In afara rolului functional, au si rol decorativ, putand fi  adaptate si asortate in ton cu amenajarile interioare. In plus, asigura intimitatea necesara desfasurarii oricarei activitati.

Jaluzelele pot fi montate atat la interior, cat si la exterior, cele interioare putand fi, in functie de orientarea lamelelor, orizontale, ver­ticale si pliabile care se strang prin pliere ca un acordeon.

Prin sistemul de prindere se pot regla astfel incat sa permita sau sa impiedice total patrunderea luminii in incapere. Pot fi fabricate din aluminiu, fibra textila, panza cauciucata si lemn (esente usoare – bambus, brad, castan etc.), iar cele verticale, si din panza sau bumbac impregnat cu poliester.

In cazul ferestrelor de mansarda sau al celor care se deschid oscilobatant, exista un sistem de ghidaje ce mentine jaluzelele paralele cu fereastra.

Rulourile exterioare se monteaza la exteriorul ferestrelor, fiind confectionate astfel incat sa realizeze filtrarea intensitatii luminii, controlul variatiilor de temperatura interior/exterior, protejarea impotriva zgomotului, asigurarea unui plus de securitate. Pot fi confectionate din lemn, PVC sau aluminiu, fiind eficiente atat vara, cat si iarna.

Obloanele sunt formate din doua sau mai multe panouri dispuse la exteriorul unei ferestre sau usi, avand rolul de a modula intensitatea luminii si de protectie antiefractie. Protejeaza geamurile de socuri, spargere, in caz de vant sau furtuna.

Cele mai cunoscute tipuri sunt cele batante din lemn (brad, fag, stejar, cires sau alte esente tratate corespunzator), folosite in mod traditional in cazul caselor de la munte.  

Related posts

Lambriul din lemn, haina de iarna a casei tale

Adina Meyers

Jaluzele integrate în sticlă, soluție de umbrire fiabilă

Adina Meyers

Trucuri financiare care te pot ajuta să faci economii când îți renovezi casa

Adina Meyers