Este greu sa ne imaginam astazi o lume fara electricitate sau fara comunicatii wireless. Insa putina lume constientizeaza ca utilizarea acestor tehnologii duce la crearea unui camp electromagnetic artificial din ce in ce mai mare, care este prezent tot timpul in jurul nostru, atat in casa, cat si afara, cu efecte negative asupra sanatatii.

Acestea depind de puterea de emisie a sursei, distanta pana la sursa, durata expunerii si terenul biologic al fiecaruia dintre noi care implica o sensibilitate mai ridicata sau mai scazuta. Printre efectele nocive semnalate de experti se enumera: dificultati de memorie si concentrare, dureri de cap, stres, insomnii, tulburari de functionare a sistemului imunitar, nervozitate, iritabilitate, oboseala anormala, reducerea fertilitatii, predispozitie pentru avort spontan, afectarea dezvoltarii armonioase a copiilor si chiar favorizarea aparitiei cancerului.

Din acest motiv, ideal ar fi ca macar atunci cand ne aflam in propria locuinta sa fim protejati. Din feicire, putem realiza acest lucru folosind anumite materiale de ecranare. Insa mai intai, pentru a afla nivelul radiatiilor din locuinta, se impune efectuarea unei masuratori de camp electromagnetic, cu un aparat pe care il gasiti pe site-urile de specialitate. Dupa efectuarea masuratorilor, veti putea alege solutia de protectie adecvata.

Spre exemplu, daca in fata ferestrei se afla o antena de telefonie mobila sau un stalp radar, puteti realiza o ecranare a radiatiilor de frecventa inalta prin folosirea unei folii antiradiatii pentru ferestre. Radiatiile electromagnetice trec in proportie de aproape 100% printr-o fereastra cu sticla obisnuita. Folia de protectie aplicata pe sticla asigura ecranarea undelor electromagnetice de inalta frecventa in proportie de peste 90%.

Daca doriti sa protejati o camera de radiatiile electromagnetice produse de surse existente la vecini sau de cablurile si prizele electrice, va trebui sa folositi o vopsea antiradiatii care se va conecta la sistemul de impamantare al locuintei. Aceasta poate fi aplicata atat la interior, cat si la exterior, avand adeziune pe diferite straturi inferioare existente precum vopsea, glet, tapet, ciment, tencuiala, zidarie, lemn, etc. Foarte recomandate sunt vopselele de dispersie pe baza de silicat. In functie de compozitia lor chimică, vopselele pe baza de rasina naturala adera relativ bine.

Un inconvenient ar putea fi culoarea neagra a acestei vopsele, insa o puteti acoperi cu un strat dintr-o vopsea obisnuita, in orice culoare doriti.

Aceste materiale se gasesc si pot fi comandate pe internet, insa pretul pentru ele este destul de piperat. O cutie cu 5 litri de vopsea antiradiatii costa 1.175 lei, iar o folie antiradiatii pentru ferestre, cu latimea de 152 cm, costa 759 lei / metru liniar. Insa aceasta este o investitie pe termen lung, pentru care puteti incepe sa economisiti de pe acum astfel incat la urmatoarea lucrare de renovare a casei sa folositi materiale de ecranare a radiatiilor. Pentru ca eforturile si costurile pentru renovarea locuintei sa nu fie o povara, va puteti planifica din timp renovarea apeland la un produs financiar eficient – produsul de economisire-creditare oferit de o banca pentru locuinte.

Cum functioneaza un produs de economisire-creditare: initial, economisiti o perioada, in medie 3-5 ani, timp in care pe langa suma depusa lunar se aduna dobanda bancii si prima de stat de 25% din economiile anuale (care se acorda anual de catre Stat pana in limita de 250 de euro /an). Practic, pe langa depozitele lunare din veniturile proprii, beneficiati si de ajutorul statului si al bancii pentru a putea strange intr-o perioada de aproximativ 5 ani suma necesara doar din economisire. De exemplu, daca economisiti lunar 375 lei, acumulati echivalentul in lei a 1.000 euro pe an. In cinci ani veti avea echivalentul in lei a 5.000 euro doar din economii, plus 1.250 euro din primele de stat, la care se adauga dobanda bancii, capitalizata timp de 5 ani. Mai mult, daca banii tot nu va ajung si renovarea e mai ampla, puteţi solicita un credit locativ in lei cu una dintre cele mai mici dobanzi in lei de pe piata, de 4,5%.

Related posts

Arhitectură socială. Competiția „Acasă pentru umanitate” și-a desemnat câștigătorii – FOTO

Adina Meyers

Avantaje vs. dezavantaje ale iluminatului exterior cu LED-uri

Adina Meyers

Prana România: Cum funcționează un ventilator cu recuperare de căldură?

Adina Meyers