LifeStyle

O pereche de porumbite de argint este scoasa la licitatie

Unul dintre acestea este o pereche de porumbite din argint aurit si emailat primita de Ceausescu de la ultimul sah al Iranului, Reza Pahlavi, in timpul vizitei oficiale de la Bucuresti din 1977. Legatura dintre cele doua personalitati va continua indirect in cursul istoriei, Reza Pahlavi fiind inlaturat de la putere prin „revolutia islamica”, cu 10 ani inaintea lui Nicolae Ceausescu, care, intre 18 si 20 decembrie 1989, se afla in ultima vizita oficiala, in Iran.

Cadourile luxoase de protocol, primite de sotii Ceausescu in cadrul vizitelor oficiale, alaturi de alte piese de arta decorativa, datand din perioada regimului comunist, vor fi prezentate special pentru presa de catre Adrian Cioroianu si Tudor Octavian, joi, 19 ianuarie, intre orele 12.00 – 14.00, la sediul Artmark.

Lotul central al licitatiei este pictura „Scanteia”, de Constantin Artachino (ulei pe panza, 60 x 45 cm, pret de pornire 3.800 €), realizata in 1951, care reprezinta o muncitoare citind ziarul. Lucrarea este mentionata in literatura de specialitate datorita temei sale de compromis, care i-a asigurat artistului accesul la Anuala realist-bolsevica de la Sala Dalles.

Un stilou „Pilot Elite”, primit cadou de Nicolae Ceausescu, cu ocazia vizitei oficiale in Japonia din 1975, este un alt obiect valoros scos la licitatie. Singura vizita oficiala a lui Nicolae Ceausescu in Japonia a fost onorata de prezenta Imparatului Hirohito, suveranul cu cea mai indelungata domnie in insulele nipone, decedat si el in 1989. Confectionat din bachelita, cu penita de aur, stiloul facea parte dintr-o adevarata colectie de instrumente de scris a dictatorului, descoperita dupa prabusirea comunismului. Pretul de pornire este de 2000 €. Stiloul se pastreaza in cutia sa originala si poarta inscriptia „Romania – Japan 1975”.

La un pret de pornire conservator (400 €), o caseta de bijuterii decorata cu sidef, care a reprezentat odata un cadou pentru Elena Ceausescu, este inca unul dintre obiectele atractive ale licitatiei. Atat stiloul, cat si caseta de bijutierii, impreuna cu alte obiecte inedite oferite spre vanzare, au certificate eliberate de APPS, care atesta faptul ca au apartinut cuplului Ceausescu.

Cele mai multe dintre loturile scoase la licitatie au preturi de pornire deosebit de accesibile. Aproape o treime dintre acestea pornesc de la preturi cuprinse intre 25 si 100 €, pe cand o alta treime e compusa din loturi cu preturi de pornire de la 100 la 300 €.

Piesele de arta decorativa, alaturi de fotografii, carti, medalii si decoratii cu valoare istorica, datand din perioada regimului comunist, pot fi achizitionate joi, 26 ianuarie 2012, in cadrul Licitatiei „Epoca de Aur”, de la Athénée Palace Hilton. In aceeasi seara va avea loc si Licitatia de Avangarda si Expresionism.

Cei interesati vor putea admira obiectele la sediul Artmark, Palatul Cesianu – Racovita, in perioada 19 – 25 ianuarie, intre orele 11.00 – 21.00 si la Athénée Palace Hilton, in ziua licitatiei, intre orele 11.00 – 19.30.

Related posts

HUMANIC: Incaltaminte eleganta fara toc

Adina Meyers

Reciclează pentru un mediu de viață sănătos!

Adina Meyers

Rocăria, un plus de valoare pe care o poţi aduce grădinii

Adina Meyers

Acest site foloseşte cookie–uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informaţii. Accept Află mai multe