Casele mediteraneene sunt construite la ses, deseori in apropierea marii, De aceea, nu este necesar ca acoperisul sa fie foarte inclinat, favorizand astfel scurgerea precipitatiilor.La solicitarea celor care doresc sa-si construiasca o casa de inspiratie mediteraneana tot mai multi arhitecti propun ca solutie pentru acoperis olanele. Acestea asigura la interior un confort deosebit (racoare si aer proaspat).

Al doilea motiv este cel al formei, cunoscut fiind ca specific stilului mediteranean sunt liniile moi, curbate. Onduleurile pronuntate ale tiglelor ceramice de tip olan TONDACH® incita privirea aducand un aer mediteranean in locuinte si formeaza pe acoperis un fel de jgheaburi care asigura o scurgere buna a apei pluviale chiar in situatia unei inclinatii mai mici a acoperisului. Dar nu numai formatul acestor tigle induce aerul mediteranean, ci si forma acoperisului, mai linistita. Olanele prezinta si un caracter economic, nefiind necesare foarte multe elemente pentru acoperirea unui metru patrat de acoperis. De aceea, aceasta solutie este propusa cu predilectie pentru proiectele de case de inspiratie mediteraneana.

Solutii TONDACH ®

Forma tiglei tip olan TONDACH (R) este una traditionala, prin linia sa ondulata potrivindu-se perfect in viziunea unui acoperis vechi dar cu arhitectura in stil modern iar falturile duble confera protectie impotriva vantului si a ploii. TONDACH Romania ofera pentru acoperisurile de case in stil mediteranean olanul clasic Jadranka precum si solutia Castel .

Tiglele Jadranka prezinta un format de tip olan, oferind o estetica mult mai apropiata de cea mediteraneana. Inclinatia minima a acoperisului trebuie sa fie de 18 grade. In cazul alegerii ca solutie a tiglelor Castel (greutate 3 kg) sunt necesare numai 13,1 buc/mp iar gama de culori este de la natur la engoba antic. Este de remarcat faptul ca si unele dintre solutiile economice XXL propuse de TONDACH ® , si anume BOLERO, RUMBA si TANGO , prezinta forme arcuite care induc un aer mediteranean si astfel pot fi folosite in proiecte de case mediteraneene moderne. Marele avantaj in astfel de cazuri este cel al economicitatii (la material, manopera, sarpanta, transport, etc.), deoarece in acest caz sunt necesare numai (incepand) de la 8,8 piese de tigle pentru acoperirea a 1 mp de acoperis.

Foto Ansamblu: Proiect casa 450 mp, 7 camere, arh. Razvan Barsan (razvan@biroudearhitectura.ro)

Foto 1 b: Proiect casa 200 mp, 5 camere, arh. Alina Ungureanu (alina_ungureanu_arh@yahoo.com)

Foto 2b – Proiect arh. Lucian Corduneanu

Related posts

Marketing imobiliar: Cum sa iti prezinti oferta de inchiriere sau de cumparare a locuintei

Adina Meyers

Inspiraţie internaţională: casă de vacanţă de tip nord american

Adina Meyers

Proiect de casă de vacanţă în stil country: P, 92 de mp. O buna varianta pentru zona rurala

Adina Meyers