LifeStyle

Cea de-a XX-a editie a Festivalului „George Enescu”

Iubitorii muzicii clasice din tara si din strainatate vor asista sambata, 3 septembrie, la o sarbatoare a genului liric: Opera Nationala Bucuresti va prezenta, in cadrul celei celei de-a XX-a editii a Festivalului international „George Enescu”, premiera operei „Lohengrin”, creatie semnata de Richard Wagner.

Alegerea acestui titlu nu este una deloc intamplatoare: teatrul liric bucurestean anticipeaza aniversarea a 90 de ani de la institutionalizare, spectacolul inaugural desfasurat la data de 8 decembrie 1921 fiind cu acelasi titlu, interpretat atunci sub bagheta lui George Enescu insusi. Ulterior, in stagiunea 1966 – 1967, Opera Nationala Bucuresti a prezentat publicului o noua montare a operei „Lohengrin”, sub conducerea muzicala a dirijorului Mircea Popa, regia fiind semnata de Jean Ranzescu. Distributia reunea solisti vocali de exceptie, precum: Ludovic Spiess, Elena Dima, David Ohanesian sau Zenaida Pally.

Premiera mondiala a operei „Lohengrin” a avut loc la Grossherzogliches Hof Theater din Weimar la 28 august 1850. Povestea lui Lohengrin, supranumit si „Cavalerul cu lebada”, este inspirata de mai multe legende care au circulat in mitologia mai multor popoare, numele eroului fiind legat de mitul Sfantului Graal si al Cavalerilor Mesei Rotunde. Firul narativ se desfasoara la Antwerp (actuala Belgie), in prima jumatate a secolului al X-lea, cand Elsa este acuzata pe nedrept de uciderea fratelui sau, iar in apararea ei soseste cavalerul Lohengrin, intre cei doi tesandu-se o frumoasa poveste de dragoste.

Montarea operei „Lohengrin”, una dintre creatiile ce solicita cel mai mult colectivul unui teatru liric si impune un inalt standard de calitate artistica, reprezinta o sarbatoare in sine pentru orice opera din lume. Regia noii productii a ONB ii apartine lui Stefan Neagrau, scenografia Adrianei Urmuzescu, iar la pupitrul dirijoral se va afla maestrul Cristian Mandeal. Corul este pregatit de Stelian Olariu. Ileana Niculescu a conceput miscarea scenica a productiei. Montarea este coordonata artistic de Catalin Arbore, care semneaza si conceptul de lumini al spectacolului.

In cadrul celor doua reprezentatii desfasurate in timpul Festivalului „George Enescu” – 3 si 6 septembrie – personajele vor prinde viata gratie unei distributii extraordinare ce va cuprinde atat artisti si colaboratori ai ONB, cat si invitati din strainatate: Lohengrin: Johan Botha, Elsa von Brabant: Emily Magee, Friedrich von Telramund: Valentin Vasiliu, Ortrud: Petra Lang, Heinrich der Vogler: Horia Sandu / Marius Bolos, Der Heerrufer des Königs: Vasile Chisiu.

Johan Botha este unul dintre cei mai mari solisti lirici din lume, vocea sa incadrandu-se in rara categorie a tenorilor dramatici. Nascut in 1965 in Africa de Sud, a studiat canto in Pretoria si a debutat in 1989 la Staatstheater Roodeport in rolul lui Max din opera „Der Freischütz” a lui Carl Maria von Weber. In 1993, debutul sau in rolul lui Pinkerton („Madama Butterfly” – Giacomo Puccini), la Opera Bastille din Paris, a reprezentat afirmarea pe plan international. In prezent Johan Botha canta pe scenele celor mai importante opere din lume: Scala din Milano, Royal Opera House Covent Garden, Opera din Paris, Gran Teatre del Liceu – Barcelona, Metropolitan Opera – New York, Operele de Stat din Hamburg si Berlin s.a. Este angajat al Operei de Stat din Viena unde a debutat in 1996 cu rolul lui Mario Cavaradossi din „Tosca” (Giacomo Puccini). Repertoriul lui Johan Botha cuprinde numeroase roluri: de la Florestan (Ludwig van Beethoven – „Fidelio”) si Max (Carl Maria von Weber – „Der Freischütz), la dramaticele roluri din operele verdiene (Don Carlos si Otello din operele omonime, Radames din „Aida”) sau roluri din creatiile lui Puccini (Mario Cavaradossi din „Tosca”, Calaf din „Turandot”, Pinkerton din „Madama Butterfly”).

Soprana de origine americana Emily Magee, apreciata drept una dintre cele mai valoroase voci lirice ale generatiei sale, interpreteaza astazi roluri pe scene din intreaga lume, sub bagheta unor dirijori precum Daniel Barenboim, Franz Welser-Möst, Riccardo Muti, Donald Runnicles, Antonio Pappano, Zubin Mehta, Christian Thielemann, Christoph von Dohnanyi, Simone Young, Daniele Gatti. Si-a inceput cariera artistica in 1995, la Opera din Chicago, debutand cu rolul lui Fiordiligi in „Cosi fan tutte” (Wolfgang Amadeus Mozart). In 1996 a cantat pentru prima oara in Germania, dand viata Elsei din „Lohengrin”, sub conducerea muzicala a lui Daniel Barenboim. Repertoriul sau vast include lucrari apartinand unor compozitori ca Richard Strauss, Richard Wagner, Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini si Leoš Janáček. 

Nascuta in Frankfurt, Petra Lang si-a inceput studiile muzicale la vioara inainte sa opteze pentru Canto la Academia de Muzica din Darmstadt. A obtinut numeroase distinctii, printre care premiul I la Concursurile Internationale s’Hertogenbosch, Robert-Stolz si Girardi. In prezent este deseori solicitata pentru rolurile feminine din operele wagneriene, pe scenele celor mai importante Opere din Europa si din S.U.A., cat si la Festivalurile de la Bayreuth, Salzburg sau Bregenz. A cantat alaturi de prestigioase orchestre din lumea intreaga sub bagheta unor dirijori ca Abbado, Boulez, Bychkov, Chailly, Chung, Davis, Haitink, Harding, Inbal, Janowski, Jordan, Metha, Muti.

Related posts

Franke sarbatoreste pe plan local implinirea a 100 de ani de existenţa a grupului

Adina Meyers

Gudart participa la EXPO CASA MEA

Adina Meyers

Cateva idei practice de utilizare a bicarbonatului de sodiu

Adina Meyers