Amenajari Interioare

Interioarele albe – avantaje si dezavantaje

Albul simbolizeaza puritatea si energia. Este o non-culoare ce are potentialul de a modifica orice culoare din spectru, reprezentand o alegere excelenta pentru noi inceputuri. Folosim albul in viata noastra – in vestimentatie, accesorii, design de interior – atunci cand ne dorim sa stergem dezordinea si obstacolele, sa ne purificam gandurile si actiunile, dar si sa ne reimprospatam mintea.

Daca ai decis sa utilizezi numai alb in amenajarea interioara, trebuie sa mizezi pe texturi si materiale, iar daca vrei sa o inviorezi, iti recomand sa apelezi la accente in culori tari. In momentul in care isi decoreaza apartamentul de mici dimensiuni, cei mai multi opteaza pentru alb deoarece creeaza senzatia de spatiu marit, de luminozitate. Acest aspect este cat se poate de real, insa, atentie, daca nu folosesti albul asa cum trebuie sau il dozezi in exces, fara accente de culoare, spatiul respectiv se va transforma intr-un loc rece si neprimitor. Din pacate, cliseul ca albul reflecta lumina si ofera prospetime unui interior face ca aceasta non-culoare sa devina, in final, o solutie simpla, plictisitoare si neinspirata, daca nu tii cont de modalitatea in care trebuie sa-l utilizezi.
Pentru ca denota eleganta si rafinament, albul nu este potrivit pentru oricine. De pilda, nu iti sugerez sa optezi pentru un interior alb daca pe tine te defineste sportul sau daca nu te regasesti deloc in tendintele momentului. Interioarele albe sunt catalogate ca fiind foarte pretentioase, mai ales daca in casa ta exista si animale de companie sau copii. Daca insa alegi materialele si finisajele potrivite, rezistente la impact si pete, te poti bucura din plin de frumusetea unui decor alb.

Tipuri de alb
In functie de tipul de alb la care apelezi, poti evidentia anumite elemente din jur. Albul mat, spre exemplu, se potriveste perfect pentru stilul romantic. Cu un aspect antic, albul mat „cere” mobilier masiv si linii organice. Albul stralucitor, in schimb, este mult mai rece si reprezinta alegerea ideala pentru un interior ultramodern. Tonurile lucioase, precum otelul, portelanul sau MDF-ul, constituie ingredientele perfecte pentru o atmosfera pretentioasa.
Cand alegi albul, ar fi bine sa iei in calcul culoarea mobilierului, pentru ca intotdeauna peretii albi o vor reflecta. Asta inseamna ca o canapea rosie va da peretelui alb din spatele ei o tenta de roz. Trebuie sa acorzi o atentie deosebita si punctelor cardinale spre care sunt indreptate ferestrele – o camera alba, luminata dinspre nord, va parea gri; dinspre vest, va avea tente de oranj, iar dinspre est, de roz sau lila.
Atentie, albul evidentiaza defectele peretilor! Evita sa-l folosesti in zonele intens circulate si utilizeaza-l cu tenta de albastru daca vrei un look curat si proaspat. Cu cat cauti mai mult, cu atat iti vei da seama ca poti gasi o multime de combinatii. Accentele cromatice pot schimba radical rezultatul final. Pentru a gasi albul corect, nu e suficient sa iei in calcul doar nuanta lui, ci si alte aspecte, cum ar fi umbrele, contrastul, stilul si contextul.

Text: designer Mihaela Popa

Related posts

Finisajele pun in valoare mobilierul

Adina Meyers

Casa in stil britanic, eleganta absoluta

Adina Meyers

Ulei sau lac pentru parchet? Aflati care este alegerea potrivita pentru dumneavoastra

Adina Meyers