Grădina sustenabilă este tema centrală a viitoarei manifestări spoga + gafa, cel mai important târg la nivel mondial în domeniul amenajării grădinii, terasei şi balconului. În perioada 6 – 8 septembrie  se vor prezenta la Koln, tendințele actuale și principalele teme din lumea grădinii.

Autor: Ion Diamandi

Diversitatea ofertelor pentru amenajarea grădinii de la acest târg variază de la mobilier de exterior și design pentru echipamente de grădină, la unelte de grădină, bucătării outdoor, până la accesorii decorative pentru living în aer liber..

În urma trecerii în revistă a noutăţilor şi conceptelor care vor fi expuse, recomandarea care rezultă este pentru un stil de viață mai conștient.

Grădina ca loc de retragere şi spaţiu de locuit extins

Grădina a avut întotdeauna o semnificație specială ca loc de relaxare și retragere. În plus, activitatea din  grădină este destresantă și îi ajută pe oameni chiar să se odihnească. Acesta este motivul pentru care astăzi grădina servește ca spațiu de locuit extins. Pandemia COVID 19, în urma căreia am fost izolaţi în case, ne-a demonstrat din plin importanţa grădinii.

Tendința anilor trecuți către amenajarea zonelor exterioare într-o manieră casnică este în creştere. Noile piese de mobilier de exterior combină confortul din camerele de zi cu materiale extrem de rezistente la intemperii. Ansamblurile de mobilier de living precum şi accesoriile, cum sunt pernele, covoarele sau felinarele, oferă o atmosferă cozy şi în grădină. Grădina interioară devine din ce în ce mai populară mai ales în rândul locuitorilor din oraș. Ghivecele pentru plante, miniserele și rafturile cu ierburi adaugă o undă de verde proaspătă la balcon sau chiar în interior.

Grădina sustenabilă, ecologie şi grădinărit cât mai natural

Sustenabilitatea joacă un rol particular pentru zonele în aer liber. Mobilierul exterior actual este extrem de rezistent la intemperii și are astfel o durată de viaţă lungă datorită materialelor inovatoare. Lemnul din pădurile gestionate durabil este implementat frecvent pentru producția de mobilă. La rândul său, grădinăritul natural este în trend. Specialiştii recomandă folosirea de soluri și îngrășăminte din materii prime locale, grătarul de unică folosinţă din materiale naturale și biodegradabile (bambus și piatra de lavă), precum şi ghivece biodegradabile.

Designul grădinii, personalizat şi simplu

Stilul de viață mai conștient promovează dorința de materiale şi design autentice. Astfel designerii se inspiră din forme și culori organice din lumea naturii şi pentru noul mobilier de grădină. Materiale precum lemnul, ratanul sau bambusul stabilesc o legătură cu mediul natural al grădinii. Mobilierul  şi accesoriile de grădină se caracterizează prin liniaritate şi dimensiuni reduse, multe având un aspect extrem de minimalist. Cadrele pentru mese, scaunele, șezlongurile şi hamacele de grădină transmit un aer de lejeritate. Luxul poate fi şi el prezent, multe soluţii propuse fiind  încadrate în acestă categorie. Culorile strălucitoare care îmbunătățesc nuanțele clasice în aer liber, precum gri și maro, adaugă o notă casual. Şemineele în aer liber sau piesele de mobilier cubic asigură un sentiment autentic de grădină.

Tendinţa de personalizare şi individualizare se aplică şi în cazul grădinii, aceasta putând fi amenajată în funcție de preferințele personale. Cu noile serii de mobilier și module se pot face combinații multiple. Sistemele de masă și canapele configurabile pot fi adaptate în funcție de diferite nevoi. Gama de culori proaspete pentru mobilier și umbrelele de soare satisfac de asemenea dorința de individualizare. Pot fi combinate diferite culori sau dimensiuni pentru un model, ceea ce conferă designului un aspect jucăuș.

Bucătăria outdoor

Echipamentele modelelor recente pentru bucătăria exterioară sunt asemănătoare cu cele ale unei bucătării mici. Modulele individuale de preparare pot fi completate după principiul modular. Aspectul clasic al oțelului inoxidabil al bucătăriilor exterioare este îmbunătățit astăzi cu placări din tec și textile, precum și cu blaturi din terrazzo. Elemente precum un șemineu sau un mobilier lateral adaugă o notă casnică.

Atașamentele pentru barbeque sunt ușor de modificat şi fac posibilă gătirea, coacerea, grătarul, fierberea sau afumarea alimentelor folosind un singur dispozitiv. Gratarele ceramice sunt deosebit de apreciate pentru versatilitatea lor. Între timp, modelele în formă de ou în stil clasic japonez Kamado sunt disponibile și în format mare.

Unelte ergonomice pentru grădinărit sănătos

Având în vedere grupul țintă în creștere de peste 50 de ani, sunt puse la dispoziţie unelte şi echipamente astfel ca munca în grădină să fie din ce în ce mai simplă și mai sigură. Sondajele arată că mulți oameni care practică grădinăritul ca hobby aparțin chiar grupului de 70 de ani. De aceea aparatele de grădină  sunt proiectate pentru a deveni mai ușor de utilizat. Ergonomia nu mai este doar o temă pentru lucrările de birou. Pentru a ușura umerii și articulațiile se îmbunătățește construcția mânerelor noilor unelte de grădină. Mai mult, mânerele în formă ergonomică asigură un efect de pârghie optim. Greutatea este, de asemenea, un aspect important pentru aparatele şi electrocasnicele noi. Realizate din materiale precum aluminiu sau fibra de sticlă, uneltele şi echipamentele sunt mai uşoare,  facilitând astfel munca în grădină.

Related posts

Iti renovezi locuinta? Iata ce adezivi si chituri trebuie sa folosesti!

Adina Meyers

Apartamente de vânzare în Timișoara – Ce obligații ai când cumperi un imobil

Adina Meyers

6 piese de mobilier de grădină care îți fac vara mai frumoasă

Adina Meyers