Trebuie sa recunoastem faptul ca apartamentele din Romania nu sunt chiar unele dintre cele mai mari, iar acestea pot reprezenta o adevarata provocare atunci cand vine vorba de amenajarea interioara.

Partea buna este ca sunt solutii la care putem apela atunci cand vine vorba de a crea iluzia de spatiu. Mai exact, sunt anumite elemente de decor pe care le putem modifica astfel incat sa nu ne simtim sufocati, sa nu avem impresia ca stam intr-un spatiu foarte stramt, care nu ne ofera suficient de multa mobilitate. Despre ele vom discuta mai multe in randurile urmatoare.

Primul lucru, si cel mai important pe care trebuie sa il faci, este sa profiti la maxim de pe urma luminii naturale, dar si a celei artificiale. Motivele sunt unele cat se poate de evidente. Daca ai un apartament care in timpul zilei este scaldat de razele calde ale soarelui, atunci camerele acestuia vor parea mult mai mari decat sunt ele in realitate. In timpul zilelor mai intunecate sau in timpul noptii putem obtine un efect asemanator daca alegem corpurile de iluminat potrivite (de exemplu, plaseaza corpurile de iluminat atat la nivelul intregii incaperi, cat si la nivel local, in functie de care sunt zonele de interes din casa).

Pentru a lumina incaperea si, deci, implicit pentru a o face sa para mai mare e bine sa zugravim peretii in culori cat mai deschise sau, de ce nu, sa ii facem albi. Nu de putine ori designul minimalist poate sa faca adevarate minuni in cazul apartamentelor de mici dimensiuni.

Un alt lucru pe care il poti face daca vrei sa creezi impresia de spatiu este sa te folosesti de oglinzi, respectiv de finisajele din sticla. Asta pentru ca ele vor reflecta lumina (asadar incaperea va fi mult mai luminata), dar vor crea si impresia ca acea camera, de fapt, se „continua”. Ia ca exemplu lifturile. In fiecare lift gasim o oglinda, iar asta pentru a ajuta persoanele claustrofobe sa aiba impresia ca liftul este mult mai mare decat in realitate.

Alegerea unei canapele extensibile, a eletronicelor si pieselor de mobilier mai compacte si orientarea catre materialele care reflecta lumina sunt de asemenea solutii la care merita sa apelam.

In cazul unui apartament de dimensiuni mici spatiile de depozitare pe care le ai la dispozitie pot reprezenta o adevarata problema. Aici nu prea mai merge cu decorarea astfel incat sa avem iluzia unui spatiu mai mare. Ce putem face asadar? Sa ne folosim la maxim de fiecare centimetri patrat al apartamentului nostru, chiar si pe verticala. Asadar, nu ezita sa te folosesti de pereti si sa pui aici obiecte de mobilier suspendate. Nu doar ca vei avea mai mult loc pentru depozitare, dar acest mic truc va crea incluziv impresia de incapere aerisita.

Sursa foto: www.pinterest.com

 

 

Related posts

18 plante de apartament sigure pentru pisici și câini

Adina Meyers

Principii Feng Shui în decorul casei: holul și livingul

Adina Meyers

Cum poți integra piatra naturală în baia ta?

Adina Meyers