Amenajari Exterioare

Sfaturi practice de la specialistii STIHL!

Orice gradina trebuie pregatita pentru iarna, pentru ca in primavara sa fie rodnica si sanatoasa. Cei mai multi posesori de gradini sunt invatati sa arda frunzele cazute si resturile de la taiere. Inainte sa dati foc la frunzele uscate ganditi­-va ca acestea pot fi folosite pentru a prepara un ingrasamant ideal pentru pamantul gradinii. Toate resturile vegetale din gradina pot fi stranse cu ajutorul unui aspirator cu tocator de la STIHL. Aspiratorul curata solul de frunzele, crengile de mici dimensiuni si alte resturi de plante (inclusiv pe cele din colturi sau din jgheaburi) apoi le toaca, reducandu-le volumul pana la a 12-a parte si depozitandu-le in sacul colector. Aspiratorul functioneaza cu un motor cu benzina, ceea ce mareste libertatea de miscare a utilizatorului.

Tot pentru formarea compostului natural se poate folosi si o suflanta STIHL cu care puteti directiona frunzele proaspat cazute catre o zona a gradinii.

Pamantul gradinii, obosit dupa un an intreg de rodire, are nevoie de noi resurse, iar compostul rezultat prin tocarea resturilor vegetale poate sa-i asigure fertilitatea. In producerea compostului se pot marunti si folosi atat resturi de plante moi cat si fructe, legume, crengi subtiri, groase sau ramificate provenind din gradina sau chiar gospodarie. Plantele degradate de anul acesta vor da viata vegetatiei de anul viitor. Fiecare posesor de gradina poate obtine in propria curte un ingrasamant natural fara costuri mari.

Pentru maruntirea resturilor vegetale mai mari, se poate utiliza tocator de gradina marca VIKING, care este recomandat pentru reducerea in volum a crengilor voluminoase. Resturile de vegetatie din gradina devin astfel un ingrasamant eficient, ecologic, mai ieftin si mai accesibil decat cele artificiale. Resturile vegetale imbunatatesc continutul de minerale si substante hranitoare din sol, ajuta la aerisirea acestuia si controleaza evaporarea timpurie a apei.

Prepararea unui ingrasamant natural pentru gradina este o operatie simpla si deloc costisitoare. Este necesar doar sa urmati cativa pasi si sa aplicati o reteta de amestec. In primul rand resturile vegetale trebuie maruntite cu ajutorul unui aspirator cu tocator de la STIHL sau cu tocatorul de gradina marca VIKING, pentru resturi mai voluminoase. Peste gramada de resturi vegetale se adauga nitrogen (azot) astfel: la 5 unitati frunze, 1 unitate nitrogen.

Dimensiunea unitatii o stabilieste fiecare in functie de instrumentele de masura pe care le are in curte. Nitrogenul se poate procura din orice magazin cu produse pentru fertilizarea si intretinerea culturilor. Amestecul obtinut se acopera cu o folie de plastic care mentine o temperatura ridicata si impiedica udarea materialului vegetal. Odata la trei zile gramada trebuie intoarsa.

In 14 zile se va obtine compostul, care poate fi imprastiat uniform pe toata suprafata solului.

Distribuitorii autorizati STIHL va asigura informatii, sfaturi utile dar si service profesionist. Pe site-ul www.stihl.ro  puteti gasi datele lor de contact, dar si informatii despre produse si promotii.

Related posts

Drujba se poate dovedi extrem de utila daca ai casa la tara – noi iti spunem pe care sa o alegi!

Adina Meyers

Pădurea clienților Barlinek a crescut cu peste 45.000 de copaci, în urma acțiunii ”Plantăm fapte bune în România” – 2017

Adina Meyers

Cum stii ca ai ales cel mai bun dulap pentru baia ta?

Adina Meyers