LifeStyle

Sony lanseaza prima compacta cu senzor full frame din lume

Cantarind doar 482 de grame impreuna cu bateria si cardul de memorie, Cyber-shot™ DSC-RX1 incorporeaza un senzor full frame de 35mm si un obiectiv fix F2, fiind perfecta pentru calatorii, fotografii de strada si folosire cotidiana.

Astfel, compacta Cyber-shot™ RX1, semnificativ mai mica si mai usoara decat orice DSLR full-frame disponibil pe piata, ofera o calitate a imaginii rezervata pana acum doar pentru aparatele profesionale “high end”. Design-ul unificat al obiectivului si body-ului asigura o aliniere perfecta intre senzor si componentele optice, punand in valoare potentialul obiectivului pentru obtinerea unor imagini de o calitate extraordinara. Controlul se face complet manual, ceea ce le permite utilizatorilor sa-si exerseze creativitatea fara compromisuri in ceea ce priveste portabilitate sau confortul personal.  

In premiera la nivel mondial, Cyber-shot™ RX1 este prima compacta care incorporeaza un senzor CMOS Exmor full-frame de 35mm. Cu o rezolutie de 24,3 megapixeli efectivi, senzorul este de doua ori mai mare decat APS-C disponibil in camerele DSLR. Senzorul full-frame reda cu fidelitate maxima, in culori bogate si o rata de contrast dinamic impresionanta cele mai fine si subtile detalii si texturi.

Senzorul puternic influenteaza sensibilitatea ISO la o rata generoasa de 100 – 25600. Sensibilitatea poate fi ajustata pana la 50 in modul2 extins. De asemenea, poate ajunge la valoarea 102400 utilizand Multi Frame Noise Reduction. Aceasta permite camerei Cyber-shot™ RX1 sa capteze imagini naturale, cu zgomot de fond redus in mediu intunecat, fara a fi necesara folosirea blitului.

Complementar senzorului full-frame, obiectivul Carl Zeiss Sonnar T* cu distanta focala fixa de 35mm reprezinta o optiune excelenta pentru realizarea de portrete, fotografii de strada si folosire cotidiana. Derivat din cuvantul german “Sonne” (“soare”), numele Sonnar reflecta abilitatea obiectivului de a captura cat mai multa lumina cu putinta. Acest obiectiv premium incorporeaza elemente optice noi precum lentilele Advanced Aspherical (AA) care contribuie la dimensiunea extrem de compacta a camerei.

Spre deosebire de obiectivele din clasa profesionala a DSLR-urilor, deschiderea maxima a diafragmei F2 cu 9 lame circulare permite camerei RX1 realizarea de efecte ‘bokeh’ (defocalizare). Inelul Macro de pe obiectiv scurteaza instantaneu distanta focala la doar 20cm, facand Cyber-shot™ RX1 ideala pentru captarea subiectilor apropiati in imagini extreme de detaliate.  

Datele furnizate de senzorul CMOS Exmor sunt procesate de BIONZ care permite fotografia in rafala cu pana la 5 cadre pe secunda la rezolutie completa. Procesorul BIONZ reda imaginile in format RAW de 14 biti, oferind utilizatorilor libertatea de a gestiona si post-procesa fisierele RAW.  

In pofida dimensiunilor compacte, fotografii au la dispozitie o multitudine de optiuni creative si moduri de control manual, la fel ca la o camera DSLR.  

Inelele de pe obiectiv permit controlul focalizarii si deschiderea diafragmei, in timp ce un cadran pentru Focus realizat in stil DSLR permite schimbarea usoara a modurilor de Focus. Dispuse pe discul de control, functiile de compensare a expunerii si de alegere a modului de operare, sunt amplasate ergonomic, iar butoanele AEL pot fi accesate usor.

Modul Quick Navi ce poate fi accesat din rotita de control permite ajustarea rapida si intuitiva a setarilor: este ideala pentru folosirea cu un vizor optional. Este disponibil, de asemenea, modul memory recall (MR) care permite stocarea si activarea instantanee a pana la trei seturi de setari.

La capitolul rafinament intra si functia MF Assist care permite marirea unei portiuni a imaginii pentru simplificarea ajustarilor fine. Functia Peaking subliniaza zonele foarte focalizate ale imaginii de pe ecran. Cu ajutorul vizorului optional FDA-EV1MK poate fi crescuta precizia de focalizare manuala.

Tehnologia Pixel Super Resolution permite marirea imaginilor fara a afecta calitatea acestora care este mult peste nivelul atins in cazul zoom-ului digital conventional. Prin functia Smart Teleconverter se poate mari imaginea de pe ecran de 1,4 ori sau de doua ori. Datorita senzorului full-frame, chiar in cazul utilizarii zoom-ului sau functiei crop, imaginile isi pastreaza detaliile fine, chiar si printate in format mare. 

Cyber-shot™ RX1 poate inregistra, de asemenea, clipuri Full HD cu zgomot redus de fond la rate de 50p/60p sau 25p/24p (progresiv). Filmarea in 24p permite transformarea scenelor din viata de zi cu zi in adevarate filme. Astfel, devine foarte usoara filmarea de clipuri in natura. Complementar, sunt disponibile modurile de expunere PASM care asigura fotografilor flexibilitate absoluta in ceea ce priveste creativitatea din timpul filmarii. 

Fotografii cu ambitii artistice pot opta pentru unul din cele 13 stiluri creative pentru prelucrarea fina a imaginilor, plus o serie de efecte de imagine ‘PC-free’.

O gama variata de posibilitati de compozitie sunt oferite prin functiile Auto HDR si D-Range Optimiser, fotografie de suport (Exposure, DRO sau White Balance) si modul de fotografiere Auto HDR. Exista, de asemenea, un indicator digital care arata daca imaginea este echilibrata.

Cu ajutorul Multi Interface Shoe3 o serie de accesorii pot fi adaugate camerei pe langa varietatea deja prezentata. Intre acestea se numara un blit puternic, un vizor electronic, un vizor optic, un ecran LCD adaptabil. De asemenea, sunt disponibile huse pentru aparat, capac pentru obiectiv si suport pentru o priza confortabila. Mai multe detalii despre accesoriile Cyber-shot™ RX1 sunt disponibile aici:

www.sony.co.uk/hub/cyber-shot-digital-cameras/accessories

Noua camera digitala compact full-frame Cyber-shot™ RX1 va fi disponibila in Europa din decembrie 2012.

1 Dintre camerele digitale compacte, potrivit unei analize a Sony efectuate in septembrie 2012

2 Rata dinamica de inregistrare este redusa la nivele de sensibilitate sub ISO100.

3 Cyber-shot™ RX1 este dotata cu recent lansata tehnologie Multi Interface Shoe care permite integrarea unor accesorii variate de fotografiere si filmare precum blituri si microfoane, alimentate din camera. De asemenea, este compatibila cu accesorii care folosesc standardul ISO 518. Patina Multi Interface Shoe a fost dezvoltata ca baza comuna pentru produsele de imagine de la Sony – precum camera foto digitala, camera video digitala si camera cu obiective interschimbabile – promovand compatibilitatea intre accesorii si oferind o experienta de fotografiere imbunatatita pentru utilizatori. 

Related posts

Continuă înscrierile la Poveștile Cangurului

Adina Meyers

Laboratorul Mobil IKEDOO: 200 de copii vor construi un OZN gigantic in Bucuresti

Adina Meyers

Oferta promotionala Franke se prelungeste toata luna februarie

Adina Meyers