Practic

Pregătește casa pentru sezonul rece!

Luna octombrie este o perioadă bună pentru a face o inspectare a întregii case în vederea întreţinerii sale corecte. Chiar dacă nu este momentul să faci lucrări de renovare complexe, este absolut necesară revizia acoperişului, a sistemului pluviometric, a închiderilor, instalaţiilor etc., pentru o funcţionare bună a acestora în sezonul rece, atunci când toate operaţiunile amintite vor fi îngreunate, dacă nu chiar imposibile, din cauza condiţiilor atmosferice.

Specialiştii îți recomandă să începi inspectarea cu exteriorul. Mai întâi verifică acoperişul. Vezi dacă s-a schimbat culoarea acestuia sau calitatea materialului din care este realizat şi dacă au apărut fisuri în zonele în care învelitoarea este străpunsă de cabluri electrice, coşuri de fum etc. Tot acum este obligatoriu să cureţi jgheaburile de frunze, crengi şi alte resturi care le pot bloca. Nu uita nici de coşurile de fum, care trebuie curăţate anual.
Verifică garniturile sistemelor de închidere – în special pe cele ale ferestrelor –, iar pentru cele din lemn asigură chedere de protecţie la frig.
În ceea ce priveşte instalaţiile, nu uita că centrala termică necesită o verificare tehnică o dată la doi ani, iar instalaţia de gaze – o dată la 10 ani. Dacă centrala este mai veche de 12 ani, de exemplu, gândește-te şi la posibilitatea înlocuirii acesteia cu una nouă, în condensaţie, care te va ajuta să faci importante economii la factura de energie. Curăţarea anuală a caloriferelor va conduce şi ea la creşterea eficienţei acestora.
În cazul în care se prognozează scăderi rapide şi consistente ale temperaturii, închide robinetele de apă de la exterior, mută plantele sensibile la frig la interior şi depozitează mobilierul de grădină în magazie.

Foto: Shutterstock

Related posts

Meteorolog, despre canicula din România: „Orele cu stres termic s-au înmulțit, iar organismul uman nu poate face față.” Sfaturi practice

Adina Meyers

Cum poți să ai un dormitor confortabil

Adina Meyers

Decor si atmosfera oldies

Adina Meyers