Amenajari Interioare

Alina Turdean, designer: Piesele recuperate constituie sarea și piperul unei amenajări

Alina Turdean, designer și arhitect de interior, își astâmpără deseori nostalgiile introducând în decor piese de mobilier recondiționate sau refolosind elemete vechi pentru a construi obiecte noi.

Am apreciat mereu meșteșugurile și autenticitatea obiectelor construite odinioară și cred sincer că astfel de piese recuperate constituie sarea și piperul unei amenajări”, spune Alina Turdean.

În oraș ne ciocnim la tot pasul de obiecte de mobilier sau decor abandonate la colț de stradă, trecute cu vederea și clasate cu ușurință ca gunoi sau vechituri inutile, care își pot recăpăta strălucirea și o cu totul altă viață în casele fiecăruia dintre noi.

O bună variantă pentru integrarea unei piese vechi într-un decor nou poate fi recondiționarea acesteia folosind, după caz, materiale și finisaje actuale care sunt în ton cu amenajare în care piesa se dorește introdusă. Practic, dacă vorbim de un scaun, acesta poate fi retapițat cu textile cu imprimeuri geometrice sau florale moderne, folosind pentru finisare culori în tente plate armonizate cu întregul decor. La fel de bine se poate opta pentru restaurarea pieselor de valoare, ele fiind folosite chiar într-o amenajare modernă ca un punct de contrast.

Varianta cea mai accesibilă și distractivă rămână totuși cea de recuperare și refolosire a obiectelor găsite sau achiziționate din târgurile de profil. Aceste chilipiruri pot, cu un minim efort, transforma spațiul în care locuim. Tendința de Do It Yourself (DYI), Upcycle și reciclare creativă ne încurajează să ne încercăm puterile și creativitatea bricolând singuri diferite obiecte de decor. Nota personală și posibilitatea de a revitaliza ceva aparent depășit prin eforturi proprii va adăuga un plus de valoare obiectelor născocite astfel.

Obiectele vechi sunt de asemenea la mare căutare în amenajările tematice pentru spații comerciale.

Din experiență o bicicletă recondiționată poate să devină cu ușurință masă de bar, telefoane publice pot transforma o banală cabină de toaletă într-o cabină telefonică în toată regula, valize vechi revopsite pot face o sugestivă placare de bar iar din aparate de radio poți construi o întreagă bibliotecă.

Practic nu există limitări în ceea ce privește amenajările care pot fi realizate cu aceste piese recuperate și recondiționate. Ele pot servi ca mici elemente de decor în spațiul personal ( sticle de sifon, sticlărie pentru servirea băuturilor, pahare din cristal și multe altele ), cu scop funcțional-decorativ ( platou pentru servirea torturilor – suport pentru ochelari de soare și bijuterii, radio – etajeră pentru cărți, valize pentru depozitarea revistelor etc.) sau efectiv elemente de mobilier care punctează anumite zone cheie dintr-o amenajare. Iar în amenajările pentru spații publice acestea sunt un foarte bun mijloc pentru a țese și completa o poveste, susținând butaforia generală a ambianței propuse cu nota necesară de autenticicitate

Fie că sunt piese găsite, achiziționate de la târguri de profil sau din patrimoniul fiecăruia, elementele vechi țin de o nostalgie anume și ne aduc aminte de vremuri în care valorile și meșteșugurile erau de o romantică altă factură.

Related posts

Black Friday la mobilierul ELVILA cu reduceri de pana la 70%

Adina Meyers

Design modern, personalizat prin culoare

Adina Meyers

ZOOM – un spatiu de baie modern la un pret accesibil

Adina Meyers