Zaalouk sau Zalouk este o salată marocană de vinete și roșii. Amestecul este aromat cu usturoi și condimente. Seamănă cu zacusca noastră românească.
Preparatul marocan se poate consuma cald au rece, fie ca antreu, alături de pâine proaspătă, fie alături de o friptură.
Ingrediente pentru 4 porții:
- 3 vinete mari
- 2 căţei de usturoi
- 4 linguri de pătrunjel
- 3 – 4 linguri de suc de roşii gros
- 4 linguri de ulei
- chimen, boia de ardei, sare şi piper după gust
- o lămâie
Mod de preparare:
Vinetele se coc, pe flacără sau în tavă acoperită cu folie de aluminiu, în cuptor. Se curăţă de coajă şi se taie în bucăţi mici.
Uleiul se pune într-o tigaie la încins şi se călesc bucăţile de vinete. Se adaugă usturoiul şi două linguri de pătrunjel tăiat mărunt, se mai călesc legumele câteva minute, se adaugă sucul de roşii proaspăt.
Se adaugă condimentele şi se mai lasă la foc mic timp de câteva minute, până devine aproape o pastă. Se presară restul de pătrunjel verde (se poate folosi şi coriandru verde). Se scoate într-un bol şi se decorează cu bucăţi de lămâie.