Amenajare gradina

Pergola pentru gradina. Care este rolul ei si cum se poate construi?

Cei care au norocul de a avea zilnic acces la o gradina isi pot transforma spatiul din spatele casei intr-unul cu adevarat spectaculos. Exista multe accesorii care pot contribui la aceasta spectaculozitate, insa in acest articol vom vorbi despre pergole.

Fie ca este vorba despre pergole clasice sau pergole moderne, daca sunt bine construite acest pot fi integrate cu usurinta in orice stil si ofera o doza mare de confort.

Ce este de fapt o pergola?

Foarte multi oameni confunda pergola cu foisorul, ceea ce este total gresit. Un foisor este o insula, aflata la o distanta destul de mare de casa, in timp ce pergola poate sa fie chiar si unita de casa.

Conform celor de la royalpergola.ro, destinatia principala a pergolei este aceea de a acoperi spatiul terasei pentru a oferi umbra si protectie impotriva intemperiilor.

Pergolele clasice sunt realizate, de regula, din lemn, au o structura din 4 stalpi puternici montati verticali si multe scanduri orizontale. Acestea sunt acoperite cu tot felul de materiale care ofera protectie impotriva soarelui si a intemperiilor.

Pergolele moderne, in schimb, sunt realizate din fier forjat sau aluminiu si vin la pachet cu o serie de functii:

  • Pot fi retractabile. Rolul unei pergole retractabile este acela de a putea fi controlata cu usurinta in functie de vreme. Astfel, in zilele insorite poate sa fie stransa iar in cele cu intemperii isi poate face treaba.
  • Pot oferi diverse solutii de umbrire;
  • Pot asigura iluminatul necesar pe timp de seara;
  • Pot oferi sisteme de racorire.

Care sunt principalele tipuri de pergole?

1. Pergolele din lemn. Sunt, fara indoiala, cele mai populare. Lemnul arata bine, este ieftin si isi face treaba. Pergolele din lemn se pot integra oriunde, insa nu sunt tocmai cele mai flexibile. Lemnul are nevoie de ingrijire in timp si de asemenea, nu permite flexibilitatea oferita de pergolele cu copertine retractabile.

2. Pergolele din fier forjat. Fierul forjat este extrem de rezistent si poate sa arate impecabil. Este destul de costisitor insa si nu se potriveste in orice ambient. Marele avantaj al pergolelor din fier forjat este faptul ca pot sustine o greutate mai mare. Cei care isi doresc un acoperis din sticla si metal, cu siguranta vor avea nevoie de o pergola cu astfel de structura.

3. Pergolele cu copertina retractabila. Am vorbit de avantajele acestor pergole care permit retractarea cortinei. De regula, structura este realizata din aluminiu iar copertina este realizata dintr-un material textil impermeabil. Acestea reprezinta o solutie simpla si destul de accesibila din punct de vedere al costurilor, care poate sa fie utilizata atat acasa, cat si pe terasa unui restaurant.

Pergolele cu copertina retractabila sunt cele mai moderne si chiar daca astazi varianta din lemn este cea mai populara, in timp sunt sanse mari ca varianta retractabila sa devina din ce in ce mai utilizata.

Ceea ce este cert, este faptul ca pergolele pot schimba modul de relaxare in spatiul verde de langa casa, motiv pentru care merita luate in calcul.

Related posts

3 sfaturi pentru grădinărit cu ghivece mari

Adina Meyers

Gradina care imbina exoticul cu traditionalul

Adina Meyers

Amenajarea grădinii cu flori: Cum să construiești o mini-fermă hidroponică în sticle de plastic – VIDEO

Adina Meyers