Amenajari Interioare

Cat de buna este plita cu inductie? Merita atentia noastra? Cum alegem?

Clasicul aragaz a inceput incet, dar sigur, sa nu mai prezinte un interes foarte mare pentru multi, acesta fiind inlocuit treptat de alternativele mult mai bune si sigure pe care le avem la dispozitie. Printre acestea se numara si plita cu inductie, care este preferata de tot mai multi romani pentru plusul de eleganta pe care il ofera bucatariei, dar si datorita eficientei la gatit, controlului mai bun asupra temperaturii si siguranta ridicata.

Ce este o plita cu inductie? Cum functioneaza aceasta? O astfel de plita incalzeste vasul folosindu-se de campul magnetic care se creaza in zona cu inductie. In momentul de fata este cea mai puternica medota de incalzire. Asadar, vasul se incalzeste rapid, fiind chiar de la inceput potrivit pentru prepararea usoara a mancarurilor. Vasul este realizat dintr-un metal special care este incalzit in urma frecarii celor doua forte magnetice care se formeaza intre vas si suprafata de inductie. Pare simplu, nu-i asa? Atat de simplu, dar in acelasi timp atat de eficient si de sigur.

Care sunt avantajele de care ne putem bucura in urma folosirii unei plite cu inductie? Ele sunt destul de multe la numar, deci vom face referire doar la cele mai importante.

In primul rand, folosind plita cu inductie nu se mai pierde caldura. In acest fel nu doar ca vom avea un control mult mai bun asupra temperaturii, pe care o putem seta cu maxima precizie (motivul este inertia termica scazuta a plitelor cu inductie), dar ne vom bucura si de o bucatarie care nu se va incalzi excesiv (tocmai din cauza acestui schimb de caldura care nu exista).

Un alt avantaj este siguranta in utilizare. Din moment ce singurul schimb de caldura care se realizeaza este cel cu vasul in care gatim, putem tine mana fara probleme pe intreaga suprafata care nu intra in contact direct cu aceasta fara a exista riscul sa ne ardem (nici macar atunci cand purtam un inel din material feros). Tot la capitolul avantaje mai putem aminti scaderea timpului necesar gatitului, instalarea usoara, curatarea fara probleme chiar si a celor mai dificile pete, precum si design-ul foarte placut, modern.

Exista desigur si cateva dezavantaje, si anume: necesitatea de a folosi vase pentru gatit special create pentru plita cu inductie, faptul ca daca stam intr-o zona in care au loc frecvent caderi de curent va fi destul de problematic sa gatim fara intrerupere, precum si pretul ridicat pe care tind sa il aiba aceste electrocasnice.

Suntem de parere ca inainte de a scoate banii din buzunar trebuie sa tinem cont de mai multe sfaturi pentru alegerea unei plite cu inductie, astfel incat sa avem siguranta ca am luat cea mai buna decizie in functie de nevoile si asteptarile noastre. Aceste caracteristici sunt unele care se aplica nu doar in cazul plitelor cu inductie, ci si aragazurilor (fie ele electrice sau pe gaz). Singura diferenta este ca le vom adapta la noua tehnologie.

De exemplu, un prim lucru la care tu trebuie sa fii atent este numarul de arzatoare prezente. Aici majoritatea vin cu trei sau patru arzatoare, insa putem gasi si modele doar cu doua, acestea fiind potrivite in cazul unor bucatarii de foarte mici dimensiuni. Tu alegerea o vei face tinand cont nu doar de cat de mare ai bucataria, ci si de cat de mult gatesti. Daca nu stii exact spre ce model sa iti indrepti atentia, iar bucataria are niste dimensiuni clasice pentru un apartament normal, atunci opteaza pentru un model cu patru arzatoare.

Pe langa numarul lor, trebuie sa ne uitam si la puterea acestora. Valorile este bine sa fie unele ridicate in special in cazul arzatorului mare, in timp ce celelalte pot avea o putere mai mica (oricum asa se si face repartitia puterii in cazul majoritatii plitelor de pe piata). Puterea este cea care ne spune cat de repede putem prepara mancare sau trebuie sa asteptam pana, de exemplu, fierbe apa.

Este bine sa ne uitam inclusiv la prezenta unor functii speciale, ca de exemplu cele de power-management, care ne vor ajuta sa folosim doar puterea de care avem nevoie, astfel incat sa nu consumam foarte multa energie electrica (la final de luna vom avea mult mai putin de platit la facturi). Nu trebuie sa uitam nici de diferitele sisteme de siguranta care pot sa faca parte din dotarea plitelor cu inductie, acestea avand rolul sa previna anumite incidente care pot deveni chiar periculoase in anumite cazuri.

Related posts

Cum să transformi decorarea locuinței într-o activitate de cuplu? Top 3 modificări pe care le poți face împreună cu iubitul tău!

Adina Meyers

Cum distingem intre stilurile de mobilier

Adina Meyers

Pilota – un accesoriu de care este mare nevoie in sezonul rece

Adina Meyers