Dupa ani de munca sustinuta si o mare dorinta de a-si vedea visul realizat, o frantuzoaica stabilita la noi a reusit sa transforme o ferma veche din Dobrogea intr-un domeniu viticol preferat de amatorii vinurilor bune si ai bucatariei frantuzesti.

Situat la mai putin de un kilometru de cunoscuta statiune Olimp, domeniul Clos des Colombes se intinde pe o suprafata de aproximativ 5 hectare. In urma cu opt ani, dna Anne Marie Rosenberg, o frantuzoaica ce provine dintr-o veche familie de vinificatori din Champagne, a hotarat sa-si paraseasca tara natala pentru a se stabili in Romania. De la inceput a dorit sa se aseze in Dobrogea, aproape de mare, si a fost fermecata de o proprietate aflata in ruine, pe care a descoperit-o in 2002.

Dupa ce a cumparat-o, a asteptat pana in 2005 pentru a incepe lucrarile de renovare si amenajare. Era vorba despre o veche ferma de stat cu numeroase constructii aflate in ruina, dintre care o parte au disparut. A fost mult de munca si putini au fost cei care au crezut in reusita proiectului. In momentul de fata domeniul Clos des Colombes cuprinde: restaurant, crama, pivnita, cateva spatii de cazare cu gradina, terasa privata si, bineinteles, mai multe hectare de vita-de-vie tanara. Intr-un hangar vechi, consolidat, spatiul a fost reorganizat pentru a se amenaja aici un restaurant cu crama si bucatarie. Incaperea de 400 mp era o ruina, cu usile si ferestrele aflate intr-o stare deplorabila; insa proprietara recunoaste ca atunci cand se simte bine intr-un loc are mii de idei si nu a fost nevoie sa apeleze la un designer sau la un arhitect pentru ca stia deja cum trebuie sa arate interioarele.

Desi tocaria veche nu a putut fi reconditionata, cea noua din lemn a primit un aspect patinat pentru a corespunde stilului rustic cu tenta toscana ales de proprietara. O mare parte din mobilierul pentru crama a fost facut la fata locului din vechi butoaie de vin (pupitrele speciale pentru sampanie etc.); mobilierul pentru restaurant a fost achizitionat de la mesteri din partea locului, iar accesoriile si decorurile sunt antichitati aduse din Franta. Alegerea culorilor pentru finisaje s-a facut in mod natural. Sunt culori calde, care au legatura cu vinul, cu pamantul, creand o ambianta diferita fata de majoritatea restaurantelor. Pentru autenticitatea decorului, pardoselile au fost placate cu piatra, in timp ce lemnul si caramida sunt alte materiale de finisaj pe care le descoperi la tot pasul. In afara de pivnita unde se tin vinurile, la Clos de Colombes exista si un magazin de prezentare, cu rafturi speciale din lemn, pentru sticle, de unde vizitatorii si clientii pot cumpara vinuri din soiuri romanesti sau frantuzesti. Pe langa bucataria frantuzeasca sofisticata, restaurantul ofera si un meniu international foarte bogat. Capacitatea restaurantului este de aproximativ 100-150 de locuri, in functie de configuratia aleasa. La acestea se adauga o terasa mare, bine adapostita, amenajata in mijlocul gradinii si al viei.

La Clos des Colombes, spatiul acestui domeniu este o descoperire in sine – podgoria, gradinile, crama, decorul, muzica exclusiv frantuzeasca… Atunci cand vin pentru prima data, clientii sunt surprinsi de ambianta si decorul pe care le gasesc aici. Ei nu se asteapta sa descopere acest gen de loc rustic, sic, un pic à la toscane. Aici nu exista zgomot, claxoane, ci doar natural, ecologic, asa cum sunt vinurile sau meniul Clos des Colombes.

Related posts

Trucuri pentru o curatenie rapida si eficienta

Adina Meyers

Cu ce finisezi zona de deasupra blatului de lucru?

Adina Meyers

Rolul porţelanurilor în decorarea interioară a caselor noastre

Adina Meyers