In prezent, datorita facilitatilor de obtinere a unui credit pentru locuinta, din ce in ce mai multi romani investesc in achizitionarea sau construirea caselor mult visate.

Indiferent de posibilitatile financiare, ofertele primite de la companiile care construiesc noile cartiere de locuit nu trebuie lasate nestudiate in amanunt.

Este foarte important sa intelegeti ca un anume grad de confort este atins prin respectarea unor standarde de suprafete, prin finisaje, dar mai ales prin folosirea unor tehnici si materiale performante (de regula, acestea din urma nu sunt la vedere, ci se resimt in timp, pe masura ce locuiti in spatiul respectiv).

Daca alegeti sa cumparati o casa construita, atunci va sfatuim sa cereti sa vedeti proiectul, in special plansele in care sunt recomandate tipurile de materiale care se vor folosi, plansele de structura si, eventual, si cele de detaliu.

Acum, este de inteles ca nu sunteti specialisti in domeniu, asa ca fie puteti sa le cereti mai multe explicatii celor de la care veti cumpara casa, fie apelati la un inginer constructor sau arhitect, care sa va dea si o a doua parere.

Din pacate, inca sunt multe cazuri de imobile care nu au respectat proiectele in ceea ce priveste rezolvarea unor detalii sau a materialelor indicate, iar in momentul in care beneficiarul cumpara casa sau apartamentul respectiv este posibil sa nu remarce modificarile. Singura rezolvare a unor eventuale probleme ar fi asigurata de un contract corect, cu garantii, semnat de ambele parti.

Nu dorim sa discreditam o breasla, ci doar sa atentionam beneficiarii. Acelasi lucru ramane valabil si daca apelati la un arhitect care sa va conceapa un proiect sau chiar atunci cand va decideti sa deveniti un nou „mester Manole” – nu puteti neglija importanta alegerii materialelor in tot procesul constructiv.

De la structura incepe totul

Este imposibil sa nu fi auzit despre cat de mult costa o casa „din beton” si cat de simplu si repede poti sa ai una la fel, dar „din lemn”. Am folosit acele ghilimele pentru ca, de fapt, vorbim despre case pe structura de beton sau despre case pe structura de lemn.

Exista mai multe variante structurale din care se poate alege:

– case pe structura de caramida portanta (caramida plina sau caramida cu goluri);

– case pe structura de beton: stalpi si grinzi;

– case pe structura monolit: pereti turnati din beton armat (aici a aparut noutatea acelor module din polistiren expandat care compun viitorul perete, in care se pun armaturile si se toarna betonul);

– case pe structura din lemn: stalpi si grinzi (planseele pot fi tot pe grinzi de lemn sau pot fi placi din beton);

– case pe structura de metal: stalpi si grinzi.

Combinatiile pot aparea in cazul structurilor pe stalpi si grinzi si pot avea peretii exteriori din: caramida plina, caramida cu goluri, BCA, panouri tip sandwich, panouri de tabla cutata, lambriuri din lemn sau PVC, elemente prefabricate, iar peretii de compartimentare din: caramida plina, caramida cu goluri, BCA, placi de gips-carton.

De ce este importanta structura de rezistenta si mai ales materialul din care alegeti sa fie facuta?

In functie de ce spatii doriti sa aveti in noua casa (deschideri, suprafete vitrate, numar de niveluri, existenta sau nu a unui subsol), arhitectul si inginerul structurist va vor recomanda un anumit tip de structura.

Fiecare structura are alte conditionari. Iata cateva, pentru a va face o idee despre ce discutam: la o casa pe structura portanta din caramida nu puteti avea deschideri mari – maximum 2,5 m, indiferent ca vorbim de un gol de fereastra, usa sau spatiu de living.

Nu se poate sa „uitati” de un perete intre living si dining decat daca reduceti suprafata totala. Iar daca doriti mai multe niveluri, trebuie sa ingrosati peretii, pentru a avea stabilitate si rezistenta.

Cazul de structura pe stalpi si grinzi este cel mai flexibil, de aceea v-am aratat mai sus si care pot fi combinatiile.

In ce priveste casa pe structura de lemn, modelele standardizate care se aduc ar trebui redimensionate la cerintele noastre de seismicitate.

Nu ignorati faptul ca Romania se afla intr-o zona seismica activa, cu un prag de valori sub cel al Japoniei si coastei de vest a Statelor Unite ale Americii, acest lucru reflectandu-se intr-o serie de conditionari constructive.

Astfel, o structura pe stalpi si grinzi din beton armat, corect dimensionati, combina flexibilitatea armaturii din otel-beton cu rezistenta la compresiune a betonului.

O casa pe structura de lemn nu poate rezista la aceleasi incarcari si solicitari mecanice ca una pe structura din be- ton, decat daca se redimensioneaza elementele structurale sau se utilizeaza stalpi si grinzi din lemn stratificat.

Fiecare alegere si modificare va poate aduce un plus de cost, totul facandu-se in stricta legatura cu spatiul locuintei dorite.

 

Articol preluat din Revista Casa Mea

Related posts

Vopsitul cu spray vs rola. Afla ce poti folosi mai usor in casa

Adina Meyers

Tigla ceramica – un cumul de avantaje

Adina Meyers

Fereastra de mansarda gratuita la cumpararea sistemelor de acoperis de la Ruukki

Adina Meyers