Proiecte si randari

Configurarea unei grădini de dimensiuni generoase

Situată într-o zonă urbană dominată de case, grădina acestei proprietăţi vaste a fost amenajată după un proiect realizat de arhitectul peisagist Dragoş Isăcescu. Crearea unor zone de interes şi camuflarea vecinătăţilor s-au aflat printre principalele obiective.

„Am avut ca punct de pornire un teren de dimensiuni mari şi vecinătăţi nu foarte agresive, de jur-împrejur existând doar clădiri cu regimul de înălţime de maximum două-trei niveluri.”

Tema de lucru a constat în integrarea în peisaj a unui pavilion cu grătar şi a unei cascade, precum şi în estomparea vizuală a vecinătăţilor.

Din dorinţa de a se crea senzaţia unui spaţiu larg şi aerisit, zona centrală a grădinii a fost păstrată ca o peluză amplă, în timp ce colţurile au fost „mobilate” cu obiectivele propuse în temă.

Astfel, colţul dinspre curte a fost utilizat pentru amplasarea pavilionului, astfel încât acesta să facă trecerea către zona centrală a grădinii. Cascada a fost amenajată în colţul opus, acesta fiind total mascat prin intermediul ochiului de apă.

O importanţă deosebită a fost acordată aleilor de circulaţie, care fac legătura între mai multe puncte din cadrul curţii: casă, garaj, foişor şi accesul spre proprietatea vecină.

Ca specii de arbori şi arbuşti, arhitectul peisagist a ales câteva vedete, gen arţar japonez, cedru pendul sau pini mai pretenţiosi, alături de masa formată din molid argintiu, molid, stejar, mesteacăn etc.

Iluminatul nocturn al amenajării a pornit de la partea practică, mai exact de la asigurarea vizibilităţii în zonele de circulaţie, şi a continuat cu funcţia ambientală, piticii de grădină creând o atmosferă deosebită.

Material realizat cu sprijinul arhitectului peisagist Dragoş Isăcescu, [email protected], www.arh-isacescu.ro

Foto: Dragoş Isăcescu

Articole similare

Proiect de casă modernă cu etaj

Redactia

Proiect de casă cu structură din lemn

Redactia

Proiect de casă mică: suprafața utilă 118.6 mp

Sânziana Iaru