LifeStyle

Sub semnul lui Enescu: in septembrie MNAR celebreaza muzica in pictura

Muzica si plastica romaneasca, organizata cu ocazia ocazia celei de-a XX-a editii a Festivalului si Concursului International „George Enescu”.

Expozitia este deschisa in foaierul si Rotonda salii Auditorium, care va gazdui o parte din concertele din cadrul Festivalului.

Expozitia cuprinde 47 de lucrari de pictura si grafica din patrimoniul MNAR inspirate tematic sau compozitional de muzica, ce isi propun sa ilustreze raportul si influentele reciproce dintre muzica si artele plastice.

Selectia autorilor permite recompunerea unui traseu cuprinzator ce evidentiaza tendintele majore din arta romaneasca moderna. Alaturi de Arthur Verona (1868-1946), Theodor Pallady (1871-1956), Iosif Iser (1881-1958), Ion Theodorescu-Sion (1882-1939) sau Rudolf Schweitzer-Cumpana (1886-1975) sunt prezente lucrari semnate de modernistii Lascar Vorel (1879-1918), Marcel Iancu (1895-1984) si de post-modernistii Aurel Ciupe (1900-1988), Alexandru Ciucurencu (1903-1977), Octavian Angheluta (1904-1979) si Corneliu Baba (1906-1997).

Expozitia prilejuieste intalnirea cu elemente si obiecte specifice lumii muzicii – naturi statice cu instrumente si note muzicale, persoanje care anima aceste obiecte pentru a crea sunete – dar si cu cele mai expresive chipuri ale unor faimosi muzicieni – portretul lui George Enescu de George Tomaziu, portretul lui Yehudi Menuhin de Cik Damadian, portretul Cellei Delavrancea in concert de Theodor Pallady sau portretul lui Mihail Jora de Jean Al. Steriadi.

Insa, mai mult decat trimiterea explicita la muzica prin personajele si obiectele redate in lucrarile prezentate, expozitia incita vizitatorul sa descopere influentele subtile si relatiile de interdependenta dintre muzica si arta plastica, astfel incat sa perceapa „muzicalitatea” lucrarilor expuse. Notiuni specifice retoricii muzicale precum armonie, disonanta, sonoritate, acorduri, tempo si ritm pot fi sugerate de artistii plastici in compozitiile lor prin utilizarea rafinata a raportului linie-culoare si a materiei picturale.

Related posts

Cum să organizezi un botez de poveste

Adina Meyers

Sean Paul a înscris Bucureștiul pe harta Mad Love Europe Tour

Adina Meyers

3.800 kg de deseuri de ambalaje colectate selectiv la B’ESTFEST

Adina Meyers

Acest site foloseşte cookie–uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informaţii. Accept Află mai multe