de a proteja zona în care gătiţi, respectiv zonele care pot intra în contact cu apa, şi are avantajul că poate împrumuta din ambianța livingului și a locului de luat masa, mai ales dacă este vorba de un spațiu deschis, comun. Repetarea unui laitmotiv în decorare dă o notă de unitate spațiului.

O singură fâșie de tapet, cu grafică reprezentativă, poate anima și completa amenajarea, punctând o zonă de interes.

Stickerele decorative, derivate din modelul unui tapet utilizat în amenajare, sunt realizate din PVC, pot avea o grafică customizabilă și se aplică atât pe zugrăveală, cât și pe mobilier. Continuarea unui model care marchează un perete aduce o notă discretă din aceeași unitate stilistică despre care vorbeam.

Tapetul custom-made, imprimat cu grafica sau ilustrațiile preferată, este ideal pentru cei care îşi doresc o personalizare foarte detaliată a spațiului. Aceştia pot apela la servicii de imprimare specializate, pentru a obține un tapet cu totul deosebit, creat în colaborare cu graficienii autohtoni îndrăgiți.

Cu siguranţă, tapetul aduce în orice interior o tușă îndrăzneață şi emană un farmec aparte. Depinde de voi ce combinații alegeți pentru a vă însufleți ambientul. Reţineţi însă faptul că, pentru o armonizare garantată, e nevoie să respectaţi anumite reguli de simetrie și coordonare cromatică, care fac ca totul să devină omogen și primitor. Cu siguranţă, includerea tapetului în amenajare vă oferă cea mai bună ocazie să fiţi creativi și să decoraţi în adevăratul sens al cuvântului.

Text: Arh.Alina Turdean

tel.: 0727.32.42.68

scrie@alinaturdean.ro

www.alinaturdean.ro

www.behance.net/AlinaTurdean

www.facebook.com/pages/Alina-Turdean

Sursa foto:

www.shutterstock.com

https://pixabay.com/

www.pinterest.com

Related posts

Cum sa obtii o cafea tare si aromata cu espressoare incorporabile de la Bricomix?

Adina Meyers

Scaunele – confort si design

Adina Meyers

Trucuri de amenajare pentru un living mai puțin generos

Adina Meyers