Amenajari case Amenajari Interioare

Obiecte de artizanat si detalii frumos mestesugite intr-o casa la munte

Cadrul natural, obiectele de artizanat si detaliile frumos mestesugite au facut din aceasta locul “de evadare” perfect.
Casa de la Sirnea este locul in care evadam in weekenduri, alaturi de familie si prieteni. Tot aici isi petrece vacantele fetita noastra, careia-i place foarte mult sa alerge pe dealuri si prin paduri.

Proprietarii au demarat amenajarea in 2005, iar aceasta a durat aproximativ 6 luni. S-au ocupat persoanal de intregul proiect, avand ca sursa de inspiratie casa batraneasca a familiei. “Am urmat fidel modelul zidului de piatra pe care este asezata constructia, modelul usilor, obloanelor si pe cel al ornamentelor casei.” 
Elementul constructiv caruia i-au acordat cea mai mare atentie a fost semineul. “Ne-am dorit ca semineul sa fie cat mai frumos si mai impunator. Altfel spus, sa fie piesa de rezistenta a livingului. Evident ca nu se preta un model modern, ci unul din caramida si piatra, lucrat manual de catre un mester.

Frumusetea lui vine din faptul ca am lasat cosul la vedere. In plus, acesta are inaltimea de 7 metri. Trebuie sa precizam ca am pus accentul pe un aspect foarte important, si anume pe siguranta si rezistenta cosului la incendiu. Astfel, am ales un cos Schiedel, pe care l-am imbracat in caramida.”

Compartimentarea casei a fost inspirata din cea a caselor batranesti, cu ocol, specifice locului. In cazul de fata, ocolul este de fapt livingul, care are o deschidere directa catre mansarda. Inaltimea livingului pana la punctul maxim al mansardei este de 7 m. Acest lucru iti da sentimentul de grandoare, fara a te face insa sa te simti coplesit de inaltimea camerei. Din living (asa-zisul ocol) pornesc toate incaperile importante: bucataria, cele patru dormitoare, baile si, cum spuneam, mansarda.

Pentru ca este o casa de vacanta, un refugiu de weekend si o sursa de energie si odihna pentru intreaga familie, decorul a fost atent gandit, in ton cu arhitectura casei si cu specificul zonei. Ideea amenajarii se bazeaza in mare parte pe obiecte si elemente decorative lucrate manual (handmade). De exemplu, usile, obloanele si balustrada sunt facute de mesteri tamplari, covoarele si paturile sunt tesute de mana, iar vesela este pictata manual.

Pentru asta, au apelat la mesteri locali din judetul Brasov. Cea mai mare provocare a fost gasirea unui mester tamplar care sa lucreze ornamentele din lemn.

“Majoritatea mesterilor s-au specializat pe productia de serie, caracterizata prin linii drepte, mai usoara si mai banoasa. Ca atare, nimeni nu mai era interesat sa faca munca manuala, pe forme rotunde. In cele din urma, am gasit un mester din Brasov care a lucrat cu migala la ornamentele noastre timp de cateva saptamani bune”, isi aminteste doamna casei.

Seninatate, caldura, voie buna si multa liniste

Casa de vacanta de la Sirnea este locul de recreere la care proprietarii au visat de mult timp. Asa ca era cat se poate de firesc sa depuna multa pasiune si suflet in amenajarea ei. Au apelat la lucruri dragi, cu o anumita semnificatie. Majoritatea sunt vechi, mostenire de familie: de la obiectele care se foloseau in trecut la facerea casului – “putineiul” de batut smantana, “vesca” si “crinta” – pana la itele si suveica de la razboiul de tesut al matusii proprietarei si schiurile din lemn ale bunicului.

Obiectele de artizanat sunt cumparate din localitatea Corund (judetul Harghita).

In ceea ce priveste mobilierul din living si bucatarie, acesta poarta marca Mobexpert.

Idee!

Daca vrei sa obtii un decor in stil rustic, unitar si armonios, acorda o atentie sporita amenajarii bucatariei. Aceasta se poate dovedi o reala provocare, deoarece trebuie sa imbini elementele traditionale cu cele moderne (electrocasnicele). In cazul hotei, poti construi o masca in ton cu decorul, asa cum au facut gazdele noastre.

In dormitoare, ca si in restul casei, pardoseala este realizata din scandura de lemn achizitionata de la o firma specializata in dusumele de brad, din comuna Bod (judetul Brasov). In ceea ce priveste peretii, s-a apelat la tencuieli driscuite, cu zugraveala de lapte de var, cumparate de la Bricostore. De la acelasi magazin au fost luate si placile ceramice.

Mobilierul din dormitor este de la European Heritage, din Targoviste, si se inscrie perfect in stilul amenajarii.

Desi mobilierul este unul de serie, cumparat din magazine, totusi exista si piese realizate la comanda. Atat usile interioare, cat si cele exterioare au fost executate la un atelier de tamplarie din Brasov, iar scarile si balustrada au fost procurate pe baza de proiect de la o firma specializata din orasul de sub Tampa.

Toate tavanele sunt decorate cu grinzi aparente din lemn si gips-carton, montate pe placa de beton armat.

Proprietarii au declarat ca sunt multumiti de rezultatul final al amenajarii si ca nu ar schimba nimic daca ar fi sa o ia de la capat. Locul lor favorit este cel din jurul semineului, unde stau “la foc mocnit, povestind vrute si nevrute ore in sir, fara sa le pese ca ii prind zorii”.

Pentru o vizualizare completa a casei acceseaza galeria foto.

Text: Ana Maria Oancea

Related posts

Bucataria, un element elegant al amenajarii casei

Adina Meyers

Advertorial: 8 moduri de a-ti decora casa cu obiecte de iluminat

Adina Meyers

Black Friday la amenajările SMART LUXURY – reduceri de până la 80%

Adina Meyers