“Clientul a avut o dilemă: fan de mult timp al modernismului de la mijlocul secolului trecut, el a avut dificultăți să concilieze proporțiile reduse ale acelui stil cu nevoia de a adăposti o colecție de artă contemporană, inclusiv mai multe lucrări de dimensiuni mari”, arhitecţii de la  Studioul William Hefner.

Autor: Ion Diamandi

California şi în special oraşul Beverly Hills are o legătură istorică puternică cu modernismul și găzduiește experimentări arhitecturale realizate de către pionierii recunoscuți ai mișcării.

Povestea casei

Un colecţionar bogat de opere de artă a vrut cu tot dinadinsul să se mute în Beverly Hills într-o casă mai modernă. Tablourile din colecţia proprietarului, în special cele moderne, sunt de dimensiuni mari, ele necesitau a fi puse fiecare pe un singur perete gol. Era astfel greu de găsit, chiar în Beverly Hills o astfel de casă care să prezinte numeroşi pereţi înalţi şi liberi.

În urma căutărilor nereușite ale clientului pentru o casă modernă a găsit totuşi una, poziţionată bine pe un deal, cu vedere spre Beverly Hills. Aceasta necesita însă modificări majore pentru a-i satisface nevoile amintite. În acest scop a solicitat firma specializată de arhitecţi Studioul William Hefner din Los Angeles, pentru a completa şi renova casa.

Reorganizarea şi reamenajarea

Pentru a remedia unele neajunsuri la casa găsită de client, arhitecții de la Studioul William Hefner au creat o sală de intrare în inima casei, cu un luminator lung și îngust și pereți albi înalți pentru afișarea pieselor. Restul reședinței cu un singur etaj este amenajat în jurul acestui spațiu, cu o zonă de living și de luat masa deschisă amplasată în spatele holului.

Aripile sunt poziționate de o parte și de alta, dormitoarele ocupând una și un open space  în cealaltă. Prima aripă este o extensie a casei, practic o construcţie foarte deschisă (semănând mai degrabă cu o pergolă), un open space cu living tip lounge şi o bucătărie exterioară. Bineînţeles, bucătăria este prevăzută cu aparatură modernă tip grill.

Întreaga construcţie a casei profită la maxim de priveliştea spre oraş, care poate fi vizualizată şi din interior. Plecând de la acest concept, casa este extrem de deschisă spre vale prin vitraje de dimensiuni mari iar spaţiul central care cuprinde livingul şi diningul se prelungeşte cu terasa de mari proporţii. În continuare se găseşte nelipsita peluză americană şi piscina. Proiectarea acesteia, fără o margine spre vale, oferă senzaţia apei care se revarsă spre vale ca în cazul unei cascade. Astfel priveliştea splendidă spre oraş devine extrem de spectaculoasă prin însoţirea cu această senzaţie de cădere a apei în gol.


Multe caracteristici ale casei amintesc de cele găsite în casele moderne ale secolului XX. Ahitecții au creat linii orizontale puternice prin extinderea parțială a acoperișurilor plate pentru fiecare dintre volume, unele dintre acestea fiind sprijinite pe coloane.

Ușile glisante din sticlă din spatele reședinței oferă vedere asupra orașului. Panourile vitrate se deschid complet și către terasa-grădină, care are o piscină și o zonă de luat masa în aer liber.


Aripa dormitorului se proiectează mai departe în grădină. Dormitorul principal de la capăt are uși care deschid întregul colț către o terasă cu balustrade de sticlă, alese astfel încât să nu întunece vederea.

Amenajare minimalistă

Un pavilion construit pe cealaltă parte a piscinei acoperă un salon în aer liber. Un volum cu o deschidere imensă încadrează intrarea din fața reședinței orientată spre terasa de dimensiuni de asemenea foarte mari. Aici o bancă albă fără spate se alătură unei alei înconjurate de apă. Pereții sunt acoperiţi cu calcar, ceea ce este compensat de ușa din lemn și partea inferioară a acoperișului.

Această paletă simplă de materiale este continuată în întreaga reședință și a fost aleasă de arhitecți „pentru a împlini căldură liniștilor moderne și curate ale casei”.


Interioarele prezintă o paletă la fel de simplă. Amenajarea este minimalistă dar piesele de artă sunt folosite ca accent oferă o eleganţă stilată. Această eleganţă este întregită şi de finisaje glam cum este cazul pardoselii din terrazzo și stejar alb iar precum şi a pereților din băi care sunt din marmură. O contrapondere spectaculoasă a culorii albe predominante este dată de lambrisarea tavanelor cu lemn exotic de culoare mari roşcat.

Material realizat cu sprijinul V2com

Articole similare

Care sunt cele mai eficiente sisteme de sonorizare si adresare publica?

Redactia

Casa in stilul italian, eleganta si romantica

Simona Popa

Pașii pe care trebuie să îi faci, dacă vrei să te apuci singur de zugrăvit fațada casei tale

Redactia