Un important aport este adus in acest caz  de traditia existenta in special in zonele dificile locuirii, unde oamenii “au invatat” de mai mult timp sa traiasca natural si cu resurse foarte putine.

Vom exemplifica aceste solutii cu casele construite in pamant in Tunisia, zona mai muntoasa din apropierea desertului, unde se gasesc multe astfel de locuinte (dar si restaurante, hoteluri etc) “amenajate” in grote (care se numesc aici “gorfe”) sau sapate in pamantul lutos in scopul locuirii. In aceste zone traiau odinioara trogloditii insa, la o analiza mai atenta vom observa ca aceste case sunt constructii “destepte” si ecologice. Sapatura larga rotunda sau patrata permite  accesul luminii naturale, in zona centrala fiind “o curte”, inclusiv cu vegetatie. Marginile ridicate nu permit inundarea iar lutul ofera o izolatie excelenta, mentinand racoarea cand afara este arsita si caldura cand afara este foarte frig (in timpul noptii). Sapaturile in marginile deschiderii realizeaza organizarea locuintei, care beneficiaza de bucatarie cu cuptor (pentru gatit), zona de sedere, dormitoare.

Foarte interesante sunt si amenajarile de interior, care aduc mult cu decorurile minimaliste, dar care, in plus, beneficiaza de decoratiuni lucrate manual, deseori chiar de catre locatari. Intre decoratiuni cele mai importante sunt obiectele ceramice traditionale (cu modele si elemente grafice berbere), printre care vase, platouri, farfurii, cuptoare, aplice precum si covoarele orientale (inclusiv cele de tip kilim) cu modele tunisiene deosebite si accesorii din materiale textile – fete de masa, cuverturi de pat, turbane, fructiere si cosuri realizate din frunze de palmier.

Related posts

Care sunt cele mai bune materiale și țesături pentru lenjerii de pat

Adina Meyers

Cum sa te simti ca acasa intr-un apartament inchiriat

Adina Meyers

Interioarele albe – avantaje si dezavantaje

Adina Meyers